Gyurkity Péter

Török hackerinvázió Svédországban

Valóságos invázió indult a svéd weboldalak ellen, miután egy svéd lapban Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra jelent meg. Több ország tiltakozását fejezte ki, az "elkövető" szerint pedig ideje lenne hozzászokniuk ehhez.

A jelentések szerint több mint 5000 svéd weboldalt módosítottak, illetve cseréltek le különböző üzenetekre, az akciók pedig többnyire török számítógépekről, hálózatokról indultak ki. Mintegy 1600 oldal a Proinet szolgáltatón belül található, 3800 másik pedig egy másik svéd cég alá tartozik. A részletek kivizsgálásához kiterjedt rendőri akcióra lenne szükség, az érintettek azonban úgy vélik, minden teljesen nyilvánvaló.

Az ügy hasonlít a 2005-ös dán esethez, amikor ugyanúgy karikatúrák gerjesztettek nagy indulatokat a Közel-Keleten. Ezúttal a Nerikes Allehanda nevű svéd kap közölt egy rajzot, amelyen Mohamed próféta feje egy kutya testén landolt - ez már csak azért is zavarja a hívőket, mert a próféta ábrázolása minden (akár kedvező) formában tilos, másrészt pedig a kutyát tisztátalan állatként tartják számon a konzervatív muszlimok. Az internetes támadásokat jelentették a svéd rendőrségnek, az azonban még nem világos, hogy pontosan milyen lépéseket készítenek elő.

A karikatúra készítője kijelentette, hogy bár a források felkutatásához komoly nyomozásra lenne szükség, az indíték azonban teljesen világos. Hozzátette, hogy a mohamedán országok már igazán hozzászokhattak volna ahhoz, hogy nyugaton mindenbe belekötnek, mindent kifiguráznak. Ez a jelek szerint még nem történt meg, több ország, köztük Pakisztán és Irán is jelezte hivatalos tiltakozását az eset miatt. Egy iraki lázadó vezető pedig 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a rajzoló fejére, aki időközben több halálos fenyegetést is kapott.

A főbűnös hozzátette, hogy nem bánta meg a rajzok közlését, csak a fenyegetéseket sajnálja. Megemlítette, hogy kiváló musicalt lehetne rendezni az ügyből, amelyben Irán és Svédország első embere és az al-Kaida terroristái is helyet kapnának. Ez persze valószínűleg csak tovább fokozná az indulatokat, amiből így is van elég.

Azt még nem tudni, hogy végére értünk-e a sorozatos támadásoknak, avagy folytatódni fognak a hasonló akciók a svéd oldalak ellen. Az augusztus óta meg-megújuló rohamok minden bizonnyal nem maradnak abba még egy darabig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #42
    "Ja meg a vietnámi háború idéjén a vietkongok is elég idegesek lehettek, de mégsem jöttek európába ártatlan embereket robbantgatni..."

    Mindossze azt felejted el, hogy a vietnami haborut az USA elveszítette...
  • remark #41
    "Ezek már jóval azelőtt robbantgattak mielőtt az amcsik megszállták volna az országukat."
    Ki az az "ezek"? Ha konkret orszagot nezunk, akkor Iran pl. azota "terrorizalja" az amerikaiakat, miota az amerikaiak (britek keresere) megdontottek a demokratikusan megvalasztott irani kormanyt. Azota is probal Iran ujra fuggetlenedni, es a fuggetlenseget megtartani. Ettol fuggetlenul nem ertek egyet mindennel amit Iran tesz, vagy tamogat, de latni kell, hogy mi valtja ki a terrorizmust. Nem az, hogy akik ott elnek azok "vallasi fanatikus hulye állatok", hanem az, hogy a fejuk folyamatosan a viz ala van nyomva, es ketsegbeesetten kapalodznak hogy eletben maradjanak.

