Berta Sándor

Mobil televíziózást tesztelnek Ausztriában

Hamarosan elkezdik a sógoroknál a DVB-H szabvány szerinti mobil televíziós műsorszórást. A szakemberek ugyan jelenleg még a részletekről tárgyalnak, a cégek azonban már tesztelik a technikát.

Két vállalat, a mobilkom Austria és a Hutchison egy ideje már teszteli nemcsak a DVB-H szabványt, hanem a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat is és megkezdték a programcsomagok kidolgozását. Mindkét cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új szolgáltatások beindulása előtt először a szükséges hardverháttérnek kell rendelkezésre állnia. Az Osztrák Médianapokon felszólaló szakemberek egyetértettek abban, hogy jelentős lakossági igény van Ausztriában a mobil televíziózásra, azonban mindenképpen el kell kerülni azokat a helyzeteket, amelyek a kellő hardvereszközök hiánya miatt az UMTS-technológia bevezetését jellemezték.

A mobil televíziózás egyik legnagyobb előnye Anthony Park, a Samsung Europa munkatársa szerint az a nézők számára, hogy nincsen szabott időponthoz kötve, így akkor tekinthetik meg a kedvenc vagy az őket érdeklő műsorokat, amikor éppen ráérnek. A Samsungnak van tapasztalata a területen, hiszen Dél-Koreában tavaly óta részt vesz a helyi mobil televíziózásban.


Herbert Tillmann, a Bajor Rádió technikai igazgatója elmondta, hogy idén május óta tesztelik a DVB-H és a DMB szabványú adásokat. Eddig kedvezőek a visszhangok, ami annak tulajdonítható, hogy elsősorban a fiataloknak tetszik az újfajta internetes és mobil műsorszórás. A Hutchison Olaszországban tesztelt egy hasonló megoldást még az idei futball-világbajnokság előtt és azóta már bárki számára elérhető az összesen 13 csatorna kínálatát felvonultató programcsomag.

Hiába vannak azonban kedvező visszajelzések, fontos, hogy az embereknek olyan tartalmakat tegyenek elérhetővé, ami valóban érdekli őket, leköti a figyelmüket. "A mobil televíziózás csak akkor érhet el áttörést, ha a megnézhető műsorok időtartama nem lesz több 3 percnél. Amennyiben hosszabbak a műsorok, már senkit sem fognak érdekelni" - hívta fel a szakemberek figyelmét Hans Mahr médiakonzultáns. A DVB-H szabvány mellett kiáll a Motorola és a Nokia is és a két mobiltelefon-gyártó mindenképpen tovább akarja fejleszteni a szabványt.

Ausztria előtt óriási lehetőség áll és a mobil televíziózás egyik előfutárává válhat, Japánhoz, Dél-Koreához, Németországhoz és Olaszországhoz hasonlóan. Kérdés, hogy a sógorok tudnak-e élni ezzel a felkínálkozó lehetőséggel. Magyarországon, még tavaly augusztus 26-án indította el a T-Mobile a Budapest háromnegyedét lefedő harmadik generációs hálózatán a kereskedelmi 3G-szolgáltatását, amelynek keretében videotelefonálási, gyors adatátviteli, zeneletöltési és mobil TV szolgáltatások váltak elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #8
    Így van, az 7". Van olyanom is.
    Neked egyébként akkor lenne igazad, ha az ilyen készülékeket ugyanolyan messziről néznéd, mint a TV-t. De nem, mert ezeket közelebbről nézed.
    Javaslom, hogy ismerkedj meg a látószög fogalmával, ha eddig az iskolában nem tanultad volna.
    A gratulációt egyébként köszönöm, én jól elvagyok ezekkel a kütyükkel is. Persze nem a szobában, mert akkor a nagyképernyős TV-t nézem. De utazás, nyaralás, stb. közben ezek nagyon hasznosak ám! Majd ha egyszer lesz neked is, akkor rájössz. Addig meg irigykedve fikázzad csak nyugodtan :)
  • cateran #7
    Hopp,elirtam...nem 10 hanem 7 inch!
  • cateran #6
    Oszinten? Csak gratulalni tudok... Persze lehet,hogy en vagyok telhetetlen,de nekem meg a mobil dvd lejatszok atlagos 10 inches kijelzoje is viccnek tunik.....
  • wanek #5
    A PDA-m kijelzője 3.5" = 8.89cm. Én elsősorban hírTV-t nézek rajta interneten keresztül (WLAN), ha éppen nem a szobában vagyok, ahol pesze van nagyképernyős TV. Lehet, hogy meglepő, de azon a kis képernyőn is meglepően jó kép van, és mivel azt az ember közelről nézi, a látőszög sem sokkal kisebb, mint a messzebb lévő TV-t nézve. Persze egy mobiltelefon kijelzője tényleg vicc, legalábbis a méretét nézve mindenképpen.
  • mikloss #4
    LOL Aki képes mobilon TV-t nézni az meg is érdemli erre már csak ezt tudom mondani 5cm-es kijelzőn.... nevetséges....
  • brueni #3
    melyik volt az a film, ahol a minimonitorok elé nagyítót tettek?
    1984?
  • HuAn82 #2
    "óriási"
  • roliika #1
    Essen ki a szeme aki ekkora izén Tv-t néz...