Gyurkity Péter

Jól sikerült a Vista rajtja

Bár az operációs rendszer egyelőre kizárólag a vállalatok számára elérhető, az első hónap eladásai jól alakultak, a január 30-i megjelenés pedig tovább javíthatja az eredményeket. A 64 bites változat viszont csak lassan hódít majd teret.

Az eddigi eladásokról az NPD Group készített jelentést, amelyben alapvetően pozitívan nyilatkoznak a Windows Vista eddigi szerepléséről. Az operációs rendszer ugyanis az első hónap során jobban fogyott, mint annak idején a Windows 2000, és bár az XP eredményétől némileg elmaradt, ezt gyorsan behozhatja a január végi megjelenés révén. A fő kérdés, hogy az üzleti szféra szereplői milyen gyorsan állnak majd át az új verzióra.

Az NPD jónak minősíti az eddigi eredményeket, már csak azért is, mert a szoftver kizárólag a vállalatok számára elérhető. Az amerikai közvetett licencelési adatok alapján készített tanulmányukban megjegyzik, hogy az első hónapban az üzleti szférából származó bevételek 62,5 százalékkal haladták meg a Windows 2000 esetében 2000 márciusában mért összeget, igaz, 2001 novemberében az XP még ennél is jobban szerepelt, egészen pontosan 3,7 százalékkal haladta meg a mostani mutatókat. Az árak eközben nem változtak, legalábbis az XP-hez képest az átlagos debütálási ár alig 4 százalékkal volt magasabb, mint az ezredforduló évében megjelenő termékeknél.

Az eredményen azonban sokat javíthat a közeljövőben esedékes megjelenés, amikor is a Vista mindenki számára elérhetővé válik. A sokat hangoztatott kritikák és óvatosság ellenére tehát a Microsoft alapvetően jó rajtot tudhat maga mögött, ami tovább erősítheti önbizalmukat. Ebben eddig sem volt hiány Redmondban: már korábban kijelentették, hogy az első évben a Vistából kétszer annyi fogy majd el, mint annak idején az XP-ből. Pontos adatokat nem közöltek, így a külső megfigyelők mindössze annyit várnak, hogy egy év alatt a vállalatok 20 százaléka, azaz egyötöde áll majd át a Vistára.

Az már biztosnak tűnik, hogy a 64 bites változatok ennél lassabban vernek majd gyökeret. Az Inquirer a chipgyártókat kérdezgette a következő állomásnak tekintett fejlesztésről, a válaszok azonban nem kecsegtettek túl sok jóval. Az Intel és az AMD ugyanis a meghajtó szoftverek lassú tökéletesítését várja, amely elrettentheti a gyártókat és a felhasználókat a gyors váltástól, dacára annak, hogy már jó ideje hódítanak a 64 bites asztali processzorok. A grafikus meghajtók különösen érzékeny pontnak számítanak, itt csak fokozatos javulásra lehet számítani. Mindenesetre a gyártók különösen erős második negyedévre készülnek, reményeik szerint a megjelenés végre véget vet a bizonytalanságnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nedudu #71
    Az én ócska laptopon is el tudna futni a Vista, de nem fog. Ahogy az XP sem :-)
  • BiroAndras #70
    "Hát az tény, hogy az XP-hez képest a Vista csak jobb lehet, de a mérete az ami ledöbbentett.
    Az XP SP2-vel kb 1.5GB. Ez meg 8GB!"