    Iranban vagy mas problematikus orszagban marcsak azert is kaphatnak nagyobb szerepet a szelsosegek mint pl. Daniaban, mert ezek a kozel-keleti orszagok nagyobb bajban vannak. Hitler se a legnagyobb gazdasagi fellendules kozepen kerult hatalomra... Az viszont, hogy ezek a kozel-keleti orszagok ugy megerosodjenek, hogy az orszagon beluli szelsosegeket ugyanugy visszaszoritsak mint a kulfoldi befolyast, a kulfoldnek egyaltalan nem erdeke. Ha Iran ugy megerosodhetne, hogy azt csinal az olajaval amit akar, az kinek lenne jo? Ha minden kozel-keleti orszag élén olyan kormany ulne amelyik azt csinal az olajjal amit akar, az melyik nyugati orszagnak lenne jo? Referenciakent nezze meg mindenki mi zajlott az 1950-es evekben. Kulcsszavak: Izrael, olajár stb.

    A Romai Birodalom ota az arabok (ha lehet oket feleuletesen arab orszagoknak nevezni) utban voltak. Mind tengeri, mind szarazfoldi kereskedelmi utakat elzartak Europa es Azsia kozott. Most is utban vannak, ulnek azon az olajon ami a "nyugatiakat illetne meg" (mar a nyugatiak szerint). Romaiak pl. Egyiptom elfogalalasaval oldottak meg a problemat, igy biztositva az osszekottetest Azsiaval, de azota is is sokan probalkoztak az "arab problema megoldasaval".
    Az arab orszagok tobbezer eve az europaiak utjaban vannak... Nem kellene mar meglatni az egyertelmu osszefuggest? Nem kellene mar levonni az egyertelmu tanulsagot? Ha nekem utban van valaki, de nem megegyezni, hanem kifosztani, kirabolni, elnyomni akarom, akkor abbol sok minden lesz, de béke az sosem.
    Aki most a vallasra alapozva beall az iszlam útálók taboraba, az csak tovabbi ezer evre konzervalja a problemat, es tamogatja az agressziv nyugati politikat.

    "Egyszerűen ilyen a vérmérsékletük, de szerencsétlenségünkre még pénzük is van hozzá."
    En meg azt mondom, hogy az europaiaknak ilyen a vermersekletuk (valakin muszaj taposniuk mert kulonben nem erzik jol magukat), es szerencsetlensegunkre meg penzuk, hatalmuk, hadsereguk, es birkamod bologato, a vilag kifosztasaban asszisztalo tomegek is allnak a hatuk mogott. (Mindezt miert? Azert a kis koncért cserebe, amit a fosztogatok a tomegnek dobnak...)

    "Mondj még egy vallást aminek a követői merényletek százait követik el az istenük nevében."
    A merenyleteket nem a vallas miatt kovetik el. Ha te azt hiszed hogy igen, akkor teged szepen felrevezettek.

    "Sötét idióták ezek akik kapják az agymosást születésüktől kezdve."
    Europa es USA lakosainak tobbsege szerinted micsoda? Sotet idiota, aki az orranal se lat tovabb. Miert? Mert gyerekkora ota kapja az agymosast, sot olyan kormanyhivatalokat is uzemeltet amik egyetlen nyilvanvalo feladata a kozvelemeny felrevezetese...

    "Esélyük sincs arra, hogy másképp gondolkodjanak."
    Sajnos igazad van. Az europaiaknak nincs sok eselyuk arra hogy valtoztassanak, es az agressziotol elfordulva immaron vegre megprobalnanak egyuttmukodni a vilag mas videkein elokkel. Most mondhatjuk hogy Europaban jobb a helyzet mint az USA-ban, ott tobb a birka, nagyobb az atveres, es az USA kulpolitkaja agresszivabb mint Europae. De en most szolok, hogy nem lesz ez mindig igy. Europa, habar nem egyszer eliteli az USA-t, folyamatosan atveszi USA azon modszereit amit az emberek tobbsege elutasit.
  • homeless #40
    "Boszorkányüldözés, inkvizíció, keresztes háborúk"
    Ezek mikor is voltak? Amikor az európai emberek ugyanolyan sötétek voltak, mint ma a muszlimok. De ez a tudomány fejlődésével megszűnt. Amikor már nem öltek meg valakit azért mert nem hitt istenbe, kicsit megváltoztak a dolgok. Ennyit jelent az ha az embernek van választása.

    "keresztény alapokon nyugvó szekták,..."
    És ezek ártatlan embereket robbantgatnak?

