Berta Sándor

Ujjlenyomattal kódolt MMS

A Bonni Egyetem neuroinformatikusai egy olyan új eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével csak az férhet hozzá egy MMS tartalmához, aki rendelkezik a megfelelő ujjlenyomattal.

Az ujjlenyomat gyakorlatilag az egyik legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb informatikai biztonsági megoldás. Ezért választották a Bonni egyetem kutatói is. "A megoldás segítségével akár multimédiás tartalmakat is titkosíthatunk. A technika ehhez már megvan, ráadásul gyakorlatilag bármelyik, kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonnál alkalmazható" - nyilatkozták a szakemberek.

A rendszer két hardveren alapul, mindkettő lehet hagyományos Memory Stick memóriakártya is. "A két eszközt a biometrikus adatok alapján programozzuk be, a minták nem cserélhetők fel" - mondta Rolf Eckmüller, a Bonni Egyetem munkatársa. Az Eckmüller és Dirk Neumann által kifejlesztett szoftver a memóriakártyákon tárolt információk felhasználásával egyedi titkosítást hoz létre, amely csak a második eszközön tárolt ujjlenyomat tulajdonosának a segítségével oldható fel és csak akkor, ha az ujjlenyomata megegyezik a korábban eltárolt mintával.

"A két memóriakártya gyakorlatilag egy kulcs két részévé válik, amelyek csak egymással működnek. Illetéktelen személyek tehát nem tudnak mit kezdeni a tárolt adatokkal, a két készülék nélkül az információ nem fejthető meg" - hangsúlyozta a két kutató. Az új eljárás minden olyan területen alkalmazható, ahol a fontos diszkrét adattárolás és adatátvitel.

"A szoftver gyakorlatilag bármilyen környezetbe integrálható, ráadásul ezzel a megoldással egy egyszerű mobiltelefon is olyan titkosított eszközzé válhat, amit még maga James Bond sem tudna feltörni" - mondta végül Rolf Eckmiller.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ProClub #6
    A kétkulcsos kódolás megfelelő kódhossz esetén bizonyítottan nem törhető fel, mert a számítások évek (évtizedek) hosszába futnak. A probléma ott van, hogy ki a fene akar mobilon szupertitkos adatot tárolni? A népeket az RSA aláírás használatára nem lehet rávenni e-mail esetében, akkor hogy gondolják, hogy telefonnal majd másképp lesz?
  • forgoszek66 #5
    Mi a fenének? Csinálhatnak akármit mindennek megvan a megoldása, csak majd ha annyi védelmi rendszer lesz, hogy 1 hét után is még mindig törik fel a telefont az meg már unalmas és hadják inkább! Idáig fogunk eljutni? Max ez az egyetlen védelem
  • roli444 #4
    Hogy tudnak ien baromságokat kitalálni ennek szerintem semmi értelme nincs
  • turul16 #3
    A fenébe, még egy ötletemet megvalósították, részben :)
  • Rocko #2
    és ezt mégis miért???
  • bandypappa #1
    Csakhogy Dzsémsz bond töböl levágja a karod akkor nemsokat ér a titkositás, meg vannak olyan spéci anyagok, hogy a csóka ujjlenyomatát leveszik mondjuk 1 pohárró, osz ráragasszaja zujjára oszt mén a rendszer ( bár mongyuk eztet a nemzet aranyába láttam, szoval lehet hogy kamu, de hasonlót lehet csináni)