Napi Online

MI5: Kína támogatja a hackereket

A kínai kormány rendhagyó módon támogatja iparának fejlődését: a brit titkosszolgálat jelentése szerint Peking támogatást nyújt a vezető brit cégek titkos adatainak megszerzésére irányuló hacker támadásokhoz.

Kínai számítógépes információtolvajok, hackerek támadták meg az Egyesült Királyság legnagyobb műszaki vállalata, a Rolls Royce, valamint a világ második legnagyobb olajcége, a Royal Dutch Shell belső informatikai hálózatát, és onnan adatokat loptak el - tudta meg a The Times. A brit titkosszolgálatok jelentése szerint a kínai kormány támogatta a brit ipar kulcsfontosságú cégeit ért támadásokat.

A Rolls Royce-ot ért virtuális támadásról a The Times megtudta, az közel végzetes volt a cég számára, hiszen a többek között a NATO és az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság katonai szállító eszközeinek motorjait is gyártó vállalat biztonsági rendszerei nem tudtak ellenállni a kínai hackereknek, akik egy vírusprogram segítségével törték fel az informatikai védelmet. A támadást még azt megelőzően azonosították és elhárították, hogy a betörők a vállalat működésére nézve kulcsfontosságú adatokhoz hozzáfértek volna.

A Shellt ért támadás hátterét is azonosította a titkosszolgálat, ahol arra gyanakszanak, hogy a houstoni főhadiszálláson keresett adatokat a vállalaton belül dolgozó kínaiak segítségével sikerült kicsempészni. A vállalati kémek a Shell afrikai beruházásaira vonatkozó bizalmas áradatokra vadásztak. A feltételezések szerint a kínai cégek a titkos információk segítségével akartak előnyösebb helyzete kerülni a jelentős olajtartalékokkal rendelkező, ám részben felosztatlan afrikai piacon.

A brit titkosszolgálat, az MI5 vezetője körlevélben értesítette az érintettnek nyilvánított mintegy 300 brit vállalat - beleértve a bankok, könyvviteli és jogi cégek - vezetőségét, és figyelmeztette őket a "kínai állami szervektől érkező" lehetséges támadásokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kacsi01 #18
    .
  • kacsi01 #17
    rohadt zoknigyárosok
  • rigidus #16
    > A kínai kormány rendhagyó módon támogatja iparának fejlődését: [...] Peking támogatást nyújt a vezető brit cégek titkos adatainak megszerzésére irányuló hacker támadásokhoz.

    Most mi ebben a rendhagyo? Ha a britek kemkedhetnek a kinai urkutatasi programrol, hadiiparrol akkor miert kell ebbol hirt csinalni. Bocsi, de ez most kb. olyan mintha megirnam a blogomban, hogy ma delutan leultem egy szekre.
  • Dany007 #15
    Hát én is abban bízok, hogy csak a lemaradást pótolják. Mert ugye oroszország is igencsak megugrott. Mint gazdaságilag próbálkozik, mint a katonaságba is milliárdokat ölnek.
    Amúgy még Irán is probléma lehet. Mert ugye az amcsik nagyon háborúzni akarnak Iránnal. (legalábbis Bushék, a katonák biztos h nem)
    Namármost oroszországnak és kínának is elég nagy gazdasági érdekei fűződnek iránhoz. Ezért is tiltakoznak annyira a háborús megoldás ellen.
    Az usa meg már így is (ha lehet így fogalmazni) 2 frontot háborúzik, és igencsak érlelődik a 3. az Iráni.
    És ha Isten ments ez is bekövetkezne, akkor az usaának a hadereje jórésze le lesz foglalva, esélye se lesz még tajvan miatt pattogni kínának.
    De persze az is lehet h kína meg orosz o. nagyon berágna az usára ha lebombázza iránt...
    Szal sz.tem nemsok rá az esély, hogy orosz o. a Nato mellé álljon. Ahhoz nagyon "olyan" dolognak kell történnie.
    ( és még mindig azt mondom, hogy inkább az idióta amcsik legyenek világhatalmon /mivel történetessen velük vagyunk szövetsgében/ mint a kommunista kína... )
  • xizor #14
    Minden világhatalom mindig készül valamire :) Kína levan maradva a többi világhatalomtól techikailag, ezért próbál lopkodni mindent amit talán, és Tajvannak meg a gazdasága nagyon fontos neki.Az egész ott fog eldőlni ha lesz világkonfliktus, hogy Oroszország a Nato mellé áll-e vagy sem szerintem.
  • bld #13
    egy rokonom egy gyógyszeripari cég laborvezetője, náluk is fontos probléma ez és teljesen zárt helyen használják a gépeket, ráadásul a gépek között nem szabványos kábeleket és adat-továbbítási szabványokat használnak a cégen belüli kommunikációra, ott ez egész jól működik.
  • akron #12
    Darth Sith:
    hát egy elszigetelt, hozzáférhetetlen, lezárt gépen nem sok értelme van adatokat tárolni (hacsak nem arhiválás céljából).
  • akron #11
    Szerintem is felháborító amit Kína tesz. Van jó pár kormány szinten támogatott ember/emberiség ellenes bűncselekmény ott (pl. Dalai láma elkergetése, stb...)
    És még ott rendezik az Olimpiát???!!!
    Miért nem bojkottálja senki? Bezzeg annak idején Amerika az oroszokhoz nem engedte a sportolóit. De ha már az államok ezt nem teszik meg, legalább a sportolókban lehetne annyi felelőség, hogy nem támogatnak egy nyiltan bűnöző kormányt (bár ez a jelző a többi nagy hatalomra is igaz lehet). Hihetetlen!
  • Chrisx #10
    Az a poén az egészben, hogy európa és Amerika tette kínát a leggyosabban fejlődő országgá. Mert sok cég a teljes gyártási kapacitását átrakta Kínába, mert ott olcsó a munkaerő. A szarrágóságnak köszönhető, hogy most aggódva nézheti mindenki Kína fejlődését.
  • Adenoma #9
    szerintem van oka a kínaellenességnek..