Berta Sándor

Fájlcserélő bővítőmodul a Firefoxhoz

Hivatalosan is elkészült a legnépszerűbb alternatív böngészőhöz kifejlesztett fájlcserélő bővítőmodul. Az Allpeers jelenleg csak bétaverzióban érhető el, de már most óriási az érdeklődés.

Az Allpeers lehetővé teszi, hogy egy felhasználó saját fájlcserélő hálózatot hozzon létre a barátaival, ismerőseivel. A P2P-modul a BitTorrent technológiára épül. A hálózat részét képező számítógépek egymással állnak összeköttetésben, vagyis nincs külön központi szerver. További előny, hogy minden a rendszerbe kötött PC anonim marad és az adatátvitel titkosítással zajlik.



A bővítőmodult még tavaly év végén jelentették be, ezt követte a több hónapos fejlesztőmunka, majd az elmúlt hetekben egy zártkörű bétateszt. Az új szoftvert most már bárki letöltheti és használhatja. Az Allpeers egyaránt futtatható Windows, Linux és MacOS X operációs rendszerek alatt. A hálózat gyakorlatilag úgy bővíthető, mint egy azonnali üzenetküldő program esetében, vagyis elegendő csak a csatlakozni akaró személyt felvennünk a barátaink listájára és ő máris kezdődhet a fájlok csereberélése. Lehetőségünk van arra, hogy külön felhasználói csoportokat hozzunk létre, így például külön helyre kerülhetnek az osztálytársak, a kollégák, az ismerősök és a rokonok. Eldönthetjük, hogy egy adott fájlt csak egyvalakinek továbbítunk, vagy a hálózat minden tagjának.

A program kezelése rendkívül egyszerű. Csak ki kell választanunk a megosztani kívánt fájl(oka)t, ez(eke)t át kell húznunk a Share mappába, majd ki kell választanunk, hogy ki férhet hozzájuk. De nemcsak fájlokat tehetünk ebbe a mappába, hanem ha például egy érdekes weboldalra bukkanunk, annak címét és megoszthatjuk ismerőseinkkel.
Az Allpeers mérete 4 megabájt és csupán egy felhasználói nevet, egy jelszót és egy e-mail címet kell megadnunk.

Az Add Contact menüponttal bárkit hozzáadhatunk a tagok listájához, ehhez elég csak az illető nevét vagy az e-mail címét megadnunk. Amennyiben azonban olyan valakinek az e-mail címét adjuk meg, aki még nincs regisztrálva, annak a szoftver meghívót küld. A fejlesztők a letölthető bétaverzió megjelenése után is gőzerővel dolgoznak. A tervek között szerepel például a program új funkciókkal (chatelés, stb.) ellátása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andersh #43
    amúgy meg getdropbox.com
  • andersh #42
    ahogy látom nem terjedt el :D
  • allpeers #41
    Tisztelettel jelentem be nektek, hogy az AllPeers.HU megkezdte működését...

    Elsődleges célunk az AllPeers Firefox Add-On népszerűsítése.

    Másodlagos célunk, hogy egy olyan portált hozzunk létre, amely segítségével idegen emberek megismerkedjenek 1 közös cél érdekében...:)

    Nyilván rájöttetek, hogy a közös cél az adatmegosztás az AllPeers segