Gyurkity Péter

Lendületben az Intel, leépít az AMD

A rossz pénzügyi helyzetre hivatkozva az AMD munkaerejének 10 százalékát építi le a közeljövőben. Elemzők a kellőképp versenyképes processzorok hiányával magyarázzák a döntést.

Hírügynökségi értesülés szerint az AMD komoly leépítésre készül, amely teljes munkaerejének pontosan 10 százalékát, vagyis 1600 főt érint majd. A hír azért is érdekes, mert a cég nemrég még határozottan tagadta, hogy ilyen döntésre sor került volna - a jelek szerint a korai pletyka mégis igaz volt, mindössze az időzítést és a pontos számot illetően tévedtek.

A március 29-én lezárult negyedévben a processzorgyártó mélyen a várakozás alatt teljesített, 1,62 milliárd helyett 1,5 milliárd dollár bevételre téve szert. Ezt természetesen az Intel számlájára írják, amely különösen jóra sikerült fejlesztésekkel, legutóbb pedig a 45 nanométeres generáció megjelenésével igyekezett kifogni a szelet az AMD vitorlájából. Mindkét cég a hónap közepén jelenti be pontos eredményét, ám a piaci elemzők már most jelzik, hogy a helyzet alakulása ismét Góliátnak kedvez: az Intel a tavalyi év végén 76,6 százalékra növelte részesedését, míg az AMD visszaszorult 23,1 százalékra és ez tovább folytatódhat, mivel utóbbi nem tudott kellő mennyiségű és kellőképp erős asztali és szerverprocesszort piacra dobni.

"Az AMD nagyobb részesedést veszít az Intel ellenében, mint amire számítottunk" - jelentette ki egy pénzügyi blogban Uche Orji, az UBS szakértője. Ráadásul a jelenlegi kínálat nem teszi lehetővé a cég számára a magasabb átlagos eladási árak elérését, így a profit továbbra is viszonylag alacsony marad. Becslések szerint a vállalat mintegy 9 hónappal van elmaradva vetélytársa mögött és csak a második félév során tudja majd bemutatni saját 45 nanométeres megoldásait. Márpedig ezek megjelenéséig nem sok esélye van a verseny hatékony folytatására.

Az iSuppli adatai szerint tavaly az AMD bevétele 17 százalékkal esett vissza, alig érve el a 4,3 milliárd dollárt. Eközben az Intel 8 százalékkal javított és 25,9 milliárdot söpört be - ennél jobban semmi nem mutatja a két gyártó közti különbséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #40
    Amint írtam, az elterjed Codec-ek nem tudják.

    Persze fel lehet hackelni a gépre, ha az ember elb*szik vele egy fél napot, nekem is sikerült XP-re, de ez nem azt jelenti, hogy bárki meg tudja csinálni. Jó, ha a PC-k 1%-n működik...
  • dez #39
    Illetve később, ha a GPGPU alkalmazások jobban elterjednek a hétköznapokban is, akkor felsőbb kategóriákban is jól fog jönni, ha a proci mellett is van egy GPU, a diszkrét mellett. De pl. az is kezd divatba jönni, hogy netezésnél a diszkrét kártya kikapcsolásra kerül a fogyasztás csökkentése érdekében.
  • dez #38
    Desktopon természetesen az entry-level/irodaigép szegmensről van szó, laptopnál meg a vga bővítési lehetőséget nem tartalmazó, nem-csúcs szegmensben.
  • BlackRose #37
    :), én is egy amcsi multinál dolgozok, és hidd el elképesztő mennyiségű baromság jön a Products részlegtől amelyek lebírkózására mi mérnökök nagyon is sok időt veszítünk és elég sok esetben nem is tudjuk lebírkózni egyszerűen muszáj elkezdeni a project-et még ha tudjuk is előre mi lesz a vége. A felső vezetésnek csak a 6-7 számjegyű (dollárban) "bonusz" jár az eszében. Szóval nem vagyok éppen biztos benne, hogy a mérnökök ezt annyira lelkesen fogadták, de mindegy. Mondom nagycég esetében sokkal több a hölyeség mint a jó dolog és általában csak azért marad a cég lábon annyi melléfogásal is mert nagy és a bankok sőt az állam is támogatják. Kiscég már régen a sötétben tönt volna el fele akkora melléfogásokkal is.

