• Helcat
    #29
    Ezek szerint te szereted vagy igazságosnak tartod, amikor lépten-nyomon fasisztának meg nácinak neveznek azért, mert 60 éve pár vadidegen háborús bűnöket követett el abban az országban, amelyikben élsz? Mert én nem. És egy mai álagamerikainak annyi köze van az indiánok kiírtásához, mint egy mai átlagmagyarnak a zsidók deportálásához. De ez már veszélyesen aktuálpolitika, ha lehet, ne menjünk ebbe az irányba.
    Az indiánokat meg hogyan lehetne igazságosan kárpótolni? Cuccoljon fel az egész USA lakosság mínusz indiánok és hajózzon vissza Európába meg Afrikába, miután klónoztak 60 millió bölényt? Azt hiszem, ez eléggé írreális. A gyarmatokról viszonylag könnyen ki lehetett vonulni, de az indiánok területét ma már vagy 300 millió bevándorló utód vallja a saját otthonának, többé-kevésbé jogosan, miután ott született. Ráadásul tudtommal az indián törzsek komoly autonómiát és előjogokat kaptak a saját területükön kárpótlásként.
    Viszont az általad emlegetett gyarmati népek döntő többsége a felszabadulását arra használta, hogy háborúkat és sosem látott vérengzést rendezzen, én nem hoznám fel pozitív példaként őket. Afrika még máig sem heverte ki a fene nagy szabadságot. Vagy szerinted Szomáliában jobb élni mint egy indián rezervátumban a Nagy-tavak mellett?