Specker Balázs

Továbbra is tilos lesz a repülőkön mobil­telefonálás

Azok az utasok, akik abban reménykedtek, hogy a jövőben akár 10 kilométer magasságban is cseveghetnek szeretteikkel, valószínűleg nem fogadták kitörő örömmel az amerikai törvényhozás döntését.

A témában hosszú idő óta a mostani volt az első kongresszusi meghallgatás, amelyen a képviselőház albizottsága valósággal kinevette a mobiltelefon repülőn való használatát 14 éve tiltó törvény eltörlésére tett tervezetet - adta hírül a USA Today. "Minden bizonnyal a legutolsó dolog, amit a légi utasok szeretnének, hogy rá legyenek kényszerítve arra, hogy végighallgassák a mellettük ülő mobiltelefonon folytatott diskurzusát annak ügyes-bajos dolgairól, magánéleti problémáiról, a legújabb valóságshow-ról, vagy percenként arról, hogy mikor fog megérkezni" - mondta John Mica az albizottságot vezető floridai demokrata.

"Bizonyos állami hatóságok egyet nem értésüknek adtak hangot a törvény esetleges eltörlésével kapcsolatban. Jó páran lennének azok, akik ártó vagy akár életveszélyes szándékkal is használnák telefonjaikat" - fejtette ki Laura Parsky, az USA igazságvédelmi minisztériumának bűnügyes munkatársa.


A honvédelmi tárca tisztviselői szintén aggódnak. Véleményük szerint a tilalom eltörlése révén szabad kezet adnának a terroristáknak, hogy kapcsolatba léphessenek földi társaikkal, vagy távirányítású bombával robbantsanak fel gépeket.

A texasi republikánus Ted Poe úgy véli, a törvénymódosítás nem járna ilyen következményekkel. "Miért hisszük azt, hogy ha egy repülőgépen utazó elvetemült bűnöző, aki arra készül, hogy számítógépével vagy mobiltelefonjával élesítsen egy bombát csak azért eláll szándékától, mert valaki megkéri rá? Ha akarják, úgyis találnak rá módot, hogy megtegyék, amire készülnek. Elég csak a mosdóba menniük" - érvelt Poe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KGyula #25
  Valóban, nagyon nem szeretném, hogy rá legyek kényszerítve arra, hogy végighallgassam a mellettem ülő mobiltelefonon folytatott diskurzusát annak ügyes-bajos dolgairól, magánéleti problémáiról, a legújabb valóságshow-ról, vagy percenként arról, hogy mikor fog megérkezni. Nagyon-nagyon nem szeretném.
 • Hegyikecske #24
  na akkor fogjuk fel aq dolgokat másképp :) a mai világban az emberhez hozzánőtt már a telefonja, és mikor mindenhol másütt hazsnálhatja, itt mer kiperkál egy rakás zsét, nem használ6ja? legyen rá legalább lehetőség de ez így nem létezik h ekkora probléma lenne.. (de mi van ha terroristák kezébe kerül ?:D
 • Hegyikecske #23
  de csicskák... ha a technika adott nem értem hogy lehetnek ilyen hülyék.. csináljanak, telefonáló meg "nem telefonáló" részleget ugyanugy mint a dohányzónál, ez nem lehetne probléma... Vallják be inkább, a terrortor félnek. De ez nem jó indok, mint láthatjuk a szöveg végénél is.
 • Mice #22
  nagyon tudom sajnálni azokat a "szegény" embereket. biztos olyan sok és fontos dolguk van amit éppen ott! és akkor! kell megbeszélniük. 2-3 óránál hamarabb úgysem tudnak leszállni akkor meg minek?

  én már a nővéremtől is kiakadok amikor a két szomszédos szoba között véletlen nyitva marad az ajtó. és néha még dupla ajtó mögül is hallani a csacsogást...

  egy repúton szerintem is elvárhatja az ember, hogy aludhasson csendben és ne mobillal zargassák, vagy legalább adjanak olyan füllhallgatót ami nem bogyós, de mégis lehet vele feküdni a székben.

  néha csak azért veszem fel a fülest, hogy ne halljak semmit az odakinti világból, de van amikor bármilyen zenét hallgatok is de fáj tőle a fejem és csak csendet akarok. ha eltörölnék az embernek hol lenne erre lehetősége?
 • DanyyX #21
  Ez azért szép, mert a mobiltelefpnt simán használhatják a repülőgépeken, bármilyen nehézség nélkül. Ha a telefon tud kommunikálni kifelé, mert ugye kijutnak a rádióhullámok, akkor a tilalomnak semmi értelme.
  Ha az amcsik fognák szépen a repülőgépet, és az egész utasteret leárnyékolnák egy faradey ráccsal, akkor nem is tudná használni a telefonját senki sem .
 • [HUN]PAStheLoD #20
  USA == ROTFLcountry :D
 • stp4trick #19
  Csakazértse repülök.
  A melóhelyen úgysincs leszállópálya, messzebb meg mostanság nem fogok eljutni
 • Flashy #18
  igazából legjobb indoknak azt tartom én is hogy ne kelljen egész úton telefoncsörgést meg beszélgetéseket hallgatni. persze, minden más közlekedési eszközön szabad, de olyan jó lenne meghagyni a "zavarja a repülőt" misztikumát és emögé bújtatva tiltva hagyni a telefonálást legalább repülőn :) amúgy a térerővel meg cellákkal is gondok vannak, de ezt egy a gépre telepített átjátszóval meg lehet oldani.
 • MrTressy #17
  amúgy nem tom mit izélnek 10k méteren úgy sincs térerö
 • SirBubu #16
  és mi van, ha egy hozzád hasonló álomszuszék alvás közben folyamatosan horkol? az nem zavaró?