Berta Sándor

Az olimpia a hackereket is érdekli

Biztonsági szakemberek attól tartanak, hogy a jövő évi futball Európa-bajnokság és a pekingi olimpia nem csak sport szempontból kerül majd a figyelem középpontjába.

2008 két legkiemelkedőbbnek tartott sporteseménye kétségtelenül a pekingi olimpia, illetve az osztrák - svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokság lesz. A rendezvényekre azonban nem csak a sportolók, a szurkolók és a média készül, hanem a hackerek és a spammerek is - állítják egybehangzóan a biztonsági szakértők. Az indok: a bűnözők ezeket a megmérettetéseket gyakran használták fel már korábban is a saját céljaikra.

"Ezek a hatalmas bevételi lehetőségek túl csábítóak a hackerek és a spammerek számára ahhoz, hogy veszni hagyják őket. A támadások minden bizonnyal főleg a Web 2.0-ás portálok ellen irányulnak majd és az elkövetők leggyakrabban az úgynevezett eldobható kártevőket fogják előnyben részesíteni. Ezek a kémprogramok, vírusok és trójai férgek, mint például utóbbiak közül a Dropper és a Downloader, állandóan módosítják magukat, így nehéz ellenük felkészülni és védekezni. Szintén felbukkanhatnak az adatlopó programok, amelyek készítői pénzt követelnek az információkért cserébe. Eddig ezeknek az alkalmazásoknak a használóit és létrehozóit könnyű volt kézre keríteni, de ez marad örökké így" - mondta Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs nevű számítástechnikai biztonsági cég vezetője.

"Arra már idén is rá kellett jönniük a közösségi portálok látogatóinak, hogy személyes adataik gyakran kiberbűnözők kezeibe kerültek. Ez persze annak tükrében, hogy egyre többen használják ezeket az oldalakat, nem volt meglepő" - nyilatkozta Mark Sunner, a MessageLabs vezető biztonsági elemzője. A Symantec munkatársai úgy vélték, a jövőben az olimpiák és más sportesemények szervezőinek is szembe kell majd nézniük a hackertámadások és más online bűncselekmények növekvő veszélyével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wOlFbYTe #11
    Hacker szó alatt értünk minden olyan személyt, aki adott problémára képes kreatív módon a problémát megkerülve megoldást találni.

    Leszűkítve a számítástechnikára az ahhoz köthető technológia segítségével bővíti a computer hacker a tudását, vagy használja fel már a meglevő tapasztalatait egy-egy konkrét probléma felderítésére és annak abszolválására. Ez főleg a programok fejlesztésére és azok hibáinak keresésére irányul, de nem csak és kizárólag ezt takarja.

    Három válfaját különböztetjük meg:
    - White hat: kedvtelésből vagy pénzért hackel, nem ártó szándékkal, hanem saját és mások tudásának gazdagítására
    - Black hat: főleg haszonszerzés és károkozás céljából hackel, rendszerek exploitolásával és a szoftver/hardvergyengeségek kihasználásával
    - Grey hat: mindkét kategóriába beletartoznak - saját anyagi javaik növelésére fordítják tudásukat, így eladják magukat fűnek-fának, legyen akár jó, akár rossz szándékú a feladat.
  • Lazarus #10
    De igen, és punktum. Fellebezésnek helye nincs
  • VRSDM #9
    szétveti az esgét a tudás.
  • xizor #8
    Izé, nemúgy van hogy hackerből van ahogy adamekp leírta black hat, white hat vagy még 600 ilyesmi névelkülönítése, a cracker meg aki effektíve programot tör fel, nem hálózatot?:)
  • adamekp #7
    Black hat, white hat.
  • roliika #6
    Hacker aki a tudását jóra használja jó cél érdekében, pl biztonsági hibákra hívja fel a figyelmet, feltör rendszereket, de szól előtte vagy utána, hogy ecsém én voltam figyeljetek már oda! És nem okoz kárt.

    Crakcer ennek az ellentettje.
  • Emmegki #5
    "Az olimpia a hackereket is érdekli"

    És kit érdekelnek a hackerek?
  • Csaba42 #4
    A hacker igenis bűnöző LEHET, ha képességét alantas célokra használja fel. Nem csak "jó" hacker létezik. Csak sajna a sok infós marha nem különítette el anno a két dolgot, így a köztudatban nincs olyan, hogy jó hacker, aki pl. a szoftverek, hálózati megoldások biztonsági réseit próbálják felkutatni; aki azt a szót hallja, hogy hacker, egyből az ártó szándékú betörőre asszociál. :(
  • mumpic #3
    Annyiszor meg lett már magyarázva hogy a hacker nem bűnöző. Most még kedves Berta Sándor is eljátsza a tudatlan marhát itt.
  • M4dD0g #2
    paranoia fokozza a keresletet ! hmm..