    "A vietnámiak nem szóródtak szét a világ minden táján és nem voltak annyira nagy számban (és nem volt annyira erős közös érdekük) hogy vélt/valós sérelmüket felhánytorgassák. A muszlimok meg igen."
    Ezért mondtam, hogy az a baj, hogy a hülyeség párosul a rengeteg pénzzel.

    "Vagyis hibás értelmezések, félremagyarázások, és történelmi sérelmek inkább az okozói a terrorcselekményeknek nem feltétlenül a vallás."
    Nem a koránnal van a baj, hanem ezeknek az embereknek a vérmérsékletével. Egyszerűen ilyenek. Meg az is hozzájárul ezekhez, hogy van néhány kiskirály akik megszedték magukat az olajból+egyéb ügyekből, az ország 90%-a meg nyomorog. Őket könnyű becsapni a vallással. A Bibliával is be lehetne csapni az embereket, ha Európa ilyen lenne.

    "Tehát ha meglátok egy arabot féljek?"
    Láttam már rengeteget. Külföldön is, és soha nem jutott róluk eszembe, hogy terroristák lennének. Nem is féltem soha tőlük. Nekem csak az nem tetszik, hogy egyesek, hogy védik őket, az usa-t meg mindenféle mocsoknak lehordják. De ezek az emberek ha magukba néznének, akkor rájönnének, hogy szídják amerikát, pedig ők maguk is fogyasztók, de védik a muszlimokat, pedig ők is a pokolba kivánnák az összeset, ha egy terrorista által felrobbantott bomba leszakítaná a fél karját, vagy megölné egy hozzátartozóját. Ez az álszentség.

    Mondtam már az összeesküvés-elmélet gyártóknak, hogy lehet menni jurtába lakni, ha tiltakozni akarnak a globalizáció, a fogyasztói társadalom és az usa ellen.

    (Az utolsó rész nem Faustusnak szólt)
  • Dj Faustus #39
    "a bibliát meg max arra, hogy pénzt csaljanak ki szintén naív emberekből."
    Boszorkányüldözés, inkvizíció, keresztes háborúk, keresztény alapokon nyugvó szekták,...

    "Nekik az nem elég. Az egész világon robbantgatniuk kell, hogy felfigyeljenek a nyomorék vallásukra,"
    1. A vietnámiak nem szóródtak szét a világ minden táján és nem voltak annyira nagy számban (és nem volt annyira erős közös érdekük) hogy vélt/valós sérelmüket felhánytorgassák. A muszlimok meg igen.
    2. Erőszakos vallás-e az iszlám? - vagyis hibás értelmezések, félremagyarázások, és történelmi sérelmek inkább az okozói a terrorcselekményeknek nem feltétlenül a vallás.

    "Ezért akármennyi kis nyomorék 5 éves éhező arab árvát mutatnak, valahogy nem tudom sajnálni őket, mert lehet, hogy 10 év múlva"
    Ha éhezik, akkor hogyan húzzon el az országból, hogy ne legyen - figyelem! sztereotípiv szavak! - agymosott/kiszolgáltatott/sötét terrorista belőle?

    Tehát ha meglátok egy arabot féljek? Mert lehet hogy - figyelem! sztereotípiv szavak! - agymosott/kiszolgáltatott/sötét terrorista?
    Mert ha ezt elhisszük, akkor remekül átvertek (és nem kellett hozzá se vallás, se Szent Könyv - csak politika és média). A félelem meg könnyen szül agressziót. Az agresszió meg további agressziót szül (és utána nehéz kideríteni ki kezdte a veszekedést).

    Félreértés ne essék: nem tartom megfelelőnek a valós/vélt sérelmek terrorcselekménnyel/hálózati támadással való kezelését, de a "demokrácia nevében" elkövetett (és valójában más okból tett) országok belügyeibe avatkozást sem.
  • homeless #38
    "A Korán (Bibliát, Tórát, stb...) sokféleképpen értelmezhetik - így teret nyit arra, hogy egyesek saját céljukra használják fel mások megtévesztésére."
    Csak a Koránt arra használják, hogy naív embereket öngyilkos merényletekre vegyenek rá, a bibliát meg max arra, hogy pénzt csaljanak ki szintén naív emberekből.

