Specker Balázs

135 ezer akkumulátort hív vissza a HP

A Consumer Product Safety Commission (CPSC) fogyasztóvédelmi szervezet a Hewlett Packarddal közösen 135 ezer akkumulátor visszahívását rendelte el. A hiba a Compaq és a HP bizonyos notebookjait érinti.

A szervezet szerint a kérdéses akkumulátorokban rövidzárlat alakulhat ki, ami túlmelegedéshez, illetve a műanyag ház megolvadásához vezethet. Így fennáll égési sérülés vagy tűzkár veszélye is. A HP arról számolt be a TechWorldnek, hogy 16 esetben jelezték feléjük az akkumulátor túlmelegedését, ebből 12 bejelentés az Egyesült Államokon kívülről érkezett. Habár személyi sérülés nem történt, a hiba következtében négy esetben magántulajdon károsodott.

Az érintett gépek a HP Pavilon, és a Compaq Evo és a Presario modellei. Az akkumulátorokat Kínában és Tajvanon, 2004 márciusa és 2005 májusa között értékesítették. A mintegy 135 ezer akkumulátorból 50 ezret az USA-n kívül adtak el. Azokat a darabokat érinti a termékvisszahívás, amelyek vonalkódja GC-vel, IA-val, L0-val vagy L1-gyel kezdődik. A HP a saját weboldalán tette közzé az érintett modellek listáját.

A cég ígéri, hogy minden az ügyben érintett lítium-ion akkumulátort visszahív és díjmenetesen kicserél. Külön kihangsúlyozták, hogy maguk a gépek nem jelentenek veszélyt, csupán az akkumulátorokkal lehet probléma. A HP azt tanácsolja az érintetteknek, hogy a cseréig az elektromos hálózatról használják a tulajdonosok gépeiket, valamint ha akkumulátoruk a túlmelegedés legkisebb jelét is mutatja - például elszíneződik - ne habozzanak azonnal kikapcsolni. A gyártóóriás azt ajánlja felhasználóinak, hogy ne várjanak a probléma megjelenéséig, hanem, amint tehetik, éljenek a csere lehetőségével.

A laptopok túlmelegedő táp, illetve akkumulátor problémája távolról sem új keletű jelenség. Múlt hónapban a Sony 3,5 millió PS2 adaptert, tavaly szeptember elején az IBM kényszerült arra, hogy több mint 500 ezer ThinkPad tápot hívjon vissza a piacról hasonló problémák miatt. A Compaq pedig pár éve rendelte vissza mintegy 1,4 millió laptop hálózati tápegységét túlmelegedési problémák miatt. A HP-nál sem ez az első nagyobb termékvisszahívás. Tavaly a cég 900 ezer laptopját hozatta vissza a piacról olyan tervezési hibák miatt, amelyek működési anomáliákat okoztak a használat során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #5
    hp szivacs.... mondjuk én se szeretem :DDD
    Azért nem tom mit várnak ha egyszer kínában gyártják az aksikat...
  • Axon #4
    Basszus most néztem a HP oldalát és az enyém is ott van a listán: nx9010
    Mondjuk nem lenne rossz ha megdobnának egy új akuval, mivel a régi már elég gatya állapotban van.
  • Axon #3
    Nekem is HP notebook-om van és bizony akus használatkor meg lehetne rajta sütni egy tükörtojást :-)
  • DKm #2
    utálom a hp-t!
  • bundee #1
    Hmm...

    Talan ha nem sporolnanak a tervezesen az anyagfelhasznalason, meg a tesztelesen, megsporolhatnak a csere koltseget