Kruza Richárd

Multifunkciós fényképezőgép a Genius-tól

Újabb öszvér fényképezőgép jelent meg a piacon. A Genius G-Shot D5123 tele van funkciókkal - és kompromisszumokkal.

A többfunkciós fényképezőgépek és hozzájuk hasonló termékek megjelenése mindig megosztja az érdeklödők körét, a gyártók mégis (vagy talán annál inkább) úgy érzik, érdemes ebbe az irányba terelni a fejlesztést és van piac az ilyesmire. Erre példa a Genius G-Shot D5123 is.

A Genius azt állítja, hogy a felhasználók leggyakoribb igényei és szokásai utáni kutatás után döntött a funkciók ilyenfajta kombinálása mellett. Ennek eredménye lett az új G-Shot D5123, mely alapvetően egy 5 megapixeles CMOS szenzorral felszerelt kompakt gép. Tudását tekintve a gyár azt hangoztatja, hogy négy az egyben, mivel a G-Shot D5123 egyszerre digitális fényképezőgép, videokamera, webkamera és számítógépes háttértároló.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kívülről a gép fekete színben pompázik, és tipikusnak mondható kiskompaktos megjelenése van - ezzel még egyáltalán nem lóg ki a sorból. Bekapcsoláshoz a gép elején lévő ajtót kell elcsúsztatni, és máris feléled. Fotózáskor - természetesen interpoláció segítségével - lehetőség van 12 megapixeles felbontású fotók készítésére is. Az optikáról annyit lehet tudni hogy fix gyújtótávolságú, ezért jobb híján csupán egy 4-szeres digitális zoom-al lehet közelíteni a képet.

A géppel 640 x 480 (VGA) és 320 x 240 (QVGA) felbontású videókat lehet készíteni, a beépített mikrofon jóvoltából természetesen hanggal. A gépen - szinte már természetes - nincs átnézeti kereső, kijelzője viszont 2 collos átmérőjű, tahát elég nagy. Az áramellátást két AAA elem szolgáltatja, melyekkel a gyár szerint körülbelül 102 képet lehet készíteni a lemerülésig.

Az USB csatlakozó segítségével a masinát webkameraként is egyszerűen használhatjuk. Gyárilag egy 32 MB-os memóriakártya jár a géphez, de igény szerint maximum 1 GB-os kártyát vásárolhatunk hozzá. Ilyen tárkapacitás mellett az USB csatlakozás segítségével lép érvénybe a számítógépes háttértárolói funkció. A G-Shot D5123 esetében egy 1 GB-os memóriakártyán egyébként több mint 5000 fotó fér el.

A Genius G-Shot D5123-at vizsgálva az ember elgondolkodik, mi is az amiben különbözik ez a gép a többitől, és mitől annyira "multifunkciós", hiszen minden mai kompakt fényképezőgép képes ilyen minőségű videofelvételt csinálni, és nyilvánvalóan mindegyiken van USB csatlakozás, aminek segítségével bármilyen számítógépes állományt rámásolhatunk. Egyedül a webkamera funkció az amire azt lehet mondani hogy ritka, ezzel szemben viszont mint fényképezőgép, egy cseppet sem jár az élen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabe Dearborne #5
    Lekésték április elsejét.
  • HENCIG #4
    Ha az ára 15.000 ft alatt van akkor veszek 1-et, egyébként kaky!!!
  • kvp #3
    Ezeket a funkciokat mar a nagyon regi olypmus gepem is tudta es mara szinte minden gep kepes erre. A webcamera tobbnyire csak az olypus-ok szokasa, cserebe teljesen iranyithatoak es maximalis felbontas mellett is kepesek fotozni. (tehat akar 1600x1200-as halozati webcamera is lehet beloluk)

    Egy jo pelda a gyakorlati felhasznalasra:
    http://katkam.ca
  • Le Kurde #2
    a Genius sosem az igenyesek kedvelt markaja volt

    vicces, hogy pont az arrol nem tudtunk meg ebbol a cikkbol semmit, pedig talan az az egyetlen, ami vonzo lehet egy ilyen bovli termek eseteben
  • mikloss #1
    Már bocsánat a kifejezésért de ez egy nagydarab kaki... semmi újítás, ne nevettessenek az 1Gb-os háttértárolással már az mp3 lejátszómnak, mobilomnak is nagyobb a tárolókapacítása! Biztos csak poénból csinálták