• Helcat
    #33
    Hát ez érdekes elképzelés, de vedd figyelembe, hogy a világtörténelemben nem volt még egy olyan állam, amelyik önként és dalolva feldarabolta volna önmagát a történelmi igazságtételre hivatkozva. Többek között az is egy bizonyítéka egy ország életképességének, hogy nem akar széthullani.
    A legtöbb helyen még magát az igényt is tagadják bármiféle autonomiára, nem hogy engedményeket tegyenek erre (vö: Felvidék). Maradjunk a realitás talaján. Ez persze nem igazságos, de hát mint tudjuk, az élet ritkán az.

    Tudtommal az USA csak a wilsoni pontokkal pontokkal járult hozzá Trianonhoz, amelyek önmagukban szépek és jók lennének egy ideális világban (népek önrendelkezése, stb), csak éppen úgy játszhatták ki a területben érdekelt nagyhatalmak, ahogy akarták. Akkor már inkább Franciaország kavart be, mint az Egyesült Államok. Az meg más kérdés, hogy senki nem szeret a saját portája előtt söprögetni, ha nem muszáj.

    A gyarmati országok leginkább a szabságelvek agyatlan alkalmazása miatt estek egymásnak. Ott folytatták a törzsi háborúkat, ahol a annak idején abbahagyták, csak most sorozatvetőket használnak lándzsák helyett. Ahol a gyarmatosítók rendesen meg tudták szervezni a hatalom átadását, ott jó esély volt egy működőképes állam kialakulására, ahol meg bedobták a gyeplőt a lovak közé, merthogy minél előbb legyenek szabadok, ott még ma is folyik a vér.