Gyurkity Péter

Az interneten segítik a megvádolt amerikai katonákat

A világhálón immár több olyan honlap is fellelhető, amelyen megvádolt amerikai katonáknak gyűjtenek. A cél a vádlottak jogi képviseletének megszervezése és fedezése, mivel nem minden esetben egyértelmű a katonák felelőssége.

Az adományozásra szakosodott oldalakat természetesen főként olyan személyek működtetik és népszerűsítik, akik valamilyen formában maguk is kapcsolatban állnak vagy álltak a hadsereggel. Megtalálhatók köztük vietnami veteránok, katonaszülők, valamint aktív szolgálatot teljesítők, akik bajba jutott társaikon szeretnének segíteni. Ők úgy vélik, hogy a néhány egyértelmű eset kivételével alaptalanul vádolják meg atrocitások elkövetésével az Irakan szolgáló katonákat, akiket sokszor civilek ellen elkövetett bűnök miatt vonnak perbe.

Rögtön két ilyen oldalt is említhetünk példaként: a Military Combat Defense Fund és a Marine Defense Fund nemrég indult be és hasonló cél érdekében várják az adományokat. Üzemeltetőik kitartanak amellett, hogy számos katonát alaptalanul illetnek vádakkal, miközben ők csak teljesítették a feladatukat. Számos esetet említenek, amelyekben a vádlottak végig pontosan követték a szabályokat és a bevett eljárást, mégis perbe fogták őket, jogi képviseletük pedig olykor nem megoldott, vagy nem a kívánalmaknak megfelelő.

Igaz, az atrocitásokban sincs hiány - 2005 novemberében Hadithában például egy tengerészgyalogosokból álló csapat 24 civilt - férfiakat, nőket és gyerekeket - ölt meg, miután egyik társuk egy pokolgépnek esett áldozatul, amely kettészakította a katona testét. A 101. Légiszállítású Hadosztály - lásd az Elit Alakulat című minisorozatot - ejtőernyősei pedig egy 14 éves lányt erőszakoltak meg, családját pedig kiirtották. Ez utóbbi esetben az elkövetők végül beismerték a vádakat.

Egyesek az Apokalipszis most című film egyik elhíresült mondatát idézik, miszerint gyilkossággal vádolni a Vietnamban harcoló katonákat olyan, mint gyorshajtásért megbüntetni az Indy 500 versenyzőit. Mások arra hivatkoznak, hogy az Irakban harcolókat saját vezetőik árulják el, és a bűntettek elkövetésével nem azokat a naiv fiatalokat kell vádolni, akiket újoncként egy másik országba visznek, olyan, többnyire rendőrségi jellegű feladatok elvégzésére, amire nincsenek is kiképezve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    De mit keresnek egyáltalán irakban? Szerintem egy iraki iszlám bíróságnak kéne elítélnie őket.