Berta Sándor

Technológiai titkokra vadászik Kína

Ismét fellángolt a Németország és Kína közötti ellentét, miután egy német vezető Kínát folytatólagosan elkövetett ipari kémkedéssel vádolta meg. Napi szinten támadják a német hivatalokat.

Hans Elmar Remberg, a Német Alkotmányvédelmi Hivatal alelnöke kijelentette: biztos abban, hogy az általában egy-két naponta érkező támadások hátterében Kína áll. Remberg kiemelte: a hackerek célja a német cégek és hivatalok katonai és ipari titkainak megszerzése. "Naponta, vagy kétnaponta rendszeresen megfigyelünk és érzékelünk ilyen támadásokat, és ezeknek az intenzitásából, a felépítéséből és a sávszélességéből arra következtetünk, hogy kizárólag állami érdeket szolgálhatnak. Kína világszerte intenzív politikai, katonai és gazdasági információgyűjtést folytat, hogy minél előbb áthidalja, kijavítsa a meglévő technológiai hiányosságait" - közölte a politikus.

A kínai külügyminisztérium hivatalosan is visszautasította az újabb vádakat. "Értetlenül állunk a helyzet előtt és visszautasítjuk ezeket az alaptalan vádakat. Követeljük, hogy Németország mielőbb tisztázza a kérdésben a hivatalos álláspontját" - nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Mint ismeretes, a két ország viszonya azután romlott meg, hogy a Der Spiegel című német hetilap augusztus végén azt állította: kínai kémprogramokkal fertőzött a német kormány számos számítógépe. A jól értesültnek számító újság cikke szerint egy közelmúltbeli ellenőrzés derített fényt a kínai számítógépes kémprogramok jelenlétére a kormányzati informatikai rendszerekben. A vizsgálat szerint a kancellári hivatal, a külügyminisztérium, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépeit figyelik titokban telepített kínai kémprogramok.

A Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal egyik korábbi bizalmas jelentéséből pedig kiderült, hogy Németország kedvelt célpontja a kínai gazdasági kémkedésnek. A hivatal egy szakértője azt is leszögezte, hogy a támadások szinte mindennaposak és elsősorban Lanzhouból, Kantonból és Pekingből indulnak. A kérdéssel kínai látogatása kapcsán Angela Merkel német kancellár is kénytelen volt foglalkozni.

Szeptemberben amerikai hivatalnokok arról tájékoztatták a Financial Timest, hogy kínai katonai hackerek júniusban sikeresen feltörték az amerikai védelmi minisztérium számítógépes rendszerét, majd számítógépes kalózok támadták meg a francia kormányzati rendszereket. Francis Delon francia nemzetvédelmi főtitkár (SGDN) szerint a nyomok egyértelműen Kínába vezetnek. A kínai védelmi minisztérium visszautasította a brit lap állításait, majd Yang Yi ellentengernagy, a Kínai Védelmi Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója hivatalosan is tagadta, hogy speciálisan az internetes támadásokra és kémkedésre kiképzett egységei lennének. Az ország később már áldozatnak állított be magát a kémkedési ügyekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #55
    Akkor ajánlom a blogját.
    http://nyilasi.tozsdeforum.hu/

    Neked úgyérzem különösen tetszeni fog. :)

    elküldöm priviben is ide már nagyon énse nézek vissza.
  • BlackRose #54
    Nyilas Attilárol most halottam először.
  • Epikurosz #53
    A koppintás az ember alapvető tulajdonsága.
    Már a majmoknál is megvan az utánzás képesége, sőt, a papagájoknál is.
    Akkor meg minek adjátok a meglepettet?

    Ami érdekes: Kína egészen nem is tudom, talán az 1700-as évekig hétpecsétes titokként őrizte a selyemgyártás titkát. Inkább megöltek, de akkor sem tudtad tőlük elcsenni a technológiát.

    Akkor most mit akarnak ezek a ferdeszemű disznók?
    Hej, az anyukat, hogy felhúztam magam!
  • chuky123 #52
    Valahol olvastam hogy amit a németek épitettek maglev vasutat kinába azt se
    bövithetik mert a kinaiak "lelesik" a technologiát és sajátmaguk épitik tovább.
    Illetve vettek valamien új modern utasszálitó repülőgépet a tipusát nem tudom,talán vmien boing gép.
    de állitolag darabokra szedték hogy letudják másolni és saját saját maguk tudják legyártani olcsóbban.
    Érdekes egy ország az biztos.
  • fade2black #51
    Ha jól emlékszem a sajtó és szólás szabadságrol bezélgettünk nem arrol, hogy "mire" nem hívta fel a figyelmünket. Elhiszem mindenkiröl tudsz mondani 100dolgot amire nem hívta fel a figyelmünket.... Grat! Énis!

    btw ezt “the Iraq war is largely about oil.” tudod ki mondta? Könnyen rátalálsz neten....

    csak nem mégegy nagy megbecsülésnek örvendő ember? hiha és mindha még vmi köze is lenne a FEDhez.

    Egyébként szép, hogy idekevered a pl. subprime válságot ha 2percet keresgéléssel töltesz akkor nemkevés elemzést, riportot fogsz találsz ami akár már évek óta károgja, hogy ebböl baj lehet.

    ja szvsz olvass kicsit kevesebb Nyilas Atillát és tényleg nagyon tetszik ahogy gazdasági gyorstalaplót akarsz nekem tartani de kösz elvagyok enélkül is. Egyébként pedig amiröl beszélünk az az, hogy pöppet más kategória a sajtó/szólás szabadság kínában mint a világ "NY"i részén. Ja ezsem tökéletes de pöppet más kategória...
  • BlackRose #50
    Mikor hallotad, hogy Soros György érdemes kritikákat mond valamiről ami komolyan befolyásolja az emberek életét és méghozzá negatívan (de akár pozitívan is és neki van valami ellenérve), pl. mikor beszélt konkrét mehanizmusok megszüntetése árdekében vagy módosításokról, mikor szólt valamit egy olyan alkotmányellenes szervezet ellen mint az IRS vagy mikor beszélt (pénzügyi szakember létére ezt nagyon komolyan vennék tőlle) a FED-ről és a jelenlegi pénzügyi problémákról. Hanem megjelenik és elkezd néhány embert kritizálni, pedig a lényeg nem az emberekben van hanem a rendszer hiányoságaiban, ugyanis ha az rendben lenne akkor Bush nem sokat tudna ártani a világnak. Az emberek kritizálása soha nem volt komoly dolog, összehasonlítani Bush-t a Nazikkal soha nem volt komoly dolog. Szóval amikor azt fogom látni, hogy Soros valami értelmeset mond és olyan dolgokat illet kritikával és értelmes magyarázattal amelyek működése nem jó, nem erkölcsi és ártalmas, de imiről az emberek azt hiszik, hogy nagyon OK akkor elhiszem, hogy értelmes szavak hazgzottak el egy komoly ember szájából. Azt, hogy Bush nem jó azt mindenki látja akinek 3 agysejt működik a fejében, nincs szükség Soros dumáira, de komoly szakember létére nem ártana, ha olyan dolgokat "leplezne le" az emberek előtt ami nem annyira egyértelmű, mint pl. a pénzügyi és hitel-rendszer hiányoságait, stb. amelyeken ő jól gazdagodik, az emberek többsége pedig elveszíti a gatyáját is (mint a jelenlegi subprime krizis közepén
    ). Soros kb. egy éve azt mondta eladja dollártartalékait mert a dollár értéke esni fog, Bush politikája miatt. Nincs Bush politikájának semmi köze ehhez, bár nem nagy mértékben, a dollár azért esik mert fiat pénz, és mert az USA többet fogyaszt mint amennyit termel és ez volt a helyzet már vagy 50 éve, persze minden rendszer egy ideig működik, de eljön az idő amikor az adósság már akkora, hogy nem lehet kezelni, ha még háborút is teszünk mellé akkor még gyorsabban érkezünk a szakadékba, de az nélkül is ott lennénk, csak lehet, hogy nem 2008-ban hanem mondjuk 2012-ben... na mikor mondja ezt el Soros György de úgy komolyan. Mikor mondja el, hogy marhaság amit a jelenlegi közgazdászok dumálnak, hogy a Californiai tüzek jót tesznek a gazdaságban... mert ekkora őrültséget nehéz elképzelni szakemberek szájából, ha már ez jó a gazdaságnak akkor miért várunka természetes katasztrófákra, egy kis gyufa, tűzoltókat elküldjük pihenésre és máris gazdasági paradicsom lesz az elkövetkező években. Szőrnyű, hogy milyen hülye embereket lehet közgazdász szakembereknek keresztelni és az embereknek egyenesen hazudni felelőség nélkül, pedig ezért a tűzért is a politika a felelős.
  • fade2black #49
    A németeknek van jelenleg pl az egyik hanem legfejlettebb tüzérségük és tengeralatjárójuk a világon.

    egy cikk amiben még a régi 209 sejtet vmit a képességeiröl:
    http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/lecket_adott_egy_del-afrikai_tengeralattjaro/
  • fade2black #48
    "este a legnézetebb időben pl. néhány komoly szakembert hív meg, és kérdez meg, hogy mit is gondolnak a jelenlegi helyzetről, és nem kell itt Bush-t köpködni, pl. ha látni fogom mondjuk George Reisman-t (elismert közgazdász profeszor egy híres magánegyetemről), hogy meghívják, hogy mondja el a véleményét a FED..."

    Erre hozok egy úgyérzem nagyon komoly szekembert erre a reakciód:"Haha ha Soros György lennék akkor én is mernék mindent mondani."

    Erre mondják ugye hogy: Ennyi vagy.?
  • Epikurosz #47
    Annyira azért nem triviális ez.

    Ciánt, arzént sem lehet kereskedelmi forgalomban csak úgy kapni. Vagy: lőfegyvert stb.
    Szóval, az állam kontrollja nem felszámolható teljesen.
  • BlackRose #46
    Egyetértenék veled, de szerintem a drogokat nem lehet legalizálni először is semmi erkölcsi alapja sincs a tiltásának. De most tiszta utilitárianista szemszögből, semmit sem értek el vele, azon kívül, hogy mafiát teremtettek akik agyonra gazdagodtak. Még nem voltak a drogok betíltva nem is tudták az emberek mi is az, olyan kevés százalék használta, hogy elenyésző volt, és nem is volt érdemes termelni mert értéktelen gaz volt. Szóval a drogok "legalizálását" nem Soros találta ki, ez még benne maradt a régi időkből amikor még klaszikus liberális eszméket prédikált (persze soha nem volt 100% az). Az a filozófia mi szerint az államnak semmi joga tiltani (rabláson és gyilkoláson kívöl semmit), a klasszikus liberalista - libertárián eszme és semmi köze a drogokhoz, erkölcsi alapú, mi szerint mindenki rendelkezik saját magával és ha önkéntesen ártalmas dolgot vállal az csak az ő dolga. Persze ugyanez az eszme nem ismer állami kötelező biztosítást sem, úgyhogy ha magának árt nem fizeti senki más helyette a kárt.

    Különben a Bagoly mondja verébnek-kel tökéletesen egyetértek. :) És végül drogot soha nem használtam, nem dohányzok és részeg kb. egyszer voltam 20 évvel ezelőtt :) de ha valakinek az kell akkor az legyen az ő dolga, felnött ember álljon a saját lábán.