Gyurkity Péter

Visszavágásra készül az AMD

A kisebbik processzorgyártó tisztában van azzal, hogy az elmúlt egy évben romlott a helyzete a piacon, ám idén részesedésének ismételt növelésére készül. Júliusban újabb, 15-20 százalékos árcsökkentés várható.

Henri Richard, az értékesítésekért és marketingért felelős alelnök a Reutersnek adott nyilatkozatában beszélt az idei évre vonatkozó tervekről, még a Computex alatt. Elmondta többek között, hogy az év vége előtt mindenképpen tovább szeretnék növelni piaci részesedésüket, mivel 30 százalék alatt nemigen beszélhetnek a monopólium megtörésének esélyéről. Ennek érdekében több fontos döntést hoznak majd meg, a részletek azonban egyelőre nem ismertek.

Az iSuppli adatai szerint 2006 végén 75 százalékot birtokolt az Intel, amely az elmúlt évtizedekben hozzászokott a fölényes vezetéshez és már ez az eredmény is némileg lesújtó volt számukra. A Core 2 elterjedés révén azonban az AMD arányát idén sikerült 20 százalékra visszaszorítani, ami azért is rendkívül fontos volt, mert a kisebbik vetélytárs 30 százalékról szövögetett terveket. Most azonban ők készülnek a visszavágásra és ennek érdekében hajlandóak ismét jelentős mértékű árcsökkentést végrehajtani.

A következő ilyen akcióra a tervek szerint július 9-én kerül majd sor. Az ikermagos Athlon 64 X2 chipek ára átlagosan 20 százalékkal esik majd, míg az egymagos változatoké 15 százalékkal. A belépő szintű Sempron processzorok szintén 15 százalékkal kedvezőbb árcímkét kapnak, ami tovább növelheti népszerűségüket. A lépést azonban gyorsan végre kell hajtani, hiszen a riválisnál érkeznek az 1333 MHz-es FSB-vel felszerelt Core 2 chipek és július 22-én az Intel is árat csökkent majd. Hector Ruiz, az AMD első embere ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy az óriási verseny ellenére meg kell törniük a monopóliumot, ehhez pedig mindenképpen 30 százalék fölé kell növelni saját piaci részesedésüket.

Az is biztos azonban, hogy a Barcelona kódnevű négymagos Opteronok megjelenésének csúszása komolyan visszavetheti a cég bevételeit. Külső források szerint a debütálást júliusról októberre halasztották, így a cégnek még nehezebb dolga lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rage47 #19
    én is be akarok újítani, csak azt nem tudom, hogy most amd x2 vagy intel core 2 lenne jobb:S
  • Sanyix #18
    Tökremenni nem mehet, max felvásárolják.
  • JTBM #17
    Szuper, éljen a verseny. Remélem, az AMD azért túléli ezt az árcsökkentést, mert nem lenne, jó, ha tönkremenne...
  • HappyBoy #16
    A 900-as cerkás gépsárkányom mindenre elég! :)
  • maestro85 #15
    Ahogy egyre olcsóbb a C2Duo úgy néha elgondolkozok, mi lenne ha inkább olyanra bővítenék? De könyörgöm, gyors keresésem alatt nem nagyon találtam olcsón (max 15e) olyan deszkát amivel tunningolni is lehet. Azért legalább fixálni lehessen a buszsebességeket, és külön lehessen állítani a proci buszsebességét. Valaki tud ilyen árban ajánlani. Többet nem adnék egy alaplapért. AMD-éknél pedig tudom, hogy van ennyiért ilyen. Hajrá AMD. A kis Jedi most tanul... :)
  • 1Obi1 #14
    Ez inkább a Sithek bosszúja.
  • lee56 #13
    Remélem hasonló lesz a történet vége, és a birodalom összeomlik (najó de azér meggyengülhet) Hajrá lázadók
  • lee56 #12
    Nemhát hogy a rohadás öjjön meg , én még 40 ropiér vettem a 3800+ x2-met közel 1 éve
  • dez #11
    (Az Erő legyen velük! :P Szükségük lesz rá...)
  • dez #10
    A Birodalom az Intel... Ez inkább a Jedi visszatér. :D