Berta Sándor

Mobiltelefonálás a repülőgépeken - amerikai vétó?

Technikailag ugyan már nem okoz gondokat a repülőgépeken való mobiltelefonálás. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ezúttal politikai problémákkal kell megküzdeniük a szakembereknek.

Évekig komoly vita folyt arról, hogy a repülőgépeken lehet-e engedélyezni a mobiltelefonok használatát, ugyanis a kibocsátott sugárzás miatt félő volt, hogy megbolondulnának az utasszállító gépek fedélzeti műszerei. A légi mobiltelefonálást ellenző politikai lobbit jelenleg az amerikai igazságügyi és belbiztonsági minisztérium képviseli. A két minisztérium álláspontja szöges ellentétben áll az FCC telekommunikációs hivatal korábbi állásfoglalásával. A szabályozó hatóság álláspontja szerint ugyanis a repülőgépeken való mobiltelefonálást nem hogy engedélyezni lehet, de már szükséges is.

A szakmai indokok ebben az esetben vajmi keveset számítanak, mivel a két minisztérium úgy véli: amennyiben engedélyezik a korlátlan mobiltelefon-használatot az utasszállító repülőgépek fedélzetén, akkor túl könnyen kivitelezhető lenne egy repülőgép-eltérítés vagy egy, a repülőgépek felhasználásával kivitelezett merénylet. Véleményük szerint a terroristák mintegy távirányítóként működtetve, akár bombák felrobbantására is felhasználhatnák a mobilokat.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy hiába vannak olyan módszerek, amelyek már megakadályozzák, hogy a repülőgépek fedélzeti műszerei megbolonduljanak az elektromos eszközök hatására, könnyen előfordulhat, hogy biztonsági-politikai indokokból az Egyesült Államok megvétózza a repülőgépek fedélzetén való mobiltelefonálást.

Az amerikai kormány ugyanakkor igyekszik még a látszatát is elkerülni annak, hogy meg akarná vétózni a dolgot. Egy új amerikai biztonsági tervezet szerint a mobiltelefonok használatát előzetesen a repülőgépek személyzetének kellene bejelenteni, így például egy távirányítású bombamerényletnél könnyebben azonosíthatók lennének az elkövetők. Az amerikai minisztériumok mellett a Repülőgép-személyzeti Egyesülés is tiltakozik a repülőgépek fedélzetén való korlátlan mobiltelefonálás ellen, mivel a szakemberek szerint félő, hogy a beszélgetők megzavarnák a többi utas pihenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robin Hood #21
    A vonaton nem lehet az ülésre szarni
    Pedig az egész MÁV úgy néz ki.
  • Robin Hood #20
    A fontos embernél nincs telefon, van neki egy csicskája aki azt kezeli. :)
  • Robin Hood #19
    Hát máshol nem is lehet megbeszélni hogy fél kiló kenyeret vigyen haza a teszkóból vagy bevállalja az egészet... :)
  • smv #18
    No de könyörgöm, ezzel eggyütt kell élni, ki kell bírnia az embereknek azt a pár órát. A vonaton nem lehet az ülésre szarni, a repülőn, pedig nem lehet telefonálni, és punktum. Akinek nem tetszik, az ne használja ezt a lehetőséget az utazásra.
    Mondjuk engem sem érdekel túlzottan az ügy...
  • HUmanEmber41st #17
    Hát ja, csak a szokásos parasztvakítás...
    Különben, ha valakinek nagyon telefonálhatnékja van, akkor jó pénzért biztos tudnának kapcsolni telefonvonalat a gép rádióján keresztül...
  • Xantia #16
    Baromság, ha betiltják, de működik a dolog, akkor ki akadályozza meg, hogy a böröndömbe tegyek egy mobiltelefont bombával?
    Ha nem működik , akkor miről beszélünk?
    Ha zavarják a mobil telefont, akkor hogyan oldják meg a bejelentett telefonálok esetén a szelektív zavarást?

    Ezzel megint csak a becsületes embert b@szogatják, hogy azt érezze érdemben működik a hatóság. Pedig dehogy...
  • Hegyikecske #15
    Én is pont erre gondoltam, Félnek... De hát ez hülyeség nem ezen fog múlni h ki robbant és ki nem, aki akarja enélkül is végbeviszi mint láthattuk, és ennek is van egy jóoldal (mint mindennek: rossz és jó is) azt kellene inkább kihasználni, mert amiket indokokat felhoztak ellene vmi eszméletlen h ezért akarják betiltani, aki akarja ne használja,ennyi. Ezekből még talán az volt a leg helytállóbb h másokat esetleg zavar, de nem hiszem h ne lehetne megoldani... Ezek hülyék!
  • Sith #14
    HMm szakértők jol megszakértették...
    he el akarják tériteni a gépet akkor csak rásznnak egy fél napot hogy átbeszéljék a forgató könyvet s nem kell minden 5. percben felhivni a fönököt
    ha fel akarnak robantani valamit
    ha a repülön van akkor nem hiszem hogy nagy kihivást jelent egy viszonyalg kis teljesitménbyü adó össze eszkabálása
    ha nem a repülön van akkor minek telefonálna repülöről?


    Ha a mellettem ülövel beszélgetek az kb ugyan anyira zavaro lehet mint a telefon

    én nem azért lázadok hogy lehet vagy sem a repülön telefonálni mert ez igazából nem érdekel de ugyanezekkel az indokokkal betilthatnánk az utcán a szobában.. mittom én hol a mobiltelefon használatot

  • Drawain #13
    Mondjuk nem az óceán felett kell beszélni
  • stomo #12
    Nem sokszor ulhettel repulon. Plane nem amerikaba tarton. Nincs terero, oreg! Hogy hivod fel? Maganak a repulonek kellene az antenna szerepet jatszania.