Berta Sándor

Frusztrálja az embereket a funkciógazdagság

A mobiltelefon-gyártó cégek, illetve a mobilszolgáltatók és az előfizetők gyakorlatilag "elbeszélnek" egymás mellett. Előbbi tábor nem akarja meghallani az emberek igényeit - derül ki egy átfogó tanulmányból.

A felhasználókat leginkább az zavarja, hogy a mobiltelefon-gyártók egyre nagyobb gondot fordítanak arra, hogy az új készülékek minél többet tudjanak, azonban úgy tűnik, hogy ez egyre kevésbé tetszik az embereknek. Egy kívülállónak az tűnhet fel leginkább, hogy hiányzik a párbeszéd a két fél között. A gyártók egyre gyorsabban dobják piacra az új modelleket, amik csillognak-villognak, azonban folyamatosan nő azoknak a száma, akik nem funkciógazdagságra vágynak, hanem arra, hogy a meglévő funkciók minőségét növeljék.

A Forum to Advance the Mobil Experience (FAME) szervezet megbízásából elkészített Global Mobile Mindset Audit tanulmányhoz a szakemberek a világ 37 országában összesen 15 000 előfizetőt kérdeztek meg. A legnagyobb hiányosságként egyértelműen a mobiltelefon-gyártók és a mobilszolgáltatók ügyfeleikkel való rossz kommunikációját tartották a kutatók. Megállapításuk szerint mind a kisigényűek, mind a csillogásra, funkciógazdagságra vágyó előfizetők alapvetően frusztráltak. Egyik csoport tagjai sem azt kapják, amit elvárnának.

A legtöbb felhasználó ugyanis szinte csak telefonál, illetve néha SMS-t vagy MMS-t küld, és maximum az ébresztő funkciót használja, de semmi szüksége nincs a beépített kamerára, videotelefon-lehetőségre, MP3-lejátszóra vagy a naptárfunkcióra. A legnagyobb meglepetés azonban nem ez okozta, hanem az, hogy a fejlődő országokban viszont pont ez utóbbi dolgokat tartják a legtöbbre az előfizetők és ezeket is használják a leggyakrabban. Ennek oka az lehet, hogy sok helyen nincs internethozzáférés, így például nincs webkamera sem, jól jön a videotelefon-funkció.

"A frusztráció már az üzletekbe való belépéskor megvan, mert a legtöbb ember úgy érzi, túl kevés információt kap az eladóktól, lassú a kiszolgálás és úgy távoznak, hogy nem lettek okosabb a belépésük óta" - jelentette ki Dave Murray, a FAME vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GVG #29
    "Miért nem lehet a funkciókat területekre osztani, és azt mondani, hogy ebben a telefonban ez a funkció kör kimagasló, abban az a funkció kör, a 3. meg mindent tud."

    hát az SE már elkezdett valami hasonlót...Walkman-telók, meg Cybershot
  • turul16 #28
    - Memorival bovitheto
    - Szamitogeppel szinkronizalhato
    - Infra Port

    Voda keresojeben, ha mindharmat beixeltem 50k, infra port nelkul ~30k volt a legolcsobb megfelelo. Igen Draga az az Infra Led :)

    Egyebkent a telefonok araban, 20k forintos infraled ami nagyon sokat szamit :)

    Hardver arban nem nagyon ter szerintem a olcso ill. draga telo, az arat az hatarozza inkabb meg, hogy beletetek e extra funkciokat, mint ebresztes :)

    Jonnek a Linuxos telok ott, a szoftver az en telomon biztos olyan lesz amilyennek en szeretnem :) . Kovetkezo telonak latszo targyam tuti Linuxos lesz.
  • RpPRO #27
    En attol leszek frusztralt, h csak piciben lathatom a cim melletti mobillal jatszadozo not. :)

    Mellesleg T65-om van meg mindig, jo az aksija, gyorsbillentyukkel mindent elerek mp-ek alatt es lehet vele telefonalni. :)
  • ProClub #26
    Ja, és 22 éves vagyok, nem 40. És informatikus. De egyszerűen nem kell.
  • ProClub #25
    Na igen. Nekem már a 3510i is túl bonyolult. 5 gombnyomás eljutni odáig, hogy be tudjak vinni egy telefonszámot. MP3 lejátszónak viszont örülnék, csak ne legyen olyan őrületesen bonyolult kezelni. Legyen telefonkönyv, telefon, SMS, ébresztőóra, MP3 és viszlát. Ennél több nekem nem kell.
  • huuu #24
    Már így is három mobilom van.
    Egy 12 éves egy 4 és egy 1 éves.
    Asszem nekem ez több mint elég.
    celeborn!! Neked is igazad van.
    Ha új kéne netán akkor meg ott a legolcsóbb kártyás.
    De minek új, ezek nagyon bírják a strapát.
  • huuu #23
    Teljesen egyetértek 123456!!!
    Valahogy én is így vagyok a telókkal.
    De mára már 1-2 évente új telót kapok mert valaki biztos cseréli a családban és a régi rám száll:)
    Asszem a büdös életbe nem kell újat vennem, hacsaknem észhez térnek:(
  • Celeborn #22
    Most akkor ha valaki nem akar magának olyan telefont ami dupla kijelzős, elől hátul kamerás, meg java programokat támogat stb, az nem nyitott az újdonságokra? Én mérnök informatikus vagyok és grafikus, eléggé nyitott az technikai újdonságokra, de aminek nem látom értelmét, azt minek vegyem meg? 4 és fél éves a mobilom, és egyetlen bajom van vele, hogy 4 naponta töltenem kell az aksiját. Annak idején pár ezer Ft-ért vettem listaáron. Most ha egy olyan telefont akarok, ami tudja ugyanazokat a funkciókat, mint ez, akkor egy 40-50e Ft-os telefont kellene vennem. Szerintem ez nem fejlődés. Szerintem nem úgy kéne fejleszteni a telefonokat, hogy vannak a gagyi telefonok, amiben minden hót primitív, aztán vannak a jobbak, amibe mindenből tesznek kicsit többet, aztán a még jobb kategória, amiben mindenből jó van. (de azért 1 hónap után tönkremegy) Miért nem lehet a funkciókat területekre osztani, és azt mondani, hogy ebben a telefonban ez a funkció kör kimagasló, abban az a funkció kör, a 3. meg mindent tud. És működjön az is legalább 4 és fél évig anélkül, hogy a szervízesnek egyszer is meg kelljen mutatnom.

    Mi a rossebnek fényképezzek mobillal? A kompakt fényképezőgépek képminősége is idegesít, hát még egy mobilé. (most gyűjtök egy tükörreflexesre)

    Mi a rossebnek 3G-s telefon, amikor nincs is 3G-s szolgáltatás. 2,5G is csak Pesten volt. Itt Sopronban majd a franc tudja mikor lesz. És az árak akkor is kérdésesek.
  • AranyKéz #21
    "Feature creep". Engem is baromira idegesít jópár szoftvernél.

  • 12346 #20
    én még mindig 8310-el rohangálok. lehet vele telózni, szökőévente egyszer még sms-ezek is, viszont ébreszt, és van benne naptár. egyéb...?^^ ha lesz megint némi fölös della, akkor a jelenlegi - picit halott - 8850 mellé veszek egy jó állapotban lévőt, tokkal-vonóval, és szia. csak guszta legyen, és azt a pár alapfunkciót stabilan tolja. nem kell semmi több egy telóba nekem.