Dojcsák Dániel

39 megapixeles digitális fényképező a piacon

A svéd illetőségű Hasselblad bejelentette az eddigi legnagyobb felbontású DSLR gépet, a 39 megapixel felbontású H2D-39 digitális kamerát.

A terméket persze nem hobbifotósoknak és karácsonyi családi képek készítőinek szánták. A svédek feltették maguknak a kérdést: Hogyan lehetne kifejleszteni és legyártani a világ legjobb digitális fényképezőgépét? A válasz pedig így hangzott: Először is készíts egy olyan digitális tükörreflexes gépet, amiben egy hihetetlenül nagy felbontású képérzékelő rejtőzik, legyen mondjuk 39 millió pixeles. Ezután adj hozzá egy új RAW fájlformátumot, ami jobb színképet ad, jobban kezelhető és számos egyéb újdonsággal rendelkezik a korábbi változathoz képest. Biztos, ami biztos alapon ehhez még ki kellett fejleszteni egy szinte tökéletes lencserendszert is, ami speciális képkorrekciós eljárásaival még szebb képeket készít. Ezt Digital APO Correction-nek keresztelték.

Klikk ide!

A gépet a Hasselblad H2-es modellre alapozták, de természetesen a legfontosabb alkatrészek kicserélésre kerültek. A 39 millió fényérzékeny pont egy 36.7 x 49 mm-es lapkán helyezkedik el - ez közel kétszer akkora, mint bármely napjainkban használt 35 mm-es rendszerű szenzor. Ez kristálytiszta és részletgazdag... részletmilliomos képet eredményez a hátfalon. Ezzel az eljárással minden nyomdai egényt ki lehet elégíteni a képek felbontását illetően és óriási szabadságot ad a kreatív csapatok kezébe is a képkivágás, nagyítás és egyéb eljárások során. Ezt a minőséget csak fokozhatja a fejlett színkezelő rendszer, amire a tervezés során szintén nagy figyelmet fordítottak. A kijelző kategóriájának megfelelő, 2,2"-es átlójú OLED.

Klikk ide! Klikk ide!

Az érzékelőn realizálódott képet természetesen nem egy 16 Mb-os CF kártyára menti a gép hanem egy 80 GB-os merevlemezre, így a kb. 55 MB-os fotókból közel 1500-at tudunk tárolni egyszerre az apparátra csatlakoztatott tárhelyen Persze Microdrive is (CF Type II) használható, de a 20MB/s írási sebesség miatt nem igazán célravezető. Sorozatkép készítés is lehetséges, de a fotóriporterek álma Canon géppel szemben itt nem kép/mp-ben adják meg az értéket. A gép percenként 35 képet képes készíteni, ami figyelembe véve adottságait még mindig hihetetlen.


Így viszont hamar lemerül a mellékelt Li-Ion akkumulátor, ami mindössze 250 kép készítésére elegendő. Viszont a sok extráért cserébe ha valaki természetfotózásra szeretné használni a gépet, akkor ajánlatos a túrákhoz egy serpát is bérelni, ugyanis a gép alap súlya 2,2 kg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #23
    http://www.hasselblad.se
  • PeeTeR #22
    valaki tud valami oldalt ahol ezzel a kutyuvel keszult kep van?!?!
  • nyaSGem #21
    Az egy dolog, hogy ritka rondán van megtervezve ez a masina, a másik probléma, hogy baromi nehéz, bár ez jól jön kézremegés ellen.
    Ahogy elnéztem, a kezelőszervei is elég hülyén vannak elhelyezve, nem látszik "kényelmes" gépnek.
    Az ára meg mindehez képest túl sok.
    Szerintem bukta lesz.
    Pillanatok alatt elkezdenek majd olcsón gyártani kínában ilyen felbontású gépeket.
    szerintem...
  • vg #20
    Őőőőőőőőő
  • FeketeFény #19
    uhh kemény kütyü
  • Pukkár #18
    viszont van sok 3 mnél nagyobb plakát...
  • Bret #17
    Lateralus nekem mindegy hogy makrózzuk a pinát 39 Mp-el vagy teleobjektívozzuk. Bár az utóbbinál a mélységélesség jobb.
  • Lateralus #16
    Az attól fögg milyen objektívet teszel elé. De ilyen gépeket meleg műteremben szoktak használni, nem makrózgatni kisbogarakat a kertben.

    Magyarán pinafotózásra való :)
  • Bret #15
    Ja azt nem írják milyen a makrója :(
  • Bret #14
    17" os képernyőmön a 1024x768=786432.
    39000000/786432=49,5
    Ez kb. 7x17"-os monitort jelent.
    Akkor egy tökéletesen részletgazdag 3 méteres képátlójú pinát tudnék nézegetni, amit ezzel a fényképezőgéppel készítettek. Ollé :)