Gyurkity Péter

Tíz évig is eltarthat az akkumulátorok leváltása

Bár a jelenlegi technológia nem tart lépést a hordozható eszközök fejlődésével, a nagyobb gyártók szerint még hosszú évekig elhúzódhat az utódok debütálása. A megoldás az üzemanyagcella lesz, talán egy évtized múlva.

Az elmúlt hetekben különös figyelmet szenteltek a laptopok és egyéb hordozható eszközök - zenelejátszók, mobiltelefonok - akkumulátorainak, pláne azután, hogy több balesetről érkezett hír. A túlmelegedési, öngyulladási problémák a gyártók szerint is rámutattak a technológiai elavultságára, ám ennek lecserélése jóval több gondot okozhat a megszokottnál. A jelenlegi generáció leváltása akár egy évtizedig is eltarthat, addig ki kell húznunk a gyors ütemben idejétmúlttá váló akkumulátorokkal.

A Reuters a gyártókat szólaltatta meg az ügyben, nagy hangsúlyt helyezve a jelenleg zajló fejlesztésekre, ezek valószínű eredményeire. Nem meglepő, hogy a legtöbben az üzemanyagcellákban látják a megoldást, ám ennek bevezetése nem fog egyhamar megtörténni. Számos gyártó, így a Sony, a Matsushita, a Hitachi, a Toshiba és az MTI Micro Fuel Cells és kísérletezik a technológiával, és az első eredményeket már korábban ismertették. Mégis, nagyon óvatosan fogalmaznak, amikor a megjelenésről esik szó, és a legoptimistább nyilatkozatokban is 3-5 évet emlegetnek.

"A közeljövőben nem várható olyan megoldás, amely kielégítené az akkumulátorokkal szemben fennálló összes igényt. Ezeknek könnyűnek, kicsinek és biztonságosnak kell lenniük, meglehetősen hosszú üzemidővel és élettartammal - egyelőre még senki sem rukkolt elő olyan kémiai kombinációval, amely mindezen feltételeknek megfelelne" - magyarázta Stephen Baker, az NDP Group elemzője. Ebben a mondatban benne is van a legfőbb probléma: a felhasznált elemek (nikkel, lítium) felturbózása nem olyan egyszerű, mint mondjuk megnövelni egy chip teljesítményét, vagy egy LCD-televízió méretét. Hosszas kísérletezések és kiterjedt tesztek kellenek, ezek viszont a legjobb esetben is évekig tartanak.

"A következő lépést egyértelműen az üzemanyagcellák jelentik, de ez még kicsit odébb van. Öt-tíz éven belül azonban lecserélhetik a jelenlegi akkumulátorokat" - jelentette ki Jim Tully, a Gartner kutatója. Brian Kimberlin, a Panasonic Battery Corp of America marketingigazgatója szerint a most kifejlesztett példányok 3-5 éven belül jelenhetnek meg a kereskedelmi forgalomban, addig mindenképpen a jelenlegi technológiát kell használnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Brainpumper #22
    de az a pénz nem az aksi gyártójához megy
  • BiroAndras #21
    Lehet, hogy neked még nem szóltak, de az az áram, amivel feltöltöd az aksit szintén pénzbe kerül.
  • smv #20
    Azért okosak. Rájöttek, hogy a jelenlegi aksikat csak egyszer kell megvenni, és ebből nem lesz igazán nagy pénz, ezért inkább lesz utántölthető cella, amihez vehetem majd meg sorozatban a patronokat. Boldog vagyok...
  • kvp #19
    "és ez? http://www.zalabit.hu/index.php?subaction=showfull&id=1158409067&archive=&start_from=&ucat=1&"

    A fenti technologia nem mas mint egy thin film kondenzator alacsony szivargassal. A kondenzatoros technologian mar a bme-n is dolgoznak.

    "Már bocsi, de itt amíg "lemerül" a majdani üzemanyag cellám, addig tulajdonképpen egy égésről beszélünk?! Tehát ez azt jelenti, hogy belső égésű lesz az MP3-am, vagy a laptop-om?"

    Az uzemanyagcellak eges nelkul kemiai uton allitjak elo az energiat. A jobb rendszerekben a kikerulo mellektermekeket is zart rendszerben taroljak es szukseg eseten a reakcio megfordithato. Az olcsobb rendszerek eseten a keletkezo anyagok tenyleg a kulvilag fele tavoznak.

    Egy uzemanyagcella megvalositasa akar hazilag sem jelent gondot. A problema a jelenlegi alapanyagok ara. Platina katalizatoros cellat konnyu csinalni, viszont nagyon draga. Az olcso polimer alapu katalizatorokon meg meg dolgoznak.
  • Möci #18
    Már bocsi, de itt amíg "lemerül" a majdani üzemanyag cellám, addig tulajdonképpen egy égésről beszélünk?! Tehát ez azt jelenti, hogy belső égésű lesz az MP3-am, vagy a laptop-om? És mi van az égéstermékkel -azt közben beinhalálom-?? Már látom magam előtt a jövőt, hogy évente meg kell újítanom az MP3-am zöldkártyáját, és ha magas a CO-ja leveszik a rendszámát.
  • pTk #17
    lál :D:D télleg, hidrogénes, vizet a vödörbe, be a konnektorba :D:D
  • Caro #16
    Magának az üzemanyagnak sokkal jobb, a tömeg/energia aránya, csak az a kérdés, hogy milyen nehéz a cella.
    O-H cellából meg elvileg lehet reverziviliset is csinálni.
    De mi a helyzet pl. a Na-S akkukkal?
  • Omega #15
    Ebből a cikkből pont az nem derült ki számomra hogy vajon a kapacitása nagyobb -e mint a jelenlegi akkuknak ?
    Netán ha egymásra raknak 20-30 ilyen lapot ?
  • HUmanEmber41st #14
    Érdekes..de mint minden újdonságnál, itt is le kell "győzni" a régebbi technológia gyártóit ( erről a cikkben is szó van).
    Amíg nem akarják piacra dobni a methanolos energiacellákat, addig jó megoldás lenne egy kis kurblis külső töltőegység, ami a 100$ laptpoban is megtalálható..
  • kanyecs #13
    és ez?