Berta Sándor

Bloggereket alkalmaz az AP

Világszerte egyre több hírügynökség és sajtóorgánum alkalmaz bloggereket a helyi hírek elkészítésére vagy kiegészítésére. Ennél nagyobb elismerésre, alighanem maguk a blogírók sem számíthattak.

Ezúttal az Associated Press amerikai hírügynökség vezetői döntöttek úgy, hogy a helyi hírek elkészítésével a jövőben bloggereket bíznak meg. Az AP már tavaly májusban együttműködési megállapodást kötött a Technorati és a Topix blogszolgáltatókkal. Az egyezmény szerint a hírügynökség a híreiket érintő reakciókat, bejegyzéseket az AP Hosted News szolgáltatás keretében teszi elérhetővé.

Az AP ezúttal a NowPublic.com nevű weboldallal kötött együttműködési megállapodást. A portálon 140 országból közel 60 000 blogger publikál rendszeresen angol nyelven. Érthető, hogy a hatalmas adatbázisra a hírügynökség is szemet vetett. Az AP-t ugyanakkor csak az igényes és a máshol elő nem forduló hírek érdeklik, a kommentárok és más kiegészítő bejegyzések nem. Az exklúzív anyagok a NowPublic.com híreinek mégis majd' 25 százalékát teszik ki. A többi hír átvett írás a CNN-től, az ABC-től, a CBC-től és más televízió-, illetve rádióadóktól és portáloktól.

Az Associated Press azt reméli, hogy a szerződés révén aktuális helyi hírekkel láthatja el a partnereit, ráadásul még túl sokat sem kell fizetnie. A bloggerek ugyanis még mindig olcsóbbak, mint a saját tudósítók. "A legfontosabb a megbízhatóság, vagyis hogy az adott hír máshol előtte még nem jelent meg" - nyilatkozta Jim Kennedy, az AP alelnöke. A vezető szerint a bloggerekre akár a rendkívüli hírek idején is nagy feladat hárulhat, hiszen akik egy esemény közelében vannak, azok azonnal tudósíthatnak róla.

A megoldás közel sem egyedülálló. Németországban például a WAZ újságcsoport alkalmaz bloggereket a helyi vagy regionális lapszámaiban és híroldalain található tartalmak kiegészítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • c4nn1b4l #4
    en hiszek nektek. legyenek jo cikkek.
  • Cat #3
    plusz még a fő híren kivül (pl. hatalmas szélvihar volt budapesten) a kapcsolódó részbe rengeteg egyéni beszámolót lehet odarakni, aki ott volt, és személyesen mit élt át. Ezek csupán kiegészítik a fő anyagot, de nagyon fontos egyéni ízt is adnak neki.
  • Vang So #2
    Eh, gyagya vagy. Az újságíró nem mindig van ott, ahol az esemény, pláne nem olyan gyorsan. Arról nem beszélve, hogy az újságíró nem ért annyi mindenhez, mint másik párezer ember, aki esetleg éppen kompetens az adott témában. A megfogalmazás már egy más kérdés, ott lehet hogy be kell szállni a szerkesztésbe stb.
    Tudom, mit beszélek, újságíró vagyok :)
  • c4nn1b4l #1
    "híroldalain található tartalmak kiegészítésére"
    ha mar nem tud mit irni az ujsagiro, csinal egy gyors mysql lekerdezest, vajh a hulye bloggerek mit irogatnak.