Gyurkity Péter

A NATO is készül az internetes támadásokra

Az észt példa megmutatta, hogy a kibertámadások súlyos csapást mérhetnek akár a katonai tömb egyes államaira is, így a NATO maga is igyekszik felkészülni a jövőbeni hasonló akciókra.

A NATO védelmi miniszterei még múlt heti találkozójukon állapodtak meg arról, hogy közös lépéseket tesznek a kulcsfontosságú internetes oldalak fokozott védelmének kialakítása érdekében.

Teszik ezt az észtországi események után, amelyek rávilágítottak arra, hogy még a szövetség tagállamai sem érezhetik biztonságban magukat az összehangolt internetes támadásokkal szemben, amelyek éppen a fontos szolgáltatások túlterhelését, lebénítását célozzák.

"Az a közös vélemény alakult ki, miszerint sürgős és határozott lépésekre van szükség a kritikus fontosságú információs rendszerek jobb védelmének kialakítására. Észtország összehangolt, jól megszervezett és kitartó támadásokat szenvedett el, amelyeknek egyértelműen nemzetbiztonsági és gazdasági kihatásai is voltak. Ez lesz a jövőbeni megbeszéléseink elsődleges témája" - jelentette ki a NATO szóvivője Brüsszelben. A katonai tömb szakértői egyben azt is megvizsgálják, hogy miképpen tudnák fokozni a tagállamok közötti kooperációt a kibertámadásokkal szemben, szintén a védelem fokozása érdekében.

Amint arról is mi több alkalommal beszámoltunk, Észtország valószínűleg orosz eredetű támadásoknak volt kitéve májusban, bár a Kreml mindvégig tagadta, hogy bármi köze lett volna az esetekhez. Az biztos, hogy a jórészt orosz területről kiinduló támadásokkal pusztán a generált kattintások menyisége révén sikerült túlterhelni fontos észt weboldalakat, és időlegesen megbénítani azok működését. Egyes esetekben ez igencsak érzékenyen érintette az észteket, hiszen jelentős költségeket kellett fordítani a lakosság túlnyomó többsége által gyakran igénybe vett szolgáltatások gyors helyreállítására.

Észt részről olyan vélemények is elhangoztak, miszerint most tesztelték első alkalommal kiterjedt kiberháború koncepcióját - nem véletlen, hogy a Pentagon és a NATO is azonnal vizsgálódni kezdett az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mjevsrsh #5
    Sok kretén:D
  • Tetsuo #4
    Na ja, látszik h igénybe volt véve. Biztos nyelt mint kacsa a nokedlit! :D
  • joebacsi #3
    vagycsak szimplán rászáradt :)
  • assdf #2
    Most jött rá hogy egy tüzfal nélküli 2001-es patchek nélküli xp-t használnak frontend szervernek... :DDD
  • AranyKéz #1
    Mi van a néni pofájával ?