Tóth Kristóf

Mobiltévézés a foci-VB alatt

Az LG piacra dobta a világ első UMTS földi digitális multimédiasugárzásra képes mobiltelefonjait Európában.

Az LG 400 darab LG-V9000-es készüléket biztosított a Münchenben megrendezett TDMB World Cup Trial Service Conference résztvevőinek. A készülékeket a futball világbajnokság bizottságának tagjai és a nemzetközi média képviselői tesztelhetik a próbaüzem során, így bárhol is legyenek, folyamatosan nyomon követhetik a pályán zajló eseményeket. A V9000-es kompatibilis minden közvetítési szabvánnyal, beleértve a TDMB (földi digitális multimédiasugárzás), az SDMB (műholdas digitális multimédiasugárzás), a DVB-H (Digitális műsorsugárzás mobilkészülékekre) és a MediaFLO műsorszórási technológiákat. Az LG V9000-es készülékeket adott a Bajor Kereskedelmi Műsorközvetítést Felügyelő Hatóság tagjainak is.


A mobiltelefon elforgatható kijelzőjén a vásárlók 3 órán keresztül nézhetik kedvenc műsoraikat és akár órányi hosszúságú anyagokat rögzíthetnek a telefon nagy kapacitású memóriájába. A cég közlése szerint 3D surround hangrendszert is beépítettek, és a várhatóan a próbaüzem után egy hónappal, vagyis 2006 júliusában kerül a boltokba elsőként Németországban.

A MediaFLO egy olyan digitális műsorsugárzási szabvány, amely a VHF-et és az UHF-et, vagyis a nagyon magas és az ultra magas frekvenciákat használja adatátvitelre. A FLO technológiával a csatornák közti váltás mindössze 1,5 másodperc, tehát sokkal kevesebb idő, mint a TDMB és a DVB-H technológiák esetében. A koreai SDMB (műholdas digitális multimédiasugárzás) szolgáltatás 2005 májusi bevezetése óta jelentős népszerűségnek örvend a fiatal vásárlók körében. A TDMB szolgáltatás 2005 decemberében, a TDMB készülékek értékesítése pedig 2006 elején indult Koreában.


"Egyszerű hangkommunikációs eszközből multimédiás készülékké váltak a mobiltelefonok, kamerákkal és MP3 lejátszókkal felszerelve, és most még tovább fejlődnek: csúcsminőségű palmtop nagyságú TV-vé alakulnak át. A digitális műsorszórásra képes telefonok egyesítették az összes létező mobiltechnológiát, azt azonban még senki sem tudja megmondani, hogyan néznek majd ki és mit fognak tudni a jövő mobiljai" - mondta James Kim, az LG elnöke. "A világ első UMTS (WCDMA) technológián alapuló DVB-H és MediaFLO telefonjainak sikeres kifejlesztése lehetővé teszi cégünk számára, hogy a globális mobil TV telefon piac vezetője legyen." - tette hozzá Kim.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marta89 #6
    Akinek van pénze egy ilyen telora, annak van pénze arra is hogy kimenjen és élőben megnézze a vb-t.
  • Dave9214 #5
    csak mire ezt vki megszerzi addigramár régesrégen nem lesz VB:d nembaj jolesz madj 2 év mulva az olimpiának :D
  • papppeter #4
    Ez az egyik.A másik meg az ára.Gondolom nem egy olcsó mulatság:)
  • ZsoltiMC #3
    Hosszu utazashoz/ingazashoz teljesen jo lenne, kulonosen a vb alatt. Nagykepernyos tv-t nehezen viszel magaddal :) De ha vege a vb-nek, mit nez rajta az ember? Monika show-t?
  • Chipii #2
    Köszönöm, én inkább maradnék a jól bevált nagyképernyős tvnél:) Nem hangyafocit akarok nézni.
  • Neurotoxin #1
    Hát ez valóban nagyszerű.hurrá