Tóth Kristóf

Népszerű lesz a mobilos tévézés

A világszerte zajló próbaüzemek a mobiltelevíziós (DVB-H) szolgáltatások iránti fokozott fogyasztói érdeklődést mutatják.

A finnországi, nagy-britanniai, spanyol-, és franciaországi mobiltelevíziós (DVB-H) próbaüzemek egyértelműen igazolták a szolgáltatás iránti fogyasztói igényt, és a kereskedelmi mobiltelevíziós szolgáltatások jövőbeli üzleti modelljére vonatkozó fontos tanulságokkal jártak. A próbaüzemek a Nokia és többféle vállalat, például műsorszórók, mobilszolgáltatók, és televíziós társaságok részvételével zajlottak, amely jelzi a mobiltévé megvalósítása iránti széleskörű érdeklődést. Mindegyik próbaüzem során élő digitális televíziós tartalmat sugároztak a DVB-H hálózaton keresztül Nokia 7710 okostelefonokra.

A nagy-britanniai Oxfordban a próbaüzem folyamán mért adatok szerint a résztvevők 83 százaléka elégedett a szolgáltatással, valamivel több mint kétharmaduk (76 százalék) pedig arra számít, hogy a következő 12 hónap folyamán elkezdi használni a szolgáltatást. Franciaországban a válaszadók 68 százaléka, Spanyolországban 55 százaléka lenne hajlandó fizetni a szolgáltatásért. A spanyol résztvevők közel 75 százaléka ajánlaná a szolgáltatást barátainak vagy családtagjainak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szolgáltatásért fizetni is hajlandó felhasználók nagy százalékát jelző próbaüzemek arra is rávilágítottak, hogy az iparág számára mekkora potenciális kereskedelmi haszon rejtőzik a mobil-televíziózásban. A kialakuló legnépszerűbb árképzési modellt a programcsomagért fizetendő havi előfizetési díj jelenti. A helsinki próba során a résztvevők a havi 10 eurót elfogadható díjnak tartották, míg Franciaországban a válaszadók 68 százaléka fizetne havi 7 eurót a mobiltelevíziós szolgáltatásért.

A próbaüzemek során a televíziók és a hirdetők számára érdekes, új csúcsidőkre is fény derült. A nagy-britanniai eredmények szerint az ebédidőben elért nézői csúcs a hagyományos televíziónál magasabb volt, amely arra enged következtetni, hogy a felhasználók az ebédszünetben élvezik kedvenc műsoraikat. A francia válaszadók egy átlagos napon mintegy húsz percen át nézték a mobiltévét, a legtöbben korán reggel, ebédidőben, és este figyelték a műsorokat. A spanyol próbaüzem hasonló eredménnyel zárult: a felhasználók egész nap nézték a mobiltelevíziót, a csúcsidő pedig koraestére esett. A próbaüzem érdekes kérdése volt, hogy vajon hányan néznek otthon mobiltévét. A francia és a spanyol próbaüzemben résztvevők csaknem fele állította, hogy főként otthon nézett mobiltelevíziót.


A próbaüzemek legegyértelműbb tanulsága, hogy a felhasználók sokféle csatornát szeretnének nézni, de kifejezetten a mobiltelefonra szabott tartalmakkal. A legnépszerűbb tartalomtípusok között hírek, sport, zene, szappanoperák, és dokumentumfilmek szerepeltek. Az interaktivitás szintén fontos elvárás: a spanyol felhasználók több mint fele (58 százaléka) a rövidebb időtartamú televíziózáshoz megfelelő, speciális és interaktív tartalmakat szeretne látni. A finn próbaüzem során a san marinói és a monacói Forma 1 futam, és az UEFA Bajnokok Ligájának Liverpool-AC Milan mérkőzése szerepelt a legnépszerűbb 10 program között.

"Ezek a tesztek, és a jelenleg világszerte zajló próbaüzemek kulcsfontosságú elemei a mobiltelevízió fejlődésének, hiszen visszajelzést adnak a fogyasztói igényekről, és a nyereséges kereskedelmi szolgáltatások üzleti modelljeit is megmutatják" - jegyezte meg Ilkka Raiskinen, a Nokia multimédiás részlegének alelnöke. "Rendkívül elégedettek vagyunk a mobil- és a televíziós iparágban dolgozó különböző vállalatok egész sorát megmozgató próbaüzemek eredményeivel. A tesztek nagyon hasznosnak bizonyultak a mobiltelevíziós iparágban érdekelt felek számára."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #18
    Akkor inkább rádión kéne tudni fogni a tv-k hangját is, de ilyen rádiót valamiért nem csinálnak...
  • Tetsuo #17
    Híreket rádión kell hallgatni, hokimeccset meg télleg jó nézni 300x200as képernyőn.. :P
  • Tetsuo #16
    "elvégre mobiltól nem várunk el DVD minőséget" Miért nem?
    "a SE P900-am akksija kb 5-6 órát tuti kibírna folyamatos nézés mellett" Az jó szar.
    Ez a fos LCD meg a Li-Ion akksi a technika? Akkor köszönöm nem kérek belőle.
    A szolgálatásról viszont 1et értünk.
  • Gabest #15
    Nem értem, miért nem a DVB-T-t fogják ezek a mobilok? Túl egyszerű lenne a már elterjedőben lévőt használni?
  • kerob #14
    Szerintem ez nem lesz valami hosszútávú dolog, egyrészt az ára miatt, másrészt a műsorok minősége miatt(Mónika show, Győzi, Jerry Springer show stb.). A mobiltévézés max divat lesz egy ideig, de az igazi áttörést a mobil, beépített memóriával ellátott, filmlejátszásra is alkalmas készülékek fogják hozni, illetve az ezzel egybekötött OnLine filmletöltési lehetőség.
  • valamit #13
    egyszer-egyszer biztos jól jöhet... útközben, buszon, vonaton, dugóban, túrán... meghallgatni a híreket, esetleg utazik az ember és látja kedvenc sporteseményeit, vagy épp filmjét...
  • mikloss #12
    Ki az a retardált aki mobilon néz tv-t?! :D
    Ez egy szarság pfujjj !!!
  • Laky #11
    beszarás miket ki nem találnak :D
  • ReTeK #10
    majd lesz itt is DVB-H (kézikészülékre sugárzott digitális videó műsorszórás szabványa)
    a DVB-T (földfelszíni sugárzás) hogy jön ide ?
  • Cat #9
    a teszt keretében fizetős filmcsatornák is nézhetők voltak, meg gondolom az újdonság varázsa - én is biztos kipróbálnám milyen, de hogy két hét mulva mit csinálnék, az más téma.