    "De Vietnámban megtették a magukét."
    Ja ott meg. Az muszlim terroristákkal se lenne semmi bajom, hogy ha a saját országukban robantgatnák szét a saját vagy az amerikai katonák seggét. De neeeem. Nekik az nem elég. Az egész világon robbantgatniuk kell, hogy felfigyeljenek a nyomorék vallásukra, meg ártatlan embereket kell elrabolni akiknek levágják a fejét és az erről készült videót felteszik a netre. Mindezt egy illúzióért(allah), ami nem is létezik.

    Ezért akármennyi kis nyomorék 5 éves éhező arab árvát mutatnak, valahogy nem tudom sajnálni őket, mert lehet, hogy 10 év múlva pont az egyik fogja felrobbantani a repülőt amin utazok...
  • Dj Faustus #37
    "Ezek már jóval azelőtt robbantgattak mielőtt az amcsik megszállták volna az országukat."
    Ennek is meg van a sajátos oka. Arab-izraeli háború kezdésként...

    "Mondj még egy vallást aminek a követői merényletek százait követik el az istenük nevében."
    A vallásokat (!= egyház) sajnos remekül fel lehet használni arra, hogy embereket irányítsanak velük - annak ellenére hogy a vallás tanai miket mondanak.
    A Korán (Bibliát, Tórát, stb...) sokféleképpen értelmezhetik - így teret nyit arra, hogy egyesek saját céljukra használják fel mások megtévesztésére.

    "Ja meg a vietnámi háború idéjén a vietkongok is elég idegesek lehettek, de mégsem jöttek európába ártatlan embereket robbantgatni..."
    De Vietnámban megtették a magukét.

    "Ja meg török országot mióta szállták meg a demokrácia nevében?"
    De Irakot megszállták - ami elegendő alapot szolgáltat egy heves vérmérsékletű muzulmánnak a kissé hevesebb vérmérséklethez.
  • homeless #36
    Ja meg török országot mióta szállták meg a demokrácia nevében? Meg, hogy képzelik, hogy vegyük be őket az unióba, amikor ilyeneket csinálnak?

    Ja meg a vietnámi háború idéjén a vietkongok is elég idegesek lehettek, de mégsem jöttek európába ártatlan embereket robbantgatni...
  • homeless #35
    Ezek már jóval azelőtt robbantgattak mielőtt az amcsik megszállták volna az országukat. Egyszerűen ilyen a vérmérsékletük, de szerencsétlenségünkre még pénzük is van hozzá. Mondj még egy vallást aminek a követői merényletek százait követik el az istenük nevében. Sötét idióták ezek akik kapják az agymosást születésüktől kezdve. Esélyük sincs arra, hogy másképp gondolkodjanak. Az okosobbak elmennek fejletteb országokba és kulturáltan gyakorolják a vallásukat a sötéteket/kiszolgáltottakat meg BÁRMIRE rá lehet venni a vallásukkal. Nem emberek ezek hanem élő robotok, nem tudom miért kell őket védeni!?

    Amúgy az én vallásomat gyúnyolhatja mindenki, mert nekem nincs olyanom:P
  • Dj Faustus #34
    Hm, elfelejtettük szüleink tanácsát?
    Mást piszkálni nem ildomos, mert megharagszik ránk!
    Vagy: ne ingereld azt a kutyát, még megharap!

    Ugyanez a helyzet a "kelet-nyugat ellentéttel" is. Más vallásából gúnyt űzni a másik félből indulatokat, ellenlépést válthat ki. Pláne hogy a másik fél alapból fel van dühítve (szerintem egyikünk se szeretné, ha a "demokrácia védelmének" jegyében külföldi katonák szállnák meg az országot).

    Igen az ellenlépés lehet helytelen, elítélendő. De ennek megvan a maga oka.

    "Komolyan azt kívánom, hogy valamelyik rokonotok torkát vágja el egy ilyen "vallásos","
    Tán te szeretnéd, ha házadat/városodat/országodat külföldi katonák szállnák meg a "demokrácia védelmének érdekében"? Szeretnéd ha belőled/vallásodból/szokásaidból/kultúrádból/országodból gúnyt űznének? Illetve ha neked is ilyen átkokat (komolyan azt kívánom...) szórnának a fejedhez?

    Igen nem épp szép cselekedet a robbantgatás - de azon is érdemes elgondolkodni, ennek megvan az oka...
  • homeless #33
    Maximálisan egyetértek!