Berta Sándor

Blogszoftvert lopott az MPAA

Néhány esetben már eddig is bebizonyosodott, hogy a szerzői jogok védelmére alakult szervezetek, gyakran maguk is érdekesen értelmezik a jogszabályokat vagy figyelembe sem veszik azokat.

Minderre jó példa az Amerikai Mozgókép Szövetség mostani esete is. A szervezet nevével leginkább az illegális filmmásolatok elleni harcban találkozhat az ember. Ezúttal azonban nem egy jól sikerült razzia, hanem egy kínos ügy miatt került az MPAA a címlapokra. A szervezet ugyanis nemes egyszerűséggel kölcsön vett és több hónapig használt egy blogszoftvert, amit egy brit fiatalember készített.

Patrick Robin véletlenül fedezte fel, hogy az általa kifejlesztett Forest Blog nevű blogszoftvert az Amerikai Mozgókép Szövetség használja. Önmagában a Forest Blog használata bárki számára lehetséges, ezt biztosítja a licenc. Annak, aki a programot használni szeretné, csupán annyit kell tennie, hogy változatlanul kell hagynia a forráskódban lévő linkeket és logókat. Akinek ez nem tetszik, az 25 font befizetése ellenében, megszabadíthatja magát e kötelezettség alól. Nos, ezt mulasztotta el az MPAA.

Patrick Robin megszokta már, hogy sokan nem fizetik ki a licencdíjat, azonban az Amerikai Mozgókép Szövetség esetében mindez elég különös. A szervezet alighanem meg akarta spórolni ezt a kis kiadást, de ez nem jött össze. A fejlesztő magánál az MPAA-nál jelentette a jogsértést, hivatalos választ azonban nem kapott. A jogvédők csak azután reagáltak a megkeresésére, hogy az esetet nyilvánosságra hozta.

A szövetség azonban ekkor ahelyett, hogy kifizette volna a 25 fontos összeget - bizonyára ez hátrányosan érintette volna a szervezet idei költségvetését -, inkább letörölte a szoftvert, majd küldött egy e-mailt Robinnak, hogy a jövőben semmilyen kapcsolat nincs a weboldal és a blogszoftver között. A jogvédők arra hivatkoztak, hogy ők csupán tesztelték a programot, és nem reklámozták azt, illetve amennyiben a Forest Blog használata mellett döntenek, ki fogják fizetni a 25 fontot.

Vagyis Robin számára úgy tűnik, a jog és a jogszabályok csak egyoldalúak, a kisemberre nem vonatkoznak. "Ez (mármint a levélben szereplő ajánlat) tisztességesnek tűnhet, de kétlem, hogy ha én kínáltam volna letöltésre néhány film kalózmásolatát, akkor csak úgy megúszhatnám az esetet és elfogadnák védekezésül, hogy nem reklámoztam a másolatokat és csak teszteltem őket" - írta blogjában a fejlesztő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #21
    "APEH, VPOP, NNI, KÖZÚTI RENDŐRSÉG, stb. stb. stb. - ezek bizony állami szervezetek"

    Ja, hat a szinpadon mi van az kit erdekel. Sokkal erdekesebb, hogy kiknek az erdekeit szolgalja ez.

    Hova folyik be ez a penz es kik kozott lesz szetosztva:
    Kik epitenek mad belolle 100 milliardokert autopalyakat?
    Kiknek a zsebe kap 100 milliardokat vadaszrepulogepekert?

    Csak nem a nagytokes iparosok, penzugyi szervezetek, stb?

    Ja, hogy a politikusok sikkasztanak? Persze 1-2 milliardokat, de nem 100-akat...
  • huuu #20
    Ezek a hülye Amcsik ránkkényszeritik a baromságaikat.
    Pl: MPAA
    Elmennek ám a francba, ide nem kell jogvédő szervezet.
    Eddig is megvoltunk nélküle.
    Vagy a mi pénzünkön tanított buzi kis jogászoknak nincs melójuk?
    Minek ide annyi parazita? Húzás dolgozni naplopók ribancok....
    Itt előttünk az asztfaltot el lehet kezdeni alapozni újrahúzni.
  • Secretx #19
    Nos ha jól sejtem az angol jog gyakorlat úgy működik, hogy ha egyszer a bíróság döntést hoz, az precedens értékű és később is lehet rá hívatkozni. Tehát ha ez az illető most beperelné a MPAA-t és felmentenék őket akkor erre később lehetne hívatkozni...és nem illegálisak utána a letöltések.
  • Gauge #18
    ...és akkor még nem is beszéltünk a TASZ által igen csak kifogásolt megfigyelésekről...
  • Gauge #17
    APEH, VPOP, NNI, KÖZÚTI RENDŐRSÉG, stb. stb. stb. - ezek bizony állami szervezetek

    Csak egy példa:

    Képviselők számla nélkül vesznek fel pénzeket "költségként", ha te ezt megteszed vállalkozóként ilyen - de akár sokkal kisebb tételben- , akkor akár börtönbe is küldenek adó és járulékcsalásért az igasságszolgáltatás bajnokai.

    386 * 1 800 000 *kb 0,48 = 333 504 000 HUF adócsalás / év
    +
    286* 1800 000 * kb.0,29 = 201 492 000 járulék csalás /év

    és ezen kívűl sok-sok más juttatást is kapnak.
  • rigidus #16
    "A jogvédők arra hivatkoztak, hogy ők csupán tesztelték a programot"

    Amikor en hivatkozok arra, hogy csupan tesztelem a filmet rogton verig sertve erzik magukat.
  • rigidus #15
    "Az állam egyre jobban elnyom minket..."

    A nagytokesek nyomnak el nem az allam. Az allam az csak az alsogatya amit negyevente cserelnek, de a braner amit cumizunk az ugyanaz.
  • Gauge #14
    Lehet, hogy csak én vagy paranoiás, de...

    sajnos a helyzet ennél sokkal rosszabb. Sajnos az általunk élt társadalom elindult az 1984ben felvázolt társadalom felé. Ne dohányozz itt, ne dohányozz ott. Ne igyál itt, ne igyál ott. Ne sétálj itt, ne sétálj ott. Ne nézd ezt, ne nézd azt. Ne gondold ezt, ne gondold azt.

    Én kezdek egy kicsit félni. Mikor évekre zárnak be illegális másolásért - ÉVEKRE - , gondoljatok csak bele. Elismerem , hogy nem szép dolog, de bazzeg évekre, de még egy évre sem! Nem tetted tönkre senki életét. Max pénzbírság, MAx!. Ezzel emberek életet teszik tönkre, míg a "megkárosított vállalatok" így is hatalmas nyereségeket könyvelnek el.

    Az állam egyre jobban elnyom minket és mi hagyjuk. A politikusaink kisgyermekként kezelnek minket, akikeknek állandóan bizonyítani kell, hogy éretlenek. Legyetek aktívabbak! Ne hagyjátok magatokat befolyásolni. Csatlakozzatok civil szerevezetekhez, terjesszétek gondolataitokat. Járjatok fórumokra, ahol vitatkoztok.

    Szémet egy világot élünk. Csak akkor vagy jó állampolgár, ha a szabályokat maximálisan betertod: fogyassz, fogyassz, fogyassz....




  • rigidus #13
    Egy ismerosom evekig dolgozott nekik es legalis szoftvert is nehez volt naluk talalni.
  • AranyKéz #12
    Ha én a helyében lennék, kötnék velük egy egyezséget hogy életem végéig "tesztelhessem" a filmjeiket, különben megjárják 8)