Gyurkity Péter

Nem ajánlják a Vistát a brit iskoláknak

A felelős brit kormányzati szervezet nem éppen kedvezően szólt a Microsoft új operációs rendszeréről, az átállás elhalasztását javasolva az oktatási intézményeknek, mivel nem látják az áttörő újításokat a fejlesztésben.

A Brit Oktatási Kommunikációs és Technológiai Hivatal (Becta) belső jelentésében a Vista ellen foglalt állást, hangsúlyozva, hogy a telepítés gondolatával kacérkodó iskoláknak mindenképpen ajánlatos elhalasztania az átállást, mivel az operációs rendszerrel érkező újítások ezt egyáltalán nem indokolják. A szervezet fokozatos fejlesztést, némi előrelépést érzékel a szoftver kapcsán, de hiányolja azokat az áttörő, forradalmi újdonságokat, amelyek révén egyértelműen szükséges lenne a mielőbbi csere.

A jelentésben kiemelik, hogy a Vista telepítése jelenleg jelentős technikai, pénzügyi és szervezeti kihívások elé állítja az oktatási intézményeket, így a bátrabbak meglehetősen magas kockázati tényezőkkel számolhatnak. Némi előrelépést, az újítások jótékony hatását a szakértők is érzik, ám ezek még egyáltalán nem teszik szükségszerűvé a mielőbbi váltást, így egyelőre a kivárást javasolják a brit iskolák felelőseinek.

Mindez nem okozott nagy örömöt Redmondban, ahol azzal vágtak vissza, hogy a felhasználókra kell bízni a döntést - a cégnél különösen a tanulást elősegítendő ajánlják a mielőbbi cserét. A Becta egyébként hasonlóképpen nyilatkozott az Office 2007 alkalmazásáról is, jóllehet az irodai csomagban már több hasznos fejlesztést, új funkciót fedeztek fel.

Mindezek azonban többnyire a privát szektorban jöhetnek jól, az oktatási intézmények számára már kevésbé, így a Vistához hasonlóan az Office legújabb verzióját sem ajánlják egyelőre az iskoláknak. Az operációs rendszernél 10-12 hónapos kivárást javasolnak, addigra több kérdésre választ kaphatnak.

A szervezet a napokban hosszabbította meg újabb egy évvel a szoftvercéggel kötött megállapodását, amely révén a brit iskolák kedvezményes áron vásárolhatnak a vállalat termékeiből. A többnyire 20-37 százalékos engedményt lehetővé tévő együttműködést tehát nem befolyásolta a kedvezőtlen vélemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #45
    "az tény, hogy így több pénzt harácsolhatnak össze."

    Feltűnt már, hogy a win-t egy profit-orientált cég fejleszti? Értelem szerűen pénzt akarnak keresni a termékükkel, úgyhogy az ingyenes update csak egy ideig megy. Ez pont így van a legtöbb termékkel. Gondolom te is szeretnél időnként pénzt kapni a munkádért.
  • BiroAndras #44
    Sajnos valóban még elég gyér a driver támogatottság, de azért annyira nem rossz a helyzet. Az XP-vel is hasonlóan volt.

    "- 5.1 éppenhogycsak valami csodafolytán lehet bekonfigolni (rosszabb minöség!)"

    Hát, a SB Audigy nekem se müxik, de az alaplapi AC97-et alapból felismeri, és megy is szépen 7.1-ben.

    "- video kari > szevasz (értsd: nem megy)"

    Nem tudom, neked milyen van, de az összes ATI kártyához, és majdnem minden NVIDIA is van driver.

    "- alaplap > szevasz"

    Nekem simán felismerte az MSI lapomat.

    "de amit én kurvára nem értek azaz, hogy miért kell neki 2* annyi ram meg minden?"

    Az új fícsörök tömege indokolja. Egyébként, ha belegondolsz, az XP megjelenésekor 128 mega volt az általános, most meg már legalább 512, de inkább 1 giga. Tehát relatíve sokkal kevesebb memóriával beéri a Vista.

    "nem ez lenne a fö indok az uj OP rendszer fejlesztésére? hogy minél jobban optimalizált, keveset egyen, gyors legyen???"

    Azonos fícsörök mellett igen, de a Vista nem csak egy optimalizált XP, hanem sokkal több. A fícsörök többsége nem olyan látványos, de azért vannak.
    Néhány dologban még így is gyorsabb a Vista. Például a megjelenítés az Aero-val kevesebb CPU-t használ, mivel a GPU vett át egy csomó feladatot.
  • Alfa Of NS #43
    Szerintem a Vista-ban vannak jelentős változások, de megértem az angolokat, ha nem váltanak rögtön. Egyrészt a változások se nyílvánvalóak most, másrészt komoly összegekről van szó.
  • wanek #42
    Itt van egy kis tapasztalat a pistáról...
    Lehet, hogy a britek is tapasztaltak ilyesmit, és azért nem ajánlják?
  • turul16 #41
    És te miért idézel , a nagy tiszteletben álló MS Evangelist Sting úrtól.
    Már a nevének említse is flamet szül, és még bele se olvastál abba, hogy mit hord össze.
  • Cleawer #40
    na ,nem én hanem és...
  • Cleawer #39
    Na igen ,most sokáig tartott a $ útja az Mstől a müncheni atyákig...
    Az lenne az értelmes h esetleg,1 picit megtámogatják a magyar linux fejlesztőket,én az uhut kicsiszolják fényesre,olyanra h átlehessen arra állni,és azért meglehetne azzal spórolni pár (10)milliárdot...
    A kecske is jollakna és a pénzünk se vándorolna a vadkaptalizmusba.
  • BStage #38
    csak aztán nehogy ők is később jöjjenek rá a befürdésre, aztán vehetik újra ezressével a ms szoftvereket mint münchen, a "linux város".

    szóval, hogy ki és mit spórolt és mit vesztett, azzal várjuk meg, mi lesz pár év múlva ezeken a helyeken, mert münchen pl egyre nagyobb bukás, angolok ugye helyből dobták a teljes linuxos átállást, openoffice-ról is volt pár vissza migrálás ms office-ra stb-stb.

    De minek is raktad ezt egy vista-s topicba? Csak úgy a flame kedvéért?
  • Darth Sith #37
    "mivel nem látják az áttörő újításokat a fejlesztésben."
    olvasson utána egy kicsit. KB az egész kernelt újra írták, az XP-vel ellentétben, amelyet csak tovább fejlesztettek mégis áttörés volt. A Vista az alapoktól kezdve újra lett írva, nem csak foltozva.
  • turul16 #36
    http://arstechnica.com/news.ars/post/20070112-8606.html

    A Franciák, most spóroltak 1.7 millió eurót azzal, hogy az OpenOffice -t választották, MS Office license megújítása helyett. 15000 gépen, amire 2.7 millió euró lett volna az MS Office.

    A nagy spórolás közepette talán hazánk is vetemedhetne effélére.