SG.hu

Motorola és Nokia szövetség a mobiltévézésért

A két cég DVB-H készülékek és hálózatok kompatibilitását tesztelik, hogy a mobiltévé-szolgáltatás mihamarabb elérhetővé váljon.

A mobiltelevíziós szolgáltatások nagyobb arányú ismertsége, illetve a szolgáltatás elterjedésének ösztönzése érdekében a Motorola és a Nokia bejelentette, hogy interoperábilissá teszi DVB-H (Digital Video Broadcast - Handheld) képes mobilkészülékeit és hálózati szolgáltatásait. A készülékgyártók olyan nyílt DVB-IPDC -szabványokon alapuló megoldások támogatásán dolgoznak majd együtt, amelyek a többszállítós mobiltelevíziós szolgáltatások telepítése, valamint a 2006-ban és a későbbiek során lebonyolítandó próbaüzemek iránt érdeklődő szolgáltatói partnerek rendelkezésére állnak.

Az Informa szerint a mobiltelevíziós piac robbanásszerű bővülés előtt áll: 2010-re világszerte várhatóan több mint 50 millió DVB-H képes mobilkészülék talál gazdára. A mobiltelevíziós szolgáltatások bevezetése új üzleti lehetőséget teremt az értéklánc minden szereplője számára, beleértve a tartalom- és műsorkészítő cégeket, a mobilszolgáltatókat, az infrastruktúra- és készülékgyártókat, valamint a technológia-szállítókat is. A DVB-H-képes készülékek és szolgáltatások interoperabilitása kulcsfontosságú a piac további bővülésében.

A mobiltelevíziós szolgáltatásra használható, többféle digitális technológia közül a Motorola és a Nokia egyaránt a DVB-H-t találja a leghatékonyabbnak a mobil televízióadások sugárzására. A DVB-H technológia kiváló minőségű szolgáltatást és alacsony energiafogyasztást garantál, ráadásul az adások fogadása mellett további mobilszolgáltatások, például a telefonfunkció és az internetkapcsolat elérését is biztosítja.

"A szolgáltatók világszerte ígéretes lehetőségnek tartják az előfizetőiknek ajánlható mobiltelevíziót, amelynek mihamarabbi piacra jutásában kulcsszerepet játszik az interoperabilitás" mondta Rob Bero, a Motorola televíziós technológiákért felelős igazgatója. "A nyílt szabványok, köztük a DVB-H szószólójaként örömmel dolgozunk együtt a Nokiával az egymással kommunikáló készülékek és hálózati megoldások fejlesztésén, amelyek révén a szolgáltatók különleges mobiltelevíziós élményt nyújthatnak majd a felhasználók számára."

"A világ számos piacán küszöbön áll a kereskedelmi mobiltelevíziós szolgáltatások bevezetése. A mobiltelevízió átütő sikeréhez olyan interoperábilis mobilkészülékek és rendszerek szükségesek, amelyek a legjobb felhasználói élményt nyújtják, és amelyek műsorán élvezetes, élő programok nézhetők akkor és ott, amikor és ahol a felhasználó kívánja. A mobiltelevízió ezáltal újraértelmezi a csúcsidő és a televíziós műsor fogalmát. A Nokia örömmel látja, hogy a DVB-H technológia és ezáltal a mobiltelevízió piaci bevezetése az iparág széles körű támogatását élvezte és élvezi, ideértve a Nokia és a Motorola tevékenységét is" mondta Henri Männistö, a Nokia Multimedia Experiences részlegének igazgatója.

A Nokia és a Motorola a már meglévő hálózati technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatás bevezetésében támogatja a szolgáltatókat, emellett az optimális mobiltévés élmény elérése érdekében a folyamatos szabványosításban és műszaki fejlesztésiben is szerepet játszik. A két cég a nyílt DVB-IPDC szabványon alapuló interoperabilitáson dolgoznak, ugyanakkor továbbra is részt vesznek az iparági szereplőket tömörítő szabványosítási testületek munkájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!