MTI

Orosz internetes támadás Észtország ellen

A NATO egyik tagja elleni támadás az egész katonai szövetség elleni támadásnak minősül - figyelmeztetett a szervezet legfőbb alapelvére csütörtökön Brüsszelben egy név nélkül nyilatkozó NATO-tisztségviselő.

Az elmúlt hetekben tömeges internetes támadások érték különböző észt intézmények szervereit, emiatt a NATO egy szakértőt küldött Észtországba, hogy segítsen kivédeni a különböző kormányzati szervek elleni internetes akciókat. Amióta az észt hatóságok április végén áthelyeztek egy szovjet hősi emlékművet, Tallinn és Moszkva viszonya nagyon megromlott. Az észt hatóságok az oroszokat, sőt, a Kremlt sejtik az ekkor kezdődött tömeges internetes támadások hátterében.

Ez utóbbiak megpróbálják megbénítani a különböző észt honlapok működését, megakadályozva, hogy a "normál felhasználók" elérhessék azokat, sőt, egyes esetekben azok tartalmát is igyekeznek megváltoztatni. Kedden például az ország második bankja, a SEB Eesti Uhisbank a tömeges internetes támadások miatt kénytelen volt felfüggeszteni azt a szolgáltatását, hogy külföldről is be lehet lépni a pénzintézet egyes rendszereibe. Mindezek az akciók komoly problémákat okoznak, hiszen a kis balti ország élenjár a világháló használatában: így például Észtország volt az első a világon, ahol az emberek a nemrégiben tartott parlamenti választásokon akár az interneten is leadhatták szavazataikat.

Az események nyomán az észt hatóságok igyekeztek meggyőzni az EU-t és a NATO-t, hogy hatékonyabb fellépésre van szükség. Jaak Aaviksoo védelmi miniszter a két nemzetközi szervezet szoros együttműködését sürgette az internetes támadások elleni konkrét módszerek kidolgozására, hozzátéve: ha figyelembe veszik a károk mértékét, s azt a módot, ahogy a támadást megszervezték, akkor ezeket a fejleményeket a terrorcselekményekhez lehet hasonlítani. Urmas Paet külügyminiszter pedig azt mondta, hogy bebizonyosodott: az észt kormányszervek és az elnöki hivatal honlapjai elleni egyes "internetes terrortámadások" az orosz kormányszervek, ideértve az elnöki adminisztráció (azaz a Kreml) számítógépeiről érkeztek. (Ezt Moszkva cáfolja.)

A NATO-illetékes ebben a kérdésben nem foglalt állást, de elmondta: a katonai szövetség vizsgálja, milyen hatásai lehetnek ezeknek az akcióknak, s folyamatos kapcsolatban áll az észt szervekkel. A NATO észtországi rendszereit mindenesetre egyelőre nem érte internetes támadás - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gmunkacsy #11
    Bocsi, de nem vagytok normálisak. Ezt nem az egész Orosz állam csinálja...
    Képzeljétek el azt a helyzetet hogy pl: egy magyar emlékművet ledózerolnak valahol külföldön, hol ott az egy háborús emlékmű, és itt egy pár hülye összefog az ország ellen. Eseteünkben ez apár hülye ért a gépekhez...

    Szerintem...
  • djready #10
    Nem vagyok egy jobbos ürge, de a jó kurva anyját megcseszhetné az a tetves Putyin-nyaló fasz brigád ott, de tényleg...Milyen ócska genyó komcsi szysztem ez, amit ott csinálnak??? hát bazzzeg csodálkozom, hogy a NATO nem csinál valamit ezek a genyók ellen. Gondolom a "medve" gondosan ügyel arra, hogy nehogy NATO dolgokban babráljon bele.... Pusztulj Putyin!!! :DD
  • Tetsuo #9
    akkor a gáz/olaj-vezeték is véletlenül elvágódna.. meg a sok import csatorna. ;)
    Sajna nagyban függünk azoktól a maffiózóktól.
  • Divergencia #8
    orosz gerinchálót véletlenül át kell vágni :D
  • AranyKéz #7
    Nana, nem baszogatni északi tagállamainkat, különben begurulunk.
  • frederick01 #6
    "Az elmúlt hetekben tömeges internetes támadások érték különböző észt intézmények szervereit"
    szóval _észt intézmények_, és nem pistike honlapja.
  • djw #5
    ha valaki feltöri az sg.hu -t akkor azt vehetjk NATO elleni támadásnak?
  • Sanyix #4
    Nem fogják.
  • Robko #3
    Végre az oroszoknak be kellene látniuk, hogy az II.világháboruba győztek, de ezzel a népüknek és szomszédos országoknak nagyon sokat ártottak,,
    Mi is szívtuk a levét
  • Charybdis #2
    Az milyen durva már, hogy két ország között a háború már kezdődhet azzal, hogy hackerekkel, Dos-támadásokkal megbénítják a megtámadott ország hálózatát. Volt valami ilyesmi Afganisztánnal is meg Irakkal is nem?