Berta Sándor

Nincs igény a repülőgépen telefonálásra

A Lufthansa bejelentette, hogy a hivatalos minisztériumi engedély ellenére sem biztosítja az utasok számára a fedélzeti mobiltelefonálást.

A német közlekedési minisztérium a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy - bizonyos feltételek mellett - engedélyezi a légitár­sa­sá­gok számára a mobilszolgáltatások beve­ze­té­sét. A hírt azután közölték, hogy elkészült a légi járművek elektronikai rend­szereinek működésére vonat­kozó módosított német szabály­zat (LuftEBV), amely a legújabb tudományos vizsgá­latok eredményein alapul. A dokumentum már megjelent a hivatalos német közlönyben is. A Lufthansa ezután jelentette be, hogy továbbra sem teszi lehetővé az utasok számára a mobiltelefonjaik használatát.

"A felméréseink azt mutatták, hogy az utasok többségét zavarják a fedélzeti mobiltelefon-beszélgetések. Ezért egyelőre talonba tettük a témát. Ehelyett inkább szélessávú internet szolgáltatásokat szeretnénk utasainknak kínálni. Ugyan 69 repülőgépünkben megvannak a szükséges WLAN-adók, ennek ellenére nem vezeték nélküli vagy műholdas, hanem DSL-technológiában gondolkozunk" - nyilatkozta Michael Lamberty, a légitársaság szóvivője. A Lufthansa döntése azért is érdekes, mert a cég már 2004 novemberében engedélyezte az utasai számára, hogy a földön álló repülőgépein annyit telefonáljanak mobil készülékeiken, amennyit kedvük tartja.

Alexandra Müller, az Air Berlin szóvivője szintén elmondta, hogy ők sem engedélyezik a mobiltelefonálást járataik fedélzetén, azonban az e-mailek és SMS-ek küldését, valamint fogadását igen. A mobiltelefonáláshoz minden repülőgépbe be kell építeni egy fedélzeti átkapcsoló állomást, amelyen keresztül a teljes telefon- és adatforgalom bonyolódik. Egy külön emulált mobil hálózat akadályozza meg, hogy egyes készülékek maguktól keressenek kapcsolatot a külvilággal és ezáltal megzavarják a repülőgépek fedélzeti elektronikáját.

Első légitársaságként egyébként az Emirates tette lehetővé utasai számára a mobiltelefonok használatát tavaly februárban. A második fecske az ír Ryanair volt, míg az Air France néhány hónapja az SMS-ek küldését és fogadását teszteli. Hasonló teszteket végez a Qantas, a Turkish Airlines és számos más cég is. Az első tapasztalatok kedvezőek, a közel-keleti légitársaság utasai ugyanis rendkívül gyakran használják a fedélzeti telefonokat. A 100 repülőgépen havonta átlagosan 6000 hívást és 220 órányi beszélgetést regisztrálnak. Egyes szabályokat azonban be kell tartani, így tilos a mobiltelefonálás fel- és leszálláskor, illetve a 3000 méteres repülési magasság eléréséig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #10
    egyetértek, netelérés sokkal hasznosabb lenne normális áron
  • Balumann #9
    Kicsit összekeverted a mássalhangzókat :|
  • irkab1rka #8
    Bocs, nekem személyes vendettám van a Lufthansa ellen, mert több olyan rendelkezést sem tartanak be, amit Európában, az államokban és más helyeken kötelező lenne betartani.
    Az hogy azt hiszik, hogy a törvény felett állnak, kicsit bosszantó, de ahogy csinálják, az meg nagyon :)

    Mindegy, úgyis tönkremennek ezzel a hozzáállással, előbb, vagy utóbb
  • barnie1990 #7
    Karcsi, már itt is támadsz? :D
  • karcsi #6
    enkem petika mopiltelefonalas ertekela rebulokepen

    REBULOKEBEN AKAROG MOPILOSZNI

    pungtummm

    ety valak penszt fiszednek ha rebulokepjetyet venek esmek neis telefonalhsak hadesz apszurtum
  • teddybear #5
    Vagy húzza le a cipőjét
  • bvalek2 #4
    Homeopátiás védekezést javaslok, használd a saját fegyverét ellene, eregess te is gázt
  • bakagaijin #3
    Az már van (wifi-s), gondolom hasonló árakon mint a mobiltelefonálás... Fene tudja, hogy elesben van-e mar, eleg regota tesztelik (5+ ev).
  • mad mind #2
    Engem jobban érdekelne az internetelérés, nem pedig a mobiltelefonálgatás.
    Egy 10+ órás repülés alatt meglehet őrülni az unalomtól. (pláne, ha 80 éves gázeregető öregember ül melletted)
  • Adenoma #1
    még sohasem repültem :)