Gyurkity Péter

CES: Ismertették a Vista Ultimate extráit

A Microsoft több bejelentéssel indított a CES-kiállításon, és többek között kitértek a Vista legdrágább verziójának kiegészítőire is. A cég szerint a hangsúly az internetes szolgáltatásokra és a közös élményekre helyeződik át.

Az eddig titokban tartott újdonságokról Bill Gates és Robbie Bach, a szórakoztatói részleg első embere beszéltek nyitó előadásukban. Szóba kerültek a Vista Ultimate verzióval érkező extrák, az idei évben megjelenő egyéb programok és szolgáltatások, az Xbox 360 konzol kibővítése - amiről külön cikkben számolunk be -, illetve az operációs rendszer alá szánt új mobil és asztali konfigurációk. Redmondban úgy vélik, az idei év az internetes szolgáltatásokra, a közös élményekre, a folyamatos kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.


Sajnos az előadás alatt nem vesztegettek túl sok szót a Vista kiegészítőire, de így is megismerhettünk, néhány olyan szolgáltatást, amely eddig kimaradt az előzetes verziókból. Az első ilyen a DreamScene névre keresztelt megoldás, amely lehetővé teszi, hogy az asztalon használt háttérképet videóra cseréljük le, azaz a statikus tartalmak mozgóvá, dinamikussá tegyük. A SportsLounge elsősorban az észak-amerikai felhasználóknak kedvez: a FOXSports.com oldallal kötött megállapodás révén élő televízióadást, friss sporteredményeket közöl, amelyen keresztül a rajongók nyomon követhetik az aktuális játékokat.

A konkrétumok említése nélkül megtudhattuk, hogy az új és meglévő partnerek révén további tartalmakat szolgáltatnak majd az operációs rendszer drágább verzióinál. A Showtime a sorozatok kedvelőinek körében csenghet ismerősen, itt nyilvánvalóan televíziós műsorokra számíthatunk, bár azt még nem tudni, hogy pontosan hogyan, milyen feltételekkel vehetjük majd igénybe a szolgáltatást.


Ennél jóval nagyobb hangsúlyt helyeztek a Windows Home Server platformra, amely elsősorban az otthoni PC-k tartalmának elmentését, annak elérésének megkönnyítését hivatott elősegíteni. A Windows Live internetcím birtokában folyamatosan másolatot készíthetünk az otthoni gépeken tárolt anyagokról, illetve távoli hozzáférésen keresztül kezelhetjük ezen másolatokat egy központi tárhelyen. Több gyártó készíti saját megoldását, amely alkalmazkodik a szoftvercég követelményeihez, a konkrétumok itt is később jönnek majd.

A hardvergyártók természetesen a Vistára is készülnek, hiba is lenne kihagyniuk a kínálkozó alkalmat. Példaként említik a HP, a Toshiba, a Sony és a Medion megoldásait, amelyek többnyire kényelmi szempontokból, valamint a funkciók terén kínálnak újdonságot, bizonyára a szokásosnál némileg magasabb áron. A TouchSmart PC az érintőképernyőket hozza be az asztali szegmensbe, a Sony VAIO sorozat új tagja vezetéknélküli megoldásaival hódítana, a Medion UMPC pedig a kisebb mobil eszközök területén honosítaná meg a Vistát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • phoenix1 #84
    A Linux igen is jó, azt azért nem mondom, hogy profi vagyok. 1-2 nap és az ember már elég otthonossan tudja használni, főleg ha van GUI is telepítve melléje pl. a kedvelt KDE vagy éppen Gnome.

    Azt viszont nem tudom, hogy ki-hogy van vele, de nálam az NFTS-t partíciókat a Linux gyönyörűen kezelte, nem volt vele semmi gondom (írta/olvasta). :xD

    A divx meg társai egy kicsit más tészta. :(
  • Omega #83
    "Vista legdrágább verziójának"
    Anyádat te köcsög Billgecc'! Rabold le faszomat!
    %==/%!//%+%+!/!%/+!/!
  • sly007 #82

    Rosszul fogalmaztam. Felismerte, el is indult, csak miután leformáztam a Linuxos partíciót restart után a:

    GRUB loading... please wait
    Error: 22


    Azért nem működött, mert a GRUB-nak a fájljai a linuxos partíción voltak.
  • nedudu #81
    Eleve nem úgy állsz a kérdéshez ahogy kellene, tehát ezért nem való neked a Linux. Nem azért mert fanatikus gamer vagy winhuszár lennél.
  • Penge4 #80
    Köszi, így is terveztem. Azért az UHU-t még kipróbálom, hogy megint megbizonyosodjak arról, amiről a múltkor az Ubuntuval.
    Amúgy nagyon tetszik ez a "Nem való neked a Linux." lekezelő stílus, mintha a Windowsosok tábora mind hülye gamerekből és tájékozatlan szerencsétlenekből állna, az OSX-esek azok a milliomosok, akik szintén hülyék a Linuxhoz és TI Linuxosok vagytok a felvilágosult "jövő fiai", akik a baromi jól testreszabható hiperstabil rendszert használják. Úgy állítjátok be a dolgokat, mintha valami felsőbbrendű állatok lennétek (tisztelet a kivételnek). Pedig azért szétnézhetnél akár itt az SG-n is, hogy hány komolyabb rendszergazda meg programozó használ Windowst, de ők is azért, mert hülyék a Linuxhoz...
  • NEXUS6 #79
    Á, a Visztula nem is lesz sikeres, mert a bemutatón nem sikerült BG-nek semmilyen bakit összehoznia.

    Ez rossz omen!
    ;)))
  • BiroAndras #78
    Én már akkor csináltam ilyet, amikor a VLC még nem is létezett. Persze értelme nem sok van.
  • Nusi #77
    Fantasztikus elörelépés ez a DreamScene:D VLC Player kb. ezer éve kirakja a videot wallpapernek:DDD
  • MrPrise #76
    "külön tetszettek pár hónapja az SG-n a cikkek, melyben szépen ki van számolva, hogy milyen jó lesz a hardwaregyártóknak, mert a Vista miatt mindenki rohanni fog a boltba új gépért. Namost én minek rohanjak, ha ugyan azt ki lehet hozni egy Ubuntu-ból."
    Ez picit ilyen "lázcsinálás" szerintem. Ha mindenhol azt olvassa a nép, hogy mindenki rohanni fog a boltba venni új gépet a vistának, akkor bizony lesz a népnek egy olyan része aki csak azért fog menni venni, mert azt olvasta, hogy mindenki megy... Az a baj, hogy sok ember rosszul fogja fel a dolgot. Nem az OS alá kellene venni gépet, hanem olyan OS-t használni amihez a gép megfelelő. Persze mindenki a legcsillogóbbat akarja és itt be is zárul az ördögi kör.
  • kogasom #75
    A hangvezérlést csak példaként hoztam fel, amúgy nem használom. 20-30 programot ugyan nem telepítek naponta, viszont éppen eleget, hogy számítson. Openoffice-t használok, ha nagyon kell doc formátumot használni. Lehet azzal szórakozni, hogy lassú, de meg tudom várni, mire elindul, és utána már nem lassú, úgyhogy mindegy. Openoffice-t amúgy 2.6 ghz-s 3éves celeronon futtatom. Vállalati szempontból pedig nincs tapasztalatom.