    PDA az más ott az integráció pozitív, de desktop és akár laptop esetében is van eset amikor az integrált megoldás nem képes versenyezni a több chipes megoldásal. Szerintem a CPU és a GPU tovább fog élni mindkettő multicore architektúrával. Persze nem mondom, hogy nem lesz integrált megoldásnak is piaca, de kötve hiszem, hogy a high end piac lenne az amit céloznak, middle és low end piac pedig nem tudom mennyire téríti meg ezeket a befektetéseket.
  • dez #36
    Pl. az 780G chipsetbe az AMD egy komplett HD3450-est integrált, ami majdnem 2x gyorsabb, mint pl. a GF8200, szóval már nem is a legalacsonyabb kategória. Mindezt passzív hűtéssel. link
  • dez #35
    Aha, bizonyára a marketingesek találták ki az egészet, a mérnökök meg csendben füstölögnek magukban... AMD-nél és Intelnél egyaránt... :)

    Monjduk az eredeti terv AMD-nél az volt, hogy elsősorban azért akarják a CPU mellé integrálni a GPU-t a chipsetből a szóban forgó szegmensben, mert a CPU jellemzően kisebb csíkszélességgel készül, mint a chipset, illetve utóbbin nem kell akkor aktív hűtés, stb. De kicsit máshogy alakult, mert miközben a CPU-ik 65nm-esek (bár nemsokára indul a 45nm-es gyártása), addig az új chipsetjeik már 55nm-esek. De valószínű más szempontok is vannak.

    PDA-knál egyenesen mindent egy chipre akarnak integrálni (System-on-Chip, ami nem újdonság, csak korábban jóval alacsonyabb teljesítményszinten ment), vagy már sikerült is. Mert jobb egy komolyabb chip, mint több kisebb, közöttük komoly összeköttetéssel, stb.
  • dez #34
    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1206297214
  • dez #33
    Nem tudom, honnan szeded ezt, de tévedsz. 2 generáció óta tudják (az újabban teljes mértékben) a GPU-k, és legalább 5 codec támogatja is. Ezek közül 1-2 csak a saját lejátszójával megy (pl. WinDVD), a többi más playerek alatt is működőképes. Enélkül egy átlag PC egyátalán nem tudna lejátszani egy Blu-ray lemezt (1080p, nagy bitráta).

    Az, hogy neked nem megy, az user error. Gondolom, mkv-kat akarnál lejátszani hw gyorsítással. Ahhoz van néhány elvégzendő feladat, de megy.
  • BlackRose #32
    A pénzügyi tanácsadók nem döntenek, a CEO és au igazgató tanács dönt. Különben az CPU-GPU integráció suerintem nem lesz sikeres üzlet, először is a CPU magok számának növelése magától is nem zökkenőmentes dolog, másodszor pedig a CPU és a GPU két teljesen különböző feladatot látnak el ezért nem igen értelmes integrálni őket. Nem kérdés, hogy a kommunikáció gyorsabb lesz köztük, de ez valóságban kevesebb plusz mint amennyi a két chip integrálása minusz. Különben nézd csak ma a GPU-k esetében is megindult a 2 sőt az ASUS már 3 GPU-s kártyát is kínál. Ott is jön a multicore magas szinten.
  • JTBM #31
    Érdekes tény a processzor piacon, hogy egyik nagy GPU gyártó sem támogatja a hardware-es x264 gyorsítást. Ugyan marketin anyaguk már van, de a neten fellelhető egyetlen népszerű lejátszó sem használje a GPU-t a nagyfelbontású filmek lejátszásakor.

    Nekem egy Core2 Duo 2GHz + 2GB ram + 8600GT számítógép nem képes döccenés nélkül lejátszani egy 1080p felbontású film mozgalamasabb jeleneteit. A GPU-t egyáltalán nem használja ki, lehetne a gépben egy alaplapi GPU is, azzal sem lenne gyorsabb.

    Ezt valószínűleg az okozza, hogy sem az Nvidia, sem az AMD-Ati nem készítette el a megfelelő driver-eket, codec-eket és eltitkolták a dokumentációt is, hogy más se tudjon az egyébként marketing anyagokon létező GPU gyorsításhoz hozzáférni.

    Ennek a következménye persze, hogy kötelező upgradelni a CPU-t is, ma minimum egy Core2 Duo 3Ghz-es szintre. Ami nagy bevételt hoz mind az AMD-nek, mind az Intelnek.