Gyurkity Péter

Valódi nevet követelhet a blogoknál Kína

A kínai kormányzatnak benyújtott javaslat szerint kizárólag a valódi név közlésével engedélyeznék az új blogoldalak bejegyzését, regisztrálását. A cél a szerzők kilétének gyors felderítése, a rendőrség munkájának megkönnyítése érdekében.

A Xinhua állami hírügynökség tudósítása szerint még nem született meg a hivatalos döntés abban a kérdésben, hogy kormányzati részről megkövetelik-e majd a valódi név csatolását. Ilyen javaslat azonban létezik, és az informatikai ágazatért felelős minisztériumhoz közel álló Internet Society of China ilyen követelmény bevezetését ajánlja a kormányzatnak. "A valódi név megkövetelése elengedhetetlenné válik, amennyiben Kína valóban egységes, jól működő blogipart akar kiépíteni" - indokolta a javaslat benyújtását az ISC igazgatója. Mindez természetesen a szerzők fokozott ellenőrzését szolgálná, akik eddig sem írogathattak "felelőtlenül" minden témával kapcsolatban. A politikai szempontból kényelmetlen területeket ugyanis kerülni illik, és aki ennek nem tesz eleget, az komoly retorziókra számíthat a hatóságok részéről. Érdekes, hogy a korlátozások ellenére virágzik az internetes naplók írása: a mintegy 34 millió blogger a világ legnagyobb közösségét jelenti, amelyet a jelek szerint meglehetősen jól kordában tudnak tartani.

A javaslat részletesen kifejti a követendő eljárást. Ezek szerint az újdonsült blogger köteles lenne valódi nevét is közölni a napló beregisztrálásakor, ám ezt követően már írhatna álnéven is. A rendszer esetleges bevezetését komoly előkészítő fázisnak kell megelőznie, amely alatt létrehoznák az adatvédelem szempontjából rendkívül fontos és érzékeny központi adatbázist, és ennek elindítása előtt a felhasználói véleményeket is meghallgatnák.

Ezek a vélemények jelenleg megosztottak: vannak akik személyes jogaikat, az amúgy is megkurtított szólásszabadságot féltik a megoldástól, mások pedig az internetes pornó és káros tartalmak visszaszorításában tartják elengedhetetlennek a korlátozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #7
    vicces ez a kína, ezek után olvasson majd az ember egy "őszinte" kínai blogot :D
  • HJPOWER #6
    Kína ismét kapja be! Komolyan mondom lassan beperlem őket. Hogyan lehet ennyi Fa-szarú odaát? ÁÁÁÁ
  • icewolf #5
    Elmehetnek a jóédes anyuciukba... a Netet nem lehet csak úgy ellenőrizni... simán megcsinálhatja, hogy mondjuk a google rendszerében, vagy valamelyik amerikai blogrendszerben indítja el a blogját... akkor ki fogja kérdezni az eredeti nevét? Barmok ezek, nem emberek.
  • Emmegki #4
    Frászban van a sok idióta kommunista, hogy nem ellenőrizhetik az internetet ;) Az internet vagy szabad, vagy nincs, mint É-Koreában.
  • léry #3
    idióták :)
  • Béla bácsi #2
    Nem hát. De nem is biztos hogy idegen kézben van az ország.
  • argentum #1
    "jól működő blogipart akar kiépíteni"

    Ezek az emberek már régen nem kommunisták vagy szocialisták, hanem kőkemény kapitalisták, akik némi ideológiával nyakon öntik a hatalomvágyukat.