Berta Sándor

Titkos tengeralattjáró a Virtual Earth oldalán

Az elmúlt hónapok nyugalma után újabb adatkiszivárgási botrány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban.

Az ügy akkor robbant ki, amikor a Microsoft tévedésből lefényképezte az amerikai haditengerészet egyik szigorúan titkos tengeralattjáróját és a felvételt megjelentette a Virtual Earth nevű online atlaszában. A haditengerészet természetesen azonnal reagált az esetre, azonban úgy tűnik, hiába minden, szinte lehetetlen lesz a képet a világhálóról eltávolítani.

A Microsoft Live Search szolgáltatásában megjelent fotón pontosan felismerhető az amerikai haditengerészet egyik Ohio-osztályú tengeralattjárója, amely szigorúan titkosnak számít. Az ok: a hétágú propellere, amelynek segítségével ezek a járművek gyakorlatilag hangtalanul képesek közlekedni. Az amerikai haditengerészet eddig figyelt arra, hogy a szárazföldi dokkokban elvégzett javítási és karbantartási munkák során mindig letakarják a propellert, hogy senki se szerezhessen tudomást róla.


A Microsoft Live Searchnél napvilágot látott felvételen azonban a hétágú propeller és annak részletei pontosan felismerhetők. A képet minden bizonnyal a Washington szövetségi államban található bangori haditengerészeti támaszpont szárazdokkjában készítették. A nem mindennapi illusztrációt bloggerek fedezték fel és azonnal megjelentették saját oldalaikon. Az esetnek - érthető okokból - sem a haditengerészetnél, sem a Pentagonban nem örültek és az illetékesek most mindent el akarnak követni azért, hogy az ehhez hasonló titkos technológiák dokumentációi a jövőben semmiképpen se legyenek elérhetők az interneten.

Emellett vita robbant ki arról is, hogy ilyen felvételek megjelenése veszélyezteti-e az amerikai nemzetbiztonságot, hiszen a Google Earth-nél és a Microsoft Virtual Earth-nél rendszeresen jelennek meg fotók nemcsak házakról és utcákról, de például ipari létesítményekről is.

A redmondi konszern még 2005 júliusának végén indította el a Virtual Earth béta verzióját, majd tavaly novemberre elkészítette 15 amerikai nagyváros háromdimenziós térképét. A Virtual Earth 3D névre keresztelt szolgáltatás a Windows Live portál, azon belül is a Live Search részeként működik. A háromdimenziós térképeket nagy felbontású fényképek kombinálásával alakították ki.

Tavaly májusban már felmerült az az elképzelés, miszerint az amerikai védelmi minisztériummal szoros kapcsolatban álló egyik ügynökség a Microsoft Virtual Earth technológiáját szeretné felhasználni saját céljaira - humanitárius, biztonsági és katonai szempontok jöhetnek számításba. A National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) jelezte, hogy a jövőben szívesen alkalmazná a térképtechnológiát, amely szerintük több területen is segítségükre lehet. Az ügynökség humanitárius, békemegőrző és nemzetbiztonsági célokat emlegetett, de a védelmi minisztériummal ápolt kapcsolatuk révén többen úgy vélték, közvetlenül katonai szempontok alapján döntenének a szolgáltatás felhasználásáról.

A mostani botrány ha nem is hiúsítja meg, de mindenképpen hátráltathatja a hasonló együttműködéseket és ismét fellángolhat a vita arról, hogy nem veszélyes-e a Virtual Earth vagy a Google Earth?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #82
    szimpla MS reklám :(

    persze, az oroszok meg leelőzik az USA-t, csak a pontos számra vártak, h hány propeller is kell legyen egy tengeralattjáron ...
  • Molnibalage #81
    Szó se róla, de ez US NAVY és nem US ARMY. Most csak köztöködök..
  • Nortai #80
    "A mostani botrány ha nem is hiúsítja meg, de mindenképpen hátráltathatja a hasonló együttműködéseket és ismét fellángolhat a vita arról, hogy nem veszélyes-e a Virtual Earth vagy a Google Earth?"
    Elvileg nem lenne veszélyes mivel a kormány vmennyie meköti a kezüket hogy mikor miröl késitenek felvételeket. Bár gyakorlatilag semmi se lehetetlen... 51es körzet nincs tilto listán.Mivel tudják mikor ér a mühold látoszögébe és erre oda figyelnek ott. :) Max annyit lehet kivenni hogy folyamatosan bövül és a parkolási szabályok változnak. :DD
  • Vaxi #79
    Ebben az egészben az a kurvajó, hogy még szét is kürtölik, hogy az is lássa, aki addig nem vette észre. Találtam én már a Google Earth-ben egy háromfaszú délkínai japán-menyétet, amint éppen mézet eszik a Pentagon tetején, de abból nem lett botrány, hogy a kémmenyét visszavág!
  • Wittgen #78
    Ez az USA hadseregének a hibája, ők balfaszkodták el az egészet. Ha annyira titokban akarnak tartani dolgokat, akkor miért nem egy fedett dokkot építenek?
  • virs lee #77
    Azóta már biztos lehet kapni a piacon 7ágú kínai propellert is. ^^
  • Molnibalage #76
    Ja ez én is akartam írni, már a '88-as Vörös október filmben is ilyen hajócsavar volt, akkor meg igaz, hogy már látszott a vége, de azért még Hidegháború volt.
  • Sidewinder #75
    Műbalhé.Cifunak,kvp-nek nagyon igaza van. Ez a héják egy újabb szarkeverése,hogy még jobban meg tudják figyelni az embereket még az internetet is a szokásos lehallgatáson kívül a "szabadság" jegyében a szabdság országában mai rengetegt vesztett szabadságából mióta a Bush banda vezeti.Ezek ellenőrizni akarnak mindenkit és keresik hozzá az indokokat,tiszta 1984-et játszanak élőben,ráadásul a legnagyobb gáz h én több amcsi tengeralattjárós film vízalatti jeleneteiben is láttam ilyen scimitar csavart. Azt akkor nem akarják betiltatni ezek a hülyék?Egy olyan csavart nemtom mért féltenek aminél van már korszerűbb az oroszoknak is meg nekik is. Szánalmas.
  • Dömper Ármánd #74
    "Ennyi dilettáns ember jár ide???"

    Te eddig melyik SG-t olvastad? Én már régen a kommentelők miatt járok ide, szerintem felesleges idegesítened magadat a kis önjelölt zseniken. ;)
  • Molnibalage #73
    Hát ez az..

    Mellesleg azoknak akik nem "hisznek" a lopakdóképességben rajtuk tesztelném le. Rázavaroknák a célra, amik ők lennének 2 F-117-et és két MIG-29-cel kezdeném el kerestetni meg teszőlegesen választott SA rendszer védhetné őket, de csak az általuk annyira felmagasztalt régiek (SA-10 alattiak számozásban), merthogy szerintük "tutira" látja a gépet. Asszem nem vállalnák be...