Gyurkity Péter

Katasztrófa az AMD első negyedéve

A kisebbik processzorgyártó az év első hónapjában a vártnál is rosszabb eredményeket produkálva tetemes veszteségről számolt be, miközben vetélytársa aránylag jól teljesített. Túl drágának bizonyult a terjeszkedési stratégia.

A most közzétett végleges eredmények szerint a cég a március 31-én lezárult első negyedévben mindössze 1,23 milliárd dolláros bevételt produkált, ami ugyan egybeesik a legutóbb jelzett adattal, ám jókora visszaesést jelent az egy évvel korábbi 1,33 milliárdhoz, illetve az eredetileg mostanra tervezett 1,6 milliárdhoz képest. A nettó veszteség ugyanezen időszak alatt elérte a 611 millió dollárt, vagyis - ahogy arról a hónap elején beszámoltunk - nem véletlenül szeretnék mintegy 500 millióval csökkenteni a kiadásokat.

Az okok között az ATI romló eredményeit, a csökkenő processzoreladásokat, valamint az árak rohamos csökkenését említik a szakértők. A vállalat saját elemzése szerint mind a szerverekbe szánt, mind az asztali termékek forgalma alaposan visszaesett, ám a mobil chipek népszerűsége és eredménye javult, vagyis némileg vegyesnek bizonyult a kép. Mindezzel együtt azonban túlságosan drágának bizonyult a terjeszkedést előtérbe helyező stratégia, amelynek részeként néhol már 30 százalékos részesedést emlegettek a teljes x86-piacra vetítve. Robert Rivet pénzügyi igazgató a negyedéves eredményt kiábrándítónak és elfogadhatatlannak nevezte, kíváncsian várjuk, mivel igyekeznek majd kiküszöbölni ennek megismétlődését.

Hogy némileg érzékeltessük a két processzorgyártó közötti hatalmas különbséget, nem árt megjegyezni, hogy az Intel az első három hónapban 8,94 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le saját processzoraival, és tekintélyes, 1,61 milliárd dolláros profitrólszámoltak be. Igaz, forgalmuk némileg csökkent - ez a jelek szerint általános jelenség volt az első negyedévben - ám mégis sikerült jól kijönni ebből, nagy valószínűséggel az új Core 2 sorozat népszerűsége révén.

Az átszervezés a legújabb hírek szerint újabb feladatok kihelyezését is jelenti majd, elsősorban a legnagyobb partnereknek, mint például az IBM vagy a Chartered Semiconductor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)