Gyurkity Péter

Megaszövetség a Vista ellen

Gyártókból és szoftvercégektől álló csoport ismételte meg kifogásait az operációs rendszerrel és a Microsoft stratégiájával szemben, alig néhány nappal a megjelenés előtt. Az európai vizsgálat folytatódik.

Az European Committee for Interoperable Systems (ECIS) legújabb jelentése szerint nem kisebb cégek fogtak össze a Vista megjelenése kapcsán, mint az IBM, a Nokia, a Sun, az Adobe, az Oracle és a Red Hat. A csoport tagjai az igazi választás hiányát kifogásolják, és megismételték korábbi állításukat, miszerint Redmond az Európai Unió által három évvel ezelőtt elítélt praktikáit alkalmazza újra. A Microsoft egyelőre nem reagált.

Simon Awde, az ECIS elnöke kijelentette, hogy a Microsoft nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta az eredeti, 2004 márciusában hozott trösztellenes határozat több fejezetét. Ez többek között a riválisok kiszorításával kapcsolatos rendelkezéseket érinti, amelyek az olyan szoftverek integrálása kapcsán születtek, mint az MSN, vagy a Windows Media Player. A panaszosok szerint a szoftvercég továbbra sem adta fel azon törekvését, hogy egymaga uralja az egész ágazatot és saját megoldásainak integrálásával, valamint a kompatibilitás szándékos ellehetetlenítésével riválisai kiszorítására pályázik.

Példaként említik az XAML nyelvet, amely a szemben álló tábor tagjai szerint a HTML felváltását célozza, továbbá az Open XML-t, amely az Office 2007 alapértelmezett formátumaként szintén a hasonló megoldások ellen készült. "A végeredmény a valós választási lehetőség hiánya lesz, miközben újabb éveket várhatunk, amíg a Microsoft orvosolja az egyeduralommal és a magas árakkal kapcsolatos kifogásokat" - magyarázta Thomas Vinje, az ECIS szakértője. Azt azonban ők is elismerik, hogy néhány területen történt előrelépés, hiszen a biztonsági cégek panaszai eredményeként végül mégiscsak sikerült megállapodni a Vista dokumentációjának átadásáról.

Ágazati szakértők eközben arra figyelmeztetnek, hogy a Vista megjelenése kapcsán mindenképpen érdemes lesz kivárásra játszani, mivel az első hetekben, hónapokban a hibák kiszűrése lesz az elsődleges szempont. A tetszetős külső mögött ugyanis egy befejezetlen, gyermekbetegségektől küzdő rendszer húzódik meg, amelynek tökéletesítése minden sietség ellenére is eltart majd egy ideig. Éppen ezért azok járnak majd jól, akik ki tudják várni az első javítások megjelenését, és csak a nyáron, esetleg ősszel állnak át az új operációs rendszerre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #120
    Vagy olyan OS -t használni, ami kevesebbet eszik és szebb is.
    És gagyib video kartyával szebb asztalt rajzol.

    Egyébként beryl nem csak szépé teszi az desktopod, hanem sokkal jobban átláthatóvá is.
    Új eyecandi, és ablak szervezési funkciók bemutatása (Ezek csak az újítások az előző verzióhoz képest)
  • remark #119
    "Nem erről van szó. Én azt mondtam, hogy nagyobb vason ugyanazzal az OS-sel gyorsabb a teszt, tehát, ha a sebesség olyan fontos ahogy írod, akkor megéri költeni rá egy keveset."

    Ebben igazad van. De nem erted mirol beszelek. Nincs penz fejleszteni, de OS-t valtani meg kell. Ergo, befektetunk, es az eredmeny az, hogy csokken a teljesitmeny. Na ENNEK semmi ertelme, es EZ felettebb bosszanto.

    "Ha meg nincs szükség fejlettebb OS-re, akkor nem kötelező használni."

    De kotelezo, de ezt mar 10x kifejtettem.
  • remark #118
    "Az új win-ek csomó olyat tudnak, amik sok esetben pont hogy növelik a produktivitást. Az új vasak vásárlása meg többnyire kis tétel egy közepes, vagy annál nagyobb cég számára.
    Ahol meg csökkenti a produktivitást, ott egyszerűen nem kell használni. Sokan jó elvannak még a win2K-val, vagy még régebbi cuccokkal."

    Senki se allitotta hogy nincsenek olyan funkcioi az uj verzioknak amik nem movelik a produktivitast. Bar... Azert ha konkret peldakat hoznank fel, azert komolyan lehetne ezzel is vitazni.

