Berta Sándor

Módosítanák a brit CMA törvényt

A hivatalosan még el sem fogadott, de ennek ellenére létező Computer Misuse Acts (CMA) nevű brit jogszabály szigorúan tiltja a hackerprogramok birtoklását, fejlesztését és továbbadását. A legújabb elképzelések viszont számos ponton finomítanák a CMA-t.

Az ötlettel a CPS, egy szigetországi kormányszervezet rukkolt elő, amelynek feladata egyes kérdésekben a brit kormány és a parlament közötti közvetítés. A CPS azt szeretné, ha megváltoztatnák a Computer Misuse Acts bizonyos pontjait. Az előterjesztés szerint például egy ügyésznek bizonyítania kellene, hogy a hackerprogramot kizárólag azért fejlesztette ki a vádlott, hogy bűncselekmények elkövetésére, például kémkedésre vagy támadások kivitelezésére használja.

A szervezet szakemberei úgy vélik, szükség van a változtatásokra, ugyanis a jelenlegi formában a törvény nem tesz különbséget a biztonsági portálok tűzfaltesztelő vagy a számítógépes védelmi szoftvereket tesztelő biztonsági alkalmazások és a kifejezetten a DDoS-akciókhoz létrehozott programok között. A CMA előírásai alapján például jelenleg egy cég biztonsági rendszerét tesztelő számítástechnikai szakembert is szigorúan meg kellene büntetni, holott a munkájával semmilyen bűncselekményt nem követett el.

A módosító csomagot támogatja a szoftveripar is, amelynek érdekvédelmi szervezetei szintén felszólították a brit kormányt, hogy rövid időn belül módosítsa a jogszabályt. A beadványok még időben érkeztek, ugyanis a CMA-t hivatalosan csak idén májusban akarják végső formájában elfogadni, annak ellenére, hogy elvileg már két éve létezik.

A Computer Misuse Acts egyébként részét képezi a 2006-os Police and Justice Actnak és a módosított változata az eddiginél keményebben, öt év helyett maximum tíz év börtönnel büntetné a hackelést, a DDoS-támadások kivitelezését és a kártevők, illetve a káros kódok terjesztését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #2
    Ez egy nagyon ketelu dolog. Jelenleg is az a baj, hogy ami jogszabaly van nem hatekony, nem eri el a celjat es most meg finomitani is akarjak. A masik oldalrol pedig a jogszabalyal konnyen vissza lehet elni, ha egy bizotnasi ceget/szakembert perelnek, mert ha a jogszabaly nem ter ki ra, akkor a birosag kenytelen a rossz jogszabalyt alkalmazni.

    Viszont itt az egyeduli mentoov az az angolszasz jogrendszer lehet ami rugalmas es ilyen esetekben almkalmazhato, itt mar csak az a kerdes, hogy a vadlottnak mennyi penze van ugyvedekre.
  • roliika #1
    Ezeeksem tudják kik a hekkerek tökjó. Mi az hogy hekker program? Mi minősül annak? Ha biztonsági tesztelő programot írok, üzleti jelleggel akkor nem adhatom el?
    Majd ezt a crackereknek is elmondják remélem. Ejj csúnya csúnya rossz kisfiúk, kislányok.