    Én is csodálkoztam rajta, de ha megnézed mennyivel több driver van benne, mint az XP-ben, és hogy a mai driverek milyen mocskos nagyok tudnak lenni, nem is meglepő. Egyébként ha az átlag vinyómérethez nézzük, akkor relatíve kisebb, mint az XP. Amikor először felraktam az XP-t, egy 2 gigás rendszervinyóm és egy 8 gigás másik volt, az XP pedig 1.2 gigát foglalt pagefile nélkül. Pedig már akkor is az átlagnál sokkal jobb volt a gépem. Ma egy 1-2 éves gépben is legalább 20, de inkább 40 giga van, ami bőségesen elegendő. Inkább az olcsóbb laptopokon gond, de azok meg memóriából sem fogják bírni, így marad az XP vagy a 2K.
  • BStage #69
    egészen jó kis összefoglaló. Bár éppen az i/o qos kimaradt belőle, de talán aki elolvassa legközelebb már nem hirdeti, hogy nincs benne semmi újdonság csak eye candy
  • Benedicht #68
    Vagy lehet olvasgatni: Window Vista Features @ wiki
  • BStage #67
    akinek mélyviz kell a vista-ról, ill. a kerneléről az nézze meg ezt appp-t. Vagy nézze végig Mark előadását.
  • remark #66
    Latod pont ezert olvasgatom a hozzaszolasokat, hogy kideruljon mik azok az (szamomra) ertelmes Vista ujdonsagok amiket jol elretettek a (szamomra) ertelmetlenek moge.

    Azon viszont ne csodalkozz ha elso korben a bicska nyilik ki az ember zsebeben mikor hallja a szamara kedvezotlen dolgokat (vista-only dx10, legfelkapottabb ujitas egy haszontalan eyecandy, a hardverigeny megint nő, nemsorolom), az ertelmes ujitasokert meg vegig kell bongeszni par hozzaszolast.

    Ugyhogy, ha az MS celkozonsegebe 90% hozzanemerto es 10% hozzaerto tartozik, akkor nem ertem mit kell azon csodalkozni hogy
    - a hozzaszolasokat bedobok 90%-a nem ert ahhoz amihez hozzaszol (mezei juzer, innen kapod a "szar XP/Vista nem fut jol a P2/128MB RAM konfigomon stb. hozzaszolasokat)
    - a maradek meg hianyolja az ertelmes ujitasokat (ergo (szerinted) "fikaz")
    Such is life.

    Egy olyan osszefoglalo viszont engem is erdekelne, ahol leirjak hogy milyen ujitasok vannak a Vista mélyén, es azt is leirjak hogy az mire lesz jo a felhasznlok és/vagy fejlesztok szamara.
  • BStage #65
    erről még nincsenek nyilvános doksik, aki ott volt tavaly teched-en, az látta. Ha majd hivatalosan megjelenik, akkor fent lesz msdn-en a dokumentációja, hogy milyen hivásokkal tudod a kernellel tudatni, hogy mennyi i/o-ra van szükséged.

    "The problem is that while processes and threads have priority levels, the I/O requests they make do not."

    mindez igaz volt az xp-ig, vista-ban már az i/o is prioritásos, ráadásul qos-es.

    "CFQ alapvetően a CPU prioritásból kiindulva ad a processnek I/O prioritást. "

    elég baj az, a kettőnek függetlennek kell lennie, hogy lehessen olyan alkalmazást futtatni ami erősen leterheli a procit, mert számol, de a vinyó elérése nem lényeges, igy az i/o prioritását le lehessen venni nullára, és ugyanez forditva.
  • whitehawk #64
    "The problem is that while processes and threads have priority levels, the I/O requests they make do not. As such, a lower priority thread could issue a series of I/O requests that effectively block I/O requests of higher priority tasks."

    ^^MSDN

    CFQ alapvetően a CPU prioritásból kiindulva ad a processnek I/O prioritást. Bár ha jól látom sávszélesség fenntartást nem tud. (bandwidth-preservation)
  • whitehawk #63
    Egyébként amiről írtál arról tudnál egy linket adni, mert kiváncsi vagyok?!
  • gforce9 #62
    Hááát 100e ből notebook? és vistát akarsz rajta? Nem csodálom hogy nem sikerül. :) Ennyiből asztali kategóriában is csak a gépek legalját tudod összehozni, amin épp elmegy a Vista, 100e ft-ből max egy korábbi generációs laptopot vehettél (nem tudom biztosan, de a 10Gb hdd erre utal :) )
    Egy p3-ason meg nem megy a vista, ne csodálkozz :) P1-esen meg nem megy az xp :)