    Azert megis irok rola: Nehezen tudnek felhozni olyan Windows OS funkcionalitast ami sokat segit most a munkamban. Jo hogy van halozat es halozat menedzsment, jo dolog hogy futnak a programok... hmm. Talan tobb nincs is. A legfobb produktivitast novelo windows tenyezo az az, hogy a windows kompatibilis a windowssal. Mert egyebkent semmit se tud a windows, amit mas ne tudna, akar ingyen. Akkor meg mirol beszelunk? Mas MS termekek hoznak produktivitast, pl. Office, vagy Visual Studio, de most az OS-rol beszelunk. Itt van pl. a remote desktop feature, amit sokat hasznalok mostanaban. Jobb mint mondjuk VNC-vel kapcsolodni a masik gephez, de sok esetben meg semmit se er, es marad a VNC [pl. remote desktop csak egy virutalis desktop, amin nem lehet rendesen tesztelni winrunner-rel]. Maskulonben meg a windows alapveto hianyossaga hogy nem lehet a parancssorbol vezerelni. Na most ezt a hianyossagol lefedik azzal, hogy megirnak egy egesz jol sikerult remote desktop funkciot, es eladjak a win xp-t ugy mintha az most egy nemtudomen milyen forradalmi dolog lenne. Kozben ami tortent, az annyi volt hogy befoltoztak egy egyebkent bosszanto hianyossagot, ami mas os esetn soha nem is letezett. [Lasd meg: a rendszergazdak hogy orulnek hogy vegre lehet tavolrol is adminisztralni a windows desktopokat, dehat ez csak azert nem volt eddig lehetseges mert olyan tulmeretezett, vizfeju szerepet kap már a windowsban a gui, hogy mindent csak azzal lehet megcsinalni, mert a tömeg a gui-ra ugrik])

    Na de nem errol akartam eredetileg irni.
    Szoval van olyan funkcio az uj os-ben amire akar meg azt is mondhatjuk hogy noveli a produktivitast (szerintem nagyitoval kell keresni, de ez most mindegy).
    De nem errol beszeltem. A problema az, hogy hiaba felel meg a regi windows verzio, le kell mondanom rola, mert ha nincs ra tamogatast (bugfix) akkor az en cegem is leveszi a tamogatott os-ek palettajarol azt a windows verziot, es igy ezen az os-en mar nem dolgozhatunk tovabb, nem fejleszthetunk ra, nem tesztelhetunk rajta (hacsak nem allok neki trukkozni mint ahogy most teszem.)

    Ugyhogy hatalmas ferdites azt mondani hogy meg lehet maradni a regi os mellett. Persze, aki szereti az orosz rulettet, aki mazohista, aki sajat ceget vezet vagy home user, az megmaradhat. De egy hagy ceg nem maradhat meg (igy mi se). Ez teny, ezen nincs mit vitatkozni.
  • remark #117
    "Ez konkrétan 2-3 szám átírása. Csakhogy melyik számok, és hol és hogyan, azt volt qrva bonyolult kideríteni. Egy normális GUI-val egy fél perc lett volna."

    Azert ezt is arnyalni kellene. Ha a normalis GUI alatt a windows programok mukodeset ertjuk, azaz egy nagy ablak kozepen egyetlen gomb ("next") akkor ertem en hogy egy ini fajlban megtalalni a 100 beallitas kozul a neked tetszot az "kemeny melo". De ha viszont azt nezzuk hogy az MS mit szenved a word kulonbozo verzioival hogy a word-ben osszezsufolt tobbezer funkciot hogyan csoportositsa ugy hogy azt a felhaszanlok meg is talaljak es hasznaljak (merugye a funkciok csak valami 10 vagy milyen szazalekat hasznaljak, a tobbi ugy el van rejtve a word gui mélyén mint a mysql ini-ben a memoriaoptimlizacio).

