Alex

Rekordáron kelt el egy 1839-es fényképezőgép

Egy 1839-ben készített dagerrotípiás fényképezőgép majdnem 600 000 eurós áron került kalapács alá egy bécsi árverésen.

Az anonimitását megőrző vevő interneten licitált, és pontosan 588 613 euróért jutott a Westlicht Galéria aukcióján árverésre került szerkezethez. A 100 000 eurós áron indult eszköz tulajdonképpen egy egyszerű fadoboz. Teljesen eredeti állapotban van köszönhetően annak, hogy 1940-től kezdve egy müncheni padláson hevert elfelejtve. Az aukciós ház közlése szerint licitek Franciaországból, az Egyesült Államokból, de még Dél-Koreából és Japánból is érkeztek.


Peter Coeln, a Westlicht Galéria tulajdonosa kezében a kamerával

Az árverés előtt sok szakértő még ennél is magasabb leütési árra számított, de a fényképezőgépek eladására szakosodott WestLicht tulajdonosa, Peter Coeln szerint még ez az ár is "szenzációs". A készülékhez szakvéleményt adó Michel Auer svájci fotográfus közlése szerint a szerkezet a francia Susse Brothers terméke, és ez a gyártó egyetlen megmaradt darabja. 1839 szeptember 5-én dobták piacra, hetekkel a dagerrotípiás fényképezőgép kitalálójának testvére, Alphonse Giroux terméke előtt. Sikeressé azonban utóbbi vált, manapság múzeumokban kb. tíz "Giroux Daguerrotype" darabot őriznek.

A dagerrotípia szó a francia kémikus, Louis Daguerre nevéből származik, és egy olyan korai fotográfiai eljárást jelöl, amelynél a kép közvetlenül egy tükörsimára csiszolt ezüstözött rézlemezre vetül. Nem ez a képrögzítés legelső módszere, de a korábbi próbálkozások jóval hosszabb expozcíciós időt igényeltek, így a dagerrotípia vált az első kereskedelmi forgalomba került fényképezőgépek alapjává. Használata 1850-es évek elejéig volt széles körben elterjedt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)