Gyurkity Péter

Elkészült a Toshiba üzemanyagcellája

A japán gyártó bemutatta két legújabb prototípusát, amelyek hamarosan a merevlemezes, illetve a flash-alapú mp3-lejátszók energiaforrásaként szolgálhatnak. A vállalat 2007-ben dobná piacra az első példányokat.

A Toshiba közleményben jelentette be új fejlesztésének elkészültét. Eszerint a két prototípus a direkt metanol üzemanyagcella (DMFC) technológiára épül, amellyel már jó ideje kísérletezgetnek a gyártók. Tavaly mi is beszámoltunk a Mobion mikro-üzemanyagcella technológiájáról, amely három fő piacot céloz meg: az ipari, a katonai, és a hordozható szórakoztatóelektronikai/ kommunikációs szegmenst. A Samsung szintén elért eredményeket ezen a téren, és szerintük az üzemeanyagcellák a hordozható számítógépekben, mobiltelefonokban és kéziszámítógépekben jelenleg használatos lítium-ion akkumulátorok potenciális utódainak tekinthetők.

A Toshiba megoldása a korábbi DMFC eszközökhöz hasonlóan a metanol, levegő és víz elegyére épül. Két külön egységet készítettek el, egy 100 és egy 300 mW-os példányt, amelyek a flash-alapú, illetve a merevlemezes lejátszókhoz készültek. A kisebbik egy rágógumi csomagra hasonlít, 23x75x10 mm-es méretével, és a vállalat állítása szerint egyetlen 3,5 ml-es feltöltéssel 35 órán át szolgálja ki biztonsággal a flash-lejátszók igényeit. Az erősebb változat 60x75x10 mm-es, tartálya 10 ml-es, és 60 órán át nyújt elegendő áramot a merevlemezes lejátszókhoz.

A DMFC esetében a gyártók általában két különböző utat követnek. Egyes cégek a cella központi részét képező membránt, illetve katalizátort fejlesztik, mások pedig inkább a cellák méretének csökkentésére, illetve a metanol koncentrációjának növelésére fókuszálnak. A Toshiba tavaly úgy vélte, hogy a DMFC üzemanyagcellák még nem elég kicsik ahhoz, hogy alkalmazni lehessen őket a hordozható fogyasztói-elektronikai eszközökben, viszont arra tökéletesen megfelelnek, hogy egyfajta mobil akkumulátortöltőként funkcionáljanak. A jelek szerint az emúlt egy évben azonban sikerrel vették az akadályokat, és a metanolkoncentráció növelésével csökkentették a tartályok méretét.

A két prototípust az októberben megrendezendő CEATEC JAPAN 2005 kiállításon mutatják majd be a nagyközönség előtt, természetesen a tesztelésnél használt lejátszókkal együtt. A jelenlegi terv szerint a kereskedelmi forgalomba azonban csak 2007-ben kerülnek az első példányok, így még várnunk kell a megoldás elterjedésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #51
    Hmm, akkor majd vigyázni kell, ha az ölünkbe vesszük a laptopunkat... :p
    (Mondjuk amúgy sem jó ötlet ölbe venni.)
  • Caro #50
    De igen van, a H-O cella is vizet bocsát ki, a karbohidrogénnel működőek emelett szén-dioxidot is.
    De ez nem okoz problémát.
  • fishguy #49
    PÁLINKA POWAA!!!
  • dez #48
    AFAIK itt nincs kipufogás. Kifelé nem jön más, csak áram. Nem a szokásos eltüzelés zajlik itt, hanem valamilyen minimális hőtermeléssel járó egyéb kémiai folyamat. Bár valószínű egy idő után elhasználódik vagy elszennyeződik a cella, és le kell cserélni, vagy talán ki lehet tisztítani. (Van benne valamilyen spéci szűrő-membrán.)
  • dez #47
    Otthon akarsz metanolt desztillálni? =]
    Szerintem biztos nem lesz drágább, mint az áram, mert akkor senki nem venné. A HDD-s iPod sem egy könnyű jószág, nem itt van a baj?
  • Tbone #46
    Most neztem ez az uzemanyag cella 10ml metanollal 60 oran kereztul tud meghajtani egy HDD-s lejatszot. Viszont 99.5%-os tisztasagu metanol kell hoza, amit viszont baromi nehez otthon eloallitani desztillalassal.
    A lejatszo sulya viszont tekintelyes 270g! Mint 2 mobiltelefon. Az egyetlen elonye ezek szerint a gyors feltolthetoseg az akkumulatorral szemben.
  • vincuska #45
    en valahol azt latom az egeszben, ami a jatek eseteben is tendencia, meg a zeneiparban.
    nem eleg nekik az hogy te megveszed a jatekot, havi elofizetesert jatszhatod csak!
    persze te elhiszed hogy ez 'jobb, szebb, tobb baratod lesz...' es megveszed.

    most vedd meg a zenelejatszot, aminek az araban benne van az akarmilyen zenei jogdij. de persze vedd meg a specialis feltoltocellas 3d-s skywalker meg minden, 1 kis csomag 10 szam lejatszasara jo, 10 kis csomag 111zeneszamra. es persze 1 ido utan az 'uzemanyagcella' ara tartalmazza a zenei jogdijat, es sorban fogunk allni a MOL ipodfeltolto allomason, mert a katrina 22 'elpusztitotta a vilag uzemanyagcellaforrasat'
    es 1 feltoltes ara 300Ft fole emelkedett. a kormany pedig meg 2 honapig nem tudja megvaltozatni az adokulcsot... metallica tuntet, a keresztenyek manson ellen, michael jacksont perlik, britney terhes... es mi meg tobb penzt koltunk a fizetesunkbol mint szukseges.

    amugy ugyesek, hogy ilyen szep dolgokat talalnak fel. ;-)
  • ewtoto #44
    Ez már rendesen szív sűrit kipufog...D
  • NEXUS6 #43
    Amire viszont a fúziós erőmű gyakorlatban használhatóvá válik (ha lesz olyan változat egyáltalán), addigra meg kell oldani a környezwet szennyezés problémáját!
    Erre van kb 25 év!

    Ha nem sikerül, akkor télleg meszeltek!
    Üzemanyagcella meg fúziós erőmű ide vagy oda.
  • Caro #42
    Teljesen mindegy, hogy belül mekkora a hőmérséklet, csak a MW teljesítmény számít, mivel ez kerül bele a környezetbe.(szinte 100%-ban, talán 0,1% lehet, ami elektromágneses sugárzásként disszipálódik).