    Amit mondani akarok az hogy 1) "tul sok" funkciot (opciot) nem lehet egyszeruen prezentalni gui-val sem (teljesenem mindegy hogy varazslot gyartasz-e 10.000 opcio ballitasahoz vagy kiteszed a 10.000 opciot egy szovegfajlban a kepernyore, aki nem tudja mit keres, az nem is fogja tudni) 2) egy szerver alkalmazas nem osszehasonlithato kliens alkalmazasokkal (ertsd: word-bol meg jo hogy nincs parancssoros, de egy fajl letorlese parancssorbol szvsz egyszerubb/gyorsabb mint explorerrel, es en az ilyen funkciokrol beszeltem) 3) az MS, ahogy a linux kozosseg is sokszor megirja a funkcionalitast (parancssoros, vagy epp semmilyen felulettel -> ez utobbira inkabb az MS fele dolgok jellemzoek lasd. registry hack), es csak bizonyos funkciokhoz ad GUI-t (ott ahol annak uzletpolitikai okokbol ertelme van -> lasd meg autogyartas ahol az a felulet keszul jo minosegu anyagbol amihez az ember hozzaer, azaz ez "reklamertekkel bir" vagy noveli a termek (szubjektiv okokbol) erteket).
    Ha az egy kijelentes, hogy a windows rengeteg funkciojahoz van jo gui, akkor az is egy kijelentes hogy a linux rengeteg funkciojahoz van (már) gui, es melyikre mennyi, azt ember legyen a talpan aki osszehasonlitja.

    Szerintem nem szabad abba a csapdaba esni, hogy a GUI az valami onmagatol fontos dolog. A gui szimplan egy funkcionalitas, ami bizonyos feladatok elvegzesehez szukseges (pl. kiadvanyszerkesztes), bizonyos feladatok elvegzesehez meg nem kell, es semmi ertelme eroltetni.
    Pelda: Linuxon hasznalok amule-t, ami deamon-kent fut, ennek megfeleloen alig eszik valami eroforrast. Ezt beallitani parancssorbol kellett (de nem hiszem hogy a bonyolult dolgok koze tartozik.) Ettol fuggetlenul ha ugy tetszik, elindithatok egy GUI-t ami ehhez a daemon-hoz csatlakozik, es ugy latom mintha az amule egy eredetileg is gui-val rendelkezo program lett volna. Aki ebben bonylultsagot lat, es nem azt hogy ezzel hatekonysagot, es extra funkcionalitast kapott, azzal valami baj van (vagy hat nincs baj, de az most epp veszi meg a masodik giga ram-jat a Vista-hoz, ami szinten nem baj, csak en nem ilyen vagyok).

    Az a windowsos tendencia, hogy meg azt is gui-val csinaljuk meg ami mashogy egyszerubb lenne, az egy letezo tendencia, es szerintem káros. A GUI a produktivitast egy ideig novelheti, de egy ido utan mar csak utban van, es a rengeteg beidegzodest amit a gui-n felnove osszeszedunk nehez elfelejteni.
    Pelda megintcsak: Az emberek inkabb kattintanak 10-et ahelyett hogy megtanulnanak 1 shortcut-ot (fejleszto kollegaim is, tehat most nem 1.0-as juzerekrol van csak szo), az pl. a gui agykarositasanak eredmenye, hogy valaki kivalasztja hogy edit->select all, edit->copy, masik applikacioban meg forditva. Ne keverjuk mar ossze a dolgokat. Amire a gui hatekonyabb, arra azt kell hasznalni. Amire a parancssor (azaz atvitt ertelemben az opciok/parancsok/lehetosegek ismerete), arra meg azt kell hasznalni. A gui onmagaban nem ertek, bizonyos esetekben eppenseggel inkabb atok mint aldas. Ezt kell megerteni, es az en mondandomnak ez volt a lenyege.

    Arrol nem is beszelve, hogy koztudott hogy a gui csak egy reteg a funkcionalitas es a felhasznalo kozott. Ha mindenhez megirjuk a gui-t, a fejlesztesi ido megduplazodik. Lehet ugy koltseget (fejlesztesi idot) csokkenteni hogy elveszunk a gui-bol is meg a funkcionalitasbol is, meg ugy is lehet koltseget csokkenteni hogy csak a gui-bol veszunk el, vagy epp meg se csinaljuk, viszont a funkcionalitas az 100%-os marad. Elobbi MS startegia, utobbi "linux". Mindenki kivalasztja a neki tetszot, de az egyeni preferencia meg nem teszi a masik megoldast ertektelenne.
    Persze az MS is ragyur a parancssorra, csak errol mar regen hallottam, nem is tudom mi lett a projekttel. Akkor ez mit mutat? Szukseges a jo parancssor, igeny van ra? Ha igen, akkor miert mondjuk hogy nincs? Ha valamire meg az ms is rahajt, akkor miert mondjuk hogy ah, ugyan, az windowsban mashogy (jobban) van. Persze az aero tobb penzt hoz, ezert az elobb kerul az uj verzioba mint a jobb parancssor. Na de ez hol tartozik a temahoz? Attol meg a parancssor szukseges dolog, es hiba ugy fogalmazni hogy "az keves".

    A gui-k extra eroforrasigenyerol mar ne is beszeljunk. Szinten az a kategoria, hogy ha szukseges, akkor legyen, de ha nem, akkor minek? Van ahol áldás, van ahol átok.
  • remark #116
    Windows Vista's SuperFetch and ReadyBoost Analyzed

    "The next conclusion is that Windows Vista with only 512 MB RAM is no fun at all, because applications start much faster only by having 1 GB of RAM. In fact, both Outlook 2007 and OpenOffice Writer 2.1 start even faster on a fresh Windows Vista installation than on our SuperFetch-trained and ReadyBoost-enabled system at only 512 MB."

    (Ez nem érvelés, hanem az eddigiektol fuggetlenul némi információ annak akit erdekel a tema.)
  • remark #115
    "Ha meg nincs szükség fejlettebb OS-re, akkor nem kötelező használni."

    Tudod hogy pont errol szol a vita hogy mennyiben kotelezo es mennyiben nem...
  • BiroAndras #114
    "Hadd legyen meg legalabb elviekben megalapozott az az igenyem hogy a nekem nem tetszo vagy nem kello szoftverek fejleszteset ne haritsa ram"

    Nem fog tetszeni, de megint csak arról van szó, hogy a többségnek nem ez az igénye. Kevés vásárló tudja és akarja kiválogatni, hogy pontosan mire van szüksége. Nincsennek annyian, hogy miattuk egy komplikált árazást vezessenek be. Ha nem tetszik, nem veszed meg, az MS eleget kaszál így is.
  • BiroAndras #113
    "az ujabb windows generaciok lassulast hoznak, ergo hatalmas osszegekbe kerul fenntartani mar elert produktivitas szintet."

    Ez nem mindíg igaz. Az új win-ek csomó olyat tudnak, amik sok esetben pont hogy növelik a produktivitást. Az új vasak vásárlása meg többnyire kis tétel egy közepes, vagy annál nagyobb cég számára.
    Ahol meg csökkenti a produktivitást, ott egyszerűen nem kell használni. Sokan jó elvannak még a win2K-val, vagy még régebbi cuccokkal.

    "Pont ezert bosszant mikor jon valaki es azt mondja hogy terjek at XP-re, majd terjek at Vista-ra, a gepet meg fejlesszem ero"mu"vé."

    Nem erről van szó. Én azt mondtam, hogy nagyobb vason ugyanazzal az OS-sel gyorsabb a teszt, tehát, ha a sebesség olyan fontos ahogy írod, akkor megéri költeni rá egy keveset.
    Ha meg nincs szükség fejlettebb OS-re, akkor nem kötelező használni.
  • remark #112
    >>>
    "Te se vagy az, meg en se."

    Sokmindenben profi vagyok, de még sokkal többen kezdő.
    <<<

    Ertem a celzast. (Ha volt ilyen. ;-) ) En csak veget akartam vetni annak a folyamatnak hogy minden MS megoldast azzal indoklunk meg hogy "mert a kezdoknek ez igy jo". De persze a hozzaszolok jelentos resze tobb eve hasznalja a win-t (sokan munkara), igy nem ertem miert ne beszelgethetnenk ennek megfeleloen.
  • BiroAndras #111
    "Tudom. A kezdokkel mindig baj van. ;-) De ne beszeljunk mindig a kezdokrol."

    Mindenki kezdő először. És ha ott elakad, sose lesz profi.

    "Te se vagy az, meg en se."

    Sokmindenben profi vagyok, de még sokkal többen kezdő.

    "Miert nem tudunk ertelmesen targyalni arrol hogy vajon munkara jo-e a parancssor vagy sem."

    Ezen nincs mit tárgyalni. Jó és kész. Arról avn szó, hogy kevés. Szükség van egy kezdők számára is átlátható felületre, hogy a profivá válás sokkal kevésbbé legyen fájdalmas.

    "Es ne csak bonyolult dolgokban gondolkodj mint memoria hasznalat optimalizalas MySQL alatt."

    Ez konkrétan 2-3 szám átírása. Csakhogy melyik számok, és hol és hogyan, azt volt qrva bonyolult kideríteni. Egy normális GUI-val egy fél perc lett volna.