Berta Sándor

USA - mobiltilalom a törvény­hozásban?

Amíg az Európai Unióban éppen most tárgyalnak egy központi információs rendszer létrehozásáról, ami a legfontosabb hírekről és döntésekről tájékoztatná a vezetőket, addig az Egyesült Államokban hadat üzentek a szavazások előtti és közbeni telefonálásoknak.

Angela Merkel német kancellár rendszeresen SMS-ben kapja meg munkatársaitól a legfontosabb európai és világpolitikai híreket. Európában egyre több európai politikus tesz így, hogy naprakész legyen. Az Európai Unió is felismerte a megoldás hasznosságát, ezért egy SMS-es információs szolgálat létrehozásáról döntött.

Az Európai Bizottság JRC központja már fel is szerelte az első ilyen tájékoztató rendszert. A JRC gyakorlatilag az Európai Unió hírügynökségének számít és feladata minden európai parlamenti, bizottsági és tanácsi képviselő vagy tag tájékoztatása a technikai és tudományos témákról, aktuális politikai fejleményekről, valamint a fontosabb ügyekről és döntésekről. Az Európai Médiafigyelő szolgáltatás számára a JRC többek között 15 hírügynökség és 900 online híroldal híreit, tudósításait követi folyamatosan figyelemmel. A legfontosabb hírekről a Clickatell SMS-szolgáltatásának segítségével azonnal tájékoztatják az európai politikusokat.



Eközben a tengerentúlon úgy tűnik, egyre több amerikai szövetségi államban lesz elegük a politikusoknak a mobiltelefon-használatból. Egyes szövetségi államok parlamentjeiben már ki is tiltották a mobil készülékeket. Ennek oka nem feltétlenül az új üzenetek érkezését vagy az új telefonhívásokat jelző zavaró csengés, hanem így akarják elérni, hogy a fontosabb kérdésekről döntő szavazásokkor a politikusokat már ne befolyásolhassák a lobbisták.

Maine államban éppen most tárgyalnak arról a törvényről, ami tiltaná a rejtett vagy titkos valós idejű kommunikációt, azért, hogy így akadályozzák meg a politikusok és a különböző lobbicsoportok szavazások előtti eszmecseréit és stratégiai megbeszéléseit. "Olyan lobbistákról van szó, akik pontosan nyomon követik az egyes politikusok viselkedését, szavazásait" - indokolta meg a Maine állambeli törvényjavaslat elkészítését Herbert Albert demokrata politikus.

Az Egyesült Államokban eddig egyébként már 30 szövetségi államban hoztak a mobiltelefonok használatát a parlamentben teljesen megtiltó vagy korlátozó rendeletet. Volt olyan állam, ahol a döntéshozók a parlament méltóságára hivatkoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aradi13 #9
    baromság ez az egész...
  • Tripax #8
    Meglátásom szerint drága barátaim, az a politikus akinek meglehet egy mobil infóval változtatni a stratégiját, az nem ért a politikához. Az csak tájékozódik a politikáról. A jó politikusnak nagyon át kell látnia a politikai hálón, nem hiszem, hogy az az infó többet ér amit minden politikus megkaphat mint ami hátterekben hamarabb lezajlik.
  • NEXUS6 #7
    Ezek jó tanácsok!;)))
    Igyekszem én is megfogadni őket, bár én máshogy szoktam megfogalmazni: a siker kulcsa, hogy képességeinknek megfelelő kihívásokat válasszunk!
    ;)

    Sajna a politikusok minőségén nem tudunk javítani, így marad az, amivel mindenki próbálkozik: DDOS - az az manipulálni kell őket, annyi nekünk megfelelő, jó időben beadott infóval elárasztani, amivel már túltelítődnek, és nem tudják a többiekét figyelembe venni.

    Mióta a számítógép elterjedt mindenki ezzel próbálkozik a másik felé, mert van rá kapacitása. Szétküldesz 1000 000 spamet, hogy fizessenek a számládra 1000$-t, ha csak 1 megteszi már megérte!
    A szolgáltatód 1000 000 ember számlájáról tévesen vesz le pénzt, ha 1%-nem veszi észre már megérte.
    Stb.

    "Shock to the system!" - BI
  • BlackRose #6
    Nekem az életben eddig a következő dolog bevált (egy amcsi old school kolegától halottam, aki igen elismert szakember):

    "Be fast, but never in hurry. The mother of all screw ups is when you try to do something faster than you can, or try to do something beyond your abilities. Stick to the fundamentals, good things needs time. First develop your abilities further, then be the jack, not the other way around."

    Sajnos ma mindenki azt hiszi, hogy a sebeség a legfontosabb... fontosnak fontos, de ha nem vagy Schumacher felejtsd el a 300 km/h feletti száguldozást.

    Ugyanakkor nem az információ a fontos, hanem a megfelelő, minőséges információ. De a legjobb információ sem ér semmit, ha nincs "processing power" vagyis tudás, ami értelmezné, feldolgozná. Infó áradat... 99% szemét amire fel sem kell figyelni. Különben az USA-ban még mondhatjuk, hogy a képviselők döntenek (habár ott is kezd szürkülni a dolog), európában már régen a párt dönt és csak nagyritkán szokott a "képviselő" a frakciójával ellentétben "dönteni", úgyhogy praktikus szempontból az egész mese nem több mint "baby talk".
  • NEXUS6 #5
    "Szóval nem hiszem, hogy egy "most érkezett" hot szuper fresh információ alapján kell törvényeket hozni."

    Egy ideális világban valóban nem így kéne lennie, de hát ez messze nem az ugye;) És amíg a képviselők iparszerűen döntenek az előterjesztésekről, addig nem igazán érnek rá egy-egy dolognak igazán utána nézni.

    Ennek az egész infó áradatnak megvan az előnye és megvan a hátránya is. Sajna viszont mivel mindenki használja, nem lehet visszatérni egy előző korba, amikor még minden nagyon szép és jó és nyugodt volt.
  • BlackRose #4
    Persze, a tiltást nem tartom megoldásnak, ugyanis nem vagyok a tiltásoknak a támogatója, viszont nem ártana ha a törvényhozók tudnák, hogy viselkedésük nagy befolyásal van az emberek életére, és ennek megfelelően erkölcsileg elfogadhatóan és ugye nem utoljára megfontoltan és felelőségteljesen kezelnék a dolgokat. Tiltások nélkül. Az önkontroll a legfontosabb dolog.
  • BlackRose #3
    A törvényeket nem fél órára hozzák, hanem évekre, évtizedekre, sőt pl. USA-ban akár örökre is :). Szerintem ez is a baj, hogy a törvények nagyrésze átgondolatlan. Információ van annyi, hogy az ember elszédül, és mégis figyelmen kívül hagyják a legfontosabakat. Szóval nem hiszem, hogy egy "most érkezett" hot szuper fresh információ alapján kell törvényeket hozni.
  • NEXUS6 #2
    Nem értem a probléma lényegét.

    Amúgy a döntéshez minden lehetséges infóra szükség van, a parlamenti munka meg nem ugyan az mint, egy osztályértekezlet szintű dolog. A politika min 2x fordulatszámmal pörög.

    Sajna szerintem elég előkészíetlenek a parlament elé kerülő anyagok egy része(nálunk legalább is), és egy jó döntéshez szükség van minden infóra, ami soxor csak az utolsó pillanatban kerül elő.
    Megfontoltan és körültekíntően helytelen infók alapján csak helytelenül lehet dönteni.

    Ha egy politikus felvállaja, hogy a mai felgyorsult világban nem kér az infókból, ám tegye, ha így is el tudja végezni a munkáját. De hogy másokat is erre kötelezzenek az elég gáz.
  • BlackRose #1
    Az amcsiknak szerintem igazuk van. Különben én jómagam már kb. 2 éve a fejlesztői csapatom értekezletein (néhányszor hetente) a mobilokat ki szoktuk kapcsolni, és mondhatom hatékonyabbak vagyunk. Az amcsik meg általában mindég singletasking emberek voltak és ez szerintem normális is, a gép az legyen multitasking, de az ember az csak singletasking módban képes igazán teljesíteni. Döntéshozáskor szükség van minden lehető információra, de azt is tudjuk, hogy nem árt egyet aludni is döntéshozás előtt, hagyni, hogy a dolgok az információk "megérjenek", tehát amikor a szavazásra kerül a sor, akkor nem, hogy felesleges a befolyásolás, hanem káros is.