Gyurkity Péter

Kibertámadásokra készül az amerikai légierő

Az amerikai katonai vezetés a jövőben kombinálná a hagyományos támadásokat és a kibertérben végrehajtott akciókat, hogy a lehető legjobb hatásfokot érje el mind támadásban, mind pedig a védekezésben.

Az Air Force Cyber Command (AFCYBER) névre keresztelt, tavaly szeptemberben felállított parancsnokság jövőben tevékenységéről és célkitűzéseiről Robert Elder altábornagy, a 8. légi hadsereg parancsnoka beszélt a Cyber Warfare Conference 2008 alatt. Elmondta, hogy a kettő ötvözésével a jelenleginél jobb eredményeket érhetnek majd el, nemcsak a terroristákkal, de az ellenfél reguláris erőivel szemben is.

"A támadó jellegű kiberakciók hatékonyabbá teszik a kinetikus támadásokat, például az ellenfél integrált védelmi és egyéb fegyverrendszereinek kiiktatásával" - jelentette ki az altábornagy, hozzátéve, hogy ez kétélű fegyver, különösen az amerikai fegyveres erők számára, mivel mindenkinél jobban támaszkodnak a modern elektronikai rendszerekre. Éppen ezért a védelemre is legalább ekkora figyelmet kell majd szentelniük, hiszen az ellenfelek is megpróbálják majd kihasználni az internetben rejlő lehetőségeket. Mivel a terroristák és a bűnelkövetők is hasonló módszereket alkalmaznak, a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárniuk.

A problémát az jelenti, hogy a katonai védekező és támadó erőfeszítések a nyilvános internetes csatornákon keresztül érvényesülnek. A katonai hálózatok az amerikai kormányzati és kritikus nemzeti infrastruktúrához kapcsolódnak, amelyek szintén az internettel állnak összeköttetésben. Az esetleges ellenség rendszereit ugyanitt, a világhálón keresztül igyekeznek felderíteni és ellehetetleníteni, ez azonban a saját hálózatot is ilyen és hasonló támadásoknak teszi ki. Ennek sebezhetőségét nem is leplezik, jóllehet ezen kívül még egy kaput is igyekeznek bezárni.

Ez utóbbi pedig a gyártás folyamata, ahol szintén nem kívánt mellékhatások derülhetnek ki, mégpedig a katonai eszközökben felhasznált chipeknél. Előfordulhat, hogy manipulálják az alkalmazott processzorokat, így ez legalább olyan nagy veszélyt jelenthet, mint a kívülről érkező támadások. Idén ősszel a tervek szerint már készen állnak majd az összehangolt akciókra, a felkészülést pedig mintegy 10 ezer szakember közös munkája biztosítja. Az adatbázisok szétválasztásával, eltérő létesítményekben történő tárolásával a biztonságot növelnék, pótolva a kiberszegmensben észlelt hiányosságokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #6
    Szóvál rátámadnak mondjuk Juszufra Bagdadban, de közben teljes kibertámadást is indítanak, a PDA-ja ellen?
  • kvp #5
    Ha kinai vagy, parttag es az amerikaiakat tamadod, akkor te is lehetesz hazafi.
  • remark #4
    És mi garantálja hogy ők csak önvédelemből törnek be valahova?
    Ja, hogy a szavukat adják? Így mindjárt rendben is van a dolog...
  • spydee #3
    de ha te elötte nem törsz be valahova akkor ők sem fognak ok nélkül betörni hozzád.
  • Kagemusha #2
    Ha en torok be valahova, akkor bunozo vagy terrorista vagyok, ha ok teszik ugyanezt, akkor ok hazafiak... nevetseges!
  • Adenoma #1
    LoL, 2 hónapja meg sírtak, hogy kínai hackerek támadják őket