Berta Sándor

Túl nyíltan bloggolt egy amerikai őrvezető

Elöljárója elé idézték be azt az Irakban szolgáló amerikai katonát, aki a hivatalos indoklás szerint túl részletesen számolt be blogjában az átélt eseményekről.

Három katona áll a barakkjuk előtt. A csendet lövések szakítják félbe. Ők azonban nyugodtak maradnak, tudják, hogy bajtársaik lőttek. De hirtelen kitör a káosz, a barakkjuk melletti épületbe gránát csapódik be, a három fiatal több métert repül, majd átbukdácsolnak a homokzsákokon. A társaik követik őket. Ilyen és hasonló helyzetekkel írja le iraki hétköznapjait Eighty Deuce on the loose in Iraq című blogjában Edward Watson őrvezető, az amerikai hadsereg 82. légi szállítású hadosztályának tagja.

Már a nyitóoldalon látható vértócsa is azt tudatja az emberrel, itt nem kozmetikázott beszámolókat olvashat az ember - legalábbis eddig ez volt a helyzet. Felettesei úgy tűnik, nem díjazták Watson szókimondó stílusát, mert berendelték magukhoz és közölték vele, hogy mivel túl sok részletet árult el a valódi helyzetről, a jövőben rendszeresen ellenőrizni fogják, és ha kell, cenzúrázzák az oldalt. A 25 éves észak-karolinai fiatalembernek felhívták a figyelmét arra, hogy a jövőben miket jelentethet meg a naplójában és mikről nem írhat.


Watson a bírált tartalmakat eltávolította, majd tiltakozásul felfüggesztette a blogolást. Az őrvezető azonban közölte, hogy a jövőben is meg akarja írni a tapasztalatait, de még nem tudja, hogy ezt milyen formában teszi majd meg. A legvalószínűbbnek egy könyv megjelentetését tartja. Thomas Earnhardt őrnagy, a hadosztály szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy Watson semmilyen büntetést nem fog kapni.

"Bátorítjuk a katonáinkat, hogy mondják el vagy írják le a véleményüket, mit gondolnak a bevetéseikről, a küldetéseikről és a haza szolgálatáról" - emelte ki Earnhardt. Azonban mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államokban a Pentagon adatvédelmi okokra hivatkozva korlátozza az internet használatát a tengerentúlon szolgálatot teljesítő katonái számára. Az amerikai katonák a YouTube, a MySpace és 11 nagy internetes fórumtól vannak elvágva, korlátozniuk kell a kapcsolattartást otthon levő szeretteikkel, barátaikkal. Azt azonban az illetékesek most elismerték, hogy nincs elegendő emberük erre a feladatra.

Bár Magyarországon a magyar honvédelmi tárca korábban tagadta, hogy korlátoznák a magyar katonák szólásszabadságát, az Afganisztánban szolgáló honfitársaink ki vannak tiltva a chatszobákból, és e-mailjeiket is ellenőrzik. A magyar katonák körében egyelőre nem jellemző a blogírás, viszont a fórumokon való hozzászólás annál inkább. A katonák internetes megnyilvánulásainak az ellenőrzése azonban nem számít újdonságnak a honvédség berkeiben - állította egy, a neve elhallgatását kérő békefenntartó katona. Hazánkban azonban a Honvédelmi Minisztérium tiltásaiban nem az országot érintő biztonsági kockázatok dominálnak, hanem a honvédség presztízsét féltő óvintézkedések, ahogy ezt a két évvel ezelőtt kirobbant eset is alátámasztotta.

Egy nagy visszhangot kiváltó internetes hozzászólás komoly biztonsági intézkedések bevezetését eredményezte a HM részéről. 2005 februárjában egy Afganisztánban szolgáló százados a Honvédelmi Minisztérium honlapjának fórumában nevével ellátva közzétett egy nyílt levelet, amelyben számos panaszt, problémát fogalmazott meg az afganisztáni misszió felszerelésével, biztonságával kapcsolatban. Az ügyben a Katonai Ügyészség és a szakminiszter vizsgálatot is indított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #11
  Ez teljesen logikus, hiszen demagóg propagandára épül a legtöbb háború, 1 nagyonkicsi érdekcsoportnak hatalmas profit reményében..
  Ha Bush v Rice nyilatkozik, az kész kabaré! ..Lenne, ha hazugságaik mögött nem emberek ezrei halnának meg.
 • sgbo #10
  most nem az a vita tárgya hogy miért mentek oda.

  A lényeg az hogy katonáéknál NINCS és NEM IS KELL demokrácia. Ezt olyan nehéz megérteni???
 • rigidus #9
  > Amerikaiak kimenennek ugyanígy folytatódik (sőt!)

  Ha meg meg sem jelentek volna, tobb lett volna az esely a belso problemak rendezesere. Irakban evtizedek ota belso harcok folytak 8-bol 7 helyi nepcsoport kozott, de ahogy az amik megjelentek, Irakban polgarhaboru robbant ki. Ugyhogy erdemes az elozmenyekre is oszpontositani.

  Figyelemre melto az is, hogy ujsagirok csak katonai kiserettel vehetnek reszt az afganisztani, iraki haboru tudositasaban es csak azok a hirek juthatnak ki a nyugati mediumokhoz az egysegektol amelyeket a Pentagon jovahagy. Ha barki a nyugati sajtoban olyan tartalmat tovabbit amit a Pentagon nem hagyott jova, azt felelossegre vonjak. Ezt demokraciaban NEM LEHET megtenni, korabban sem lehetett - mert az ilyen intezkedes katonai iranyitas ala helyezi a sajtot.

  Erdemes elolvasni azokat a tanulmanyokat amelyeket amerikai ujsagirok fogalmaztak meg ennek kapcsan. Roviden errol szolnak: "ennyire sulyos korlatozas alatt meg soha nem volt az amerikai sajto mint az iraki haboruban".
 • feamatar #8
  én örültem vlna ha mondjuk 56ban MO államformáját US határozza meg egy bevonulással. Hogy ez mért nem történt meg ne firtassuk. De én szerintem inkább egy amerikai megszállás mint egy Saddam féle diktátor. Lehet mondani hogy az USA háborúi csak a pénzért mennek, de akárhogy nézem Kambodzsa , Vietnam, Somalia is amerikai megszálással járt volna jobban. Ha sikerül meghonosítani afgánban és irakban a demokráciát(ez szerintem még egy iszlám államban is lehetséges), akkor az ő életük jobb lesz, mint egy diktatúra alatt. Mert nem sok diktatúra volt ami jó volt az embereknek(most így hirtelen 1 sem jut eszembe). Még a kínai "könnyű diktatúra" sem. Mert ott is a munkaviszonyok európai számára... khm... Persze a nyugati demokrácia lehetővé teszi hogy önzők legyünk; és más emberektől megvonjuk a szabad élet lehetőségét, csak azért hogy nekünk könnyebb legyen... De ami most előny számunkra, egyszer átkunk lesz.
 • sgbo #7
  ne hidd hogy nincs kellő info irakban. Egyrészt mindenkinek van mobilja, másrészt a különféle lázadó csoportoknak kellő külföldi bázisa is van ahonnan megtud mindent.
  Itt nem arról van szó hogy jujj mi lesz ha megtudják hol a bázis (anélkül is tudják), hanem pl. megtudják hányan szoktak adott helyen őrködni, bázisopn belül mi hol van, hogyan és hol szokás járőrözni, mit csinálnak a katonák ha támadás éri őket stb..stb... Ez mind olyan info ami nagyon hasznos a támadóknak.
  Szóval katonáknak inkább kuss (saját érdekük is ezt kívánná). És ez nem csak irakra vonatkozik.
  Ez hadsereg és nem valami óvodásszakkör...

  //amigy irakban már nem éppen a nemzet önvédelme folyik, inkább egymás gyilkolászása (nem véletlen több a támadás civilek mint az idegen katonák ellen...Amerikaiak kimenennek ugyanígy folytatódik (sőt!)//
 • Sir Quno Jedi #6
  Ezek hivatásos katonák és egy valag pénzért "dolgoznak" a kormánynak. Ha nem tetszenek a munkafeltételek, lehet menni murmincsot kepeszteni valamelyik texas-i tanyára. Én is, ha nyíltan szidnám, vagy kényelemetlen helyzetbe hoznám a cégemet nyilvános csatornákon (mindig volna mit), úgy kivágnának, mint macskát szarni. Velünk is aláiratták a titoktartásit és nem lenne kedvem életem végéig bíróságra járni, vagy beköltözni a fegyóba... ÚGYHOGY tartom a pofámat és mosolygok ha kérdeznek.
 • MrImy #5
  Gondolom - mivel elég kevés az ilyen info, hogy hol is vannak a támaszpontok - az irakiak többsége még azt sem tudja, hogy megszállták őket, hiszen többnyire nincs internet hozzáférésük.
  Véleményem, hogy minden nemzetnek joga van a saját területének védelméhez, így nem szeretném, ha MO államformájának milyenségét külföldön döntenék el.
 • sgbo #4
  az igazságot nem kell cenzúrázni mert az azért erősen tudtható irakról.

  Viszont ne felejtsük el hogy KATONÁKRÓL van szó. Ez esetben pedig a titoktartás mindenek felett áll. Főleg hogy interneten MINDENKI olvashatja, így az ellenség is. (pl harceljárásokat, bevett szokásokat, útvonalakat, bázisok elhelyezkedését stb...stb...).
 • kogasom #3
  Az iraki invázió sikertelenségét jelzi, hogy milyen erővel cenzúrázzák, nehogy kiderüljön az iagzság.
 • Grifidos #2
  "Mi védjük a demokráciát, nem pedig gyakoroljuk"