Berta Sándor

Kibertámadásért ítéltek el egy észt diákot

Érdekes végeredménnyel zárult a tavalyi nagy vihart kavart észtországi kibertámadások miatt indított nyomozás. Egy helyi bíróság szerint az egyik fő felelős egy orosz származású hallgató.

Az észt hatóságok szerint a 20 éves Dmitri Galushkevich tevékenyen részt vett az ország informatikai infrastruktúráját ért tavaly májusi kibertámadásokban. Az észt igazságügyi szervek ugyanakkor az ügyben eljáró helyi bíróság előtt nem tudták bizonyítani, hogy az akciók kivitelezéséért vagy irányításáért - bármilyen formában is - az orosz hatóságok lennének a felelősek. Az a tény azonban megerősítést nyert, hogy a támadásokhoz használt botneteket korábban az orosz ellenzék szervereinek a megbénítására is használták. A támadott számítógépek között volt például Garij Kaszparov oldalának szervere is. A bíróság a diákot 1100 eurós pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéletet kétkedve fogadta számos számítástechnikai biztonsági szakember. "Nagyon erősen kétlem, hogy egyetlen elkövető felelne az észtországi rendszerek elleni kibertámadásokért. Ugyan technikailag ez kivitelezhető, de ennek ellenére inkább azt valószínűsítem, hogy az akcióért több személy felelős. Elég valószínűtlennek tűnik ugyanis, hogy egy ember alá tartozna több nagy teljesítményű botnet. Ezenkívül a támadások típusa és módja is a több elkövetőre utal. Ráadásul a botneteket általában pénzszerzésre használják, eddig nem volt arra példa, hogy egész államokat támadjanak meg velük. Az Egyesült Államokban ugyan voltak hasonló esetek, de azok mindegyikét a haszonszerzés motiválta. Ugyan léteznek jó védelmi megoldások, de egy egész államot érő akció ellen elég nehéz védekezni. Ezt esetleg csak internetszolgáltatói szinten lehetne megtenni" - nyilatkozta Toralv Dirro, a McAfee biztonsági szakértője.

Mint arról beszámoltunk, tavaly májusban tömeges internetes támadások érték a különböző észt intézmények, például a SEB Eesti Uhisbank, Észtország második legnagyobb bankjának szervereit. Az akciót minden bizonnyal az váltotta ki, hogy a helyi hatóságok 2007 április végén áthelyeztek egy szovjet hősi emlékművet, Tallinn és Moszkva viszonya ezután romlott meg, de a Bush elnök és a NATO is reagált az esetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #11
    Hagyd a fenébe, ezt csinálják minden nemzet nevével, ami nem latinbetüs, ánglius írásmód, pedig van maygar átírása is. Pfff.
  • Kagemusha #10
    cirillben nincs "y", ott "i" van!
    ha fonetikusan irod le Magyarorszagon, akkor meg nem az angol atirast kell atvenni...
  • Inquisitor #9
    "nem felszabadítók voltak, hanem megszállók,"
    Meglehet, minden esetre akit üldöztek (és akkoriban mindenkit, minden szarért) a nácik, az lehet nem így látja, másrészt ha utána hazahúznak, nem lettek volna megszállok. De hát nem húztak ...

    "egy háború győztesei, mi pedig vesztesei."
    Lehet nem kellett volna egy 20x nagyobb országnak hadat üzenni, meg biciklis hadosztállyal betámadni őket? Meg hát ugye amcsik kötöttek egy pár számunkra "nagyon elönyös" szerzödést a ruszkikkal, csak azért, hogy szivassák a britteket. Egész világ "jól járt" vele.

    "gyilkoltak, raboltak, erőszakoskodtak"
    Ez tény, mint minden háborúban a katonák. De az is tény, hogy "jobb helyeken" ilyesmiért le is lövették őket a vezetőik, és ez vonatkozik a németekre, amcsikra, ruszkikra, stb.

    "akinek felszabadítók, ..."
    Lásd a témát, avagy miért van az osztrák címerben sarló és kalapács? Na persze ott nem maradtak 50-60 évre.
  • Inquisitor #8
    1.) Lehet bontogatni, csak mi nem Cyber támadást kapnánk, hanem simán elzárják a gázvezetékeket, azt hali ...
    2.) Szintén lehet bontogatni, de ahogy a viccben van, utána se felháborodni, se csodálkozni nem kell, ha azonnal lebontják az ex-szovjet területeken lévő összes magyar/német háborús emlékművet.

    Mert ugye ahogy a mondásban vagyon, bele lehet sz*rni a ventilátorba, de akkor vállaljuk a következményeit.
  • galocza #7
    nem lebontani, eltakarítani. mehet a szoborparkba, oda való.
    nem felszabadítók voltak, hanem megszállók, egy háború győztesei, mi pedig vesztesei. ok, gyilkoltak, raboltak, erőszakoskodtak, de hát jaj a legyőzöttnek, ez a rendje a dolgoknak. akkor viszont nem felszabadítók, nem jár emlékmű...
    akinek felszabadítók, nyugodtan tarthatnak szentélyt kis otthonukban, de ne köztéren.
  • HöfEE #6
    Milyen szabadság tér??? Nem ide tartozik de muszály volt ezt beirnom mert IRRITÁL amikor valaki ha magyarországról szóló kommentre reagál egyből budapestre asszociál. NEM budapestből áll az ország. Nálunk is van szovjet emlékmű én Bonyhádon élek és egyáltalán nem érzem a létjogosultságát.
  • mad mind #5
    Miért is? A ruszkik fizettek érte, meg az egész Szabadság tér rendbetételéért. Ha nem tetszik vedd meg tőlük és utána lebonthatod.
  • galocza #4
    nálunk is el lehetne takarítani a szovjet emlékműveket.
  • Darth Sith #3
    hiába, kellett egy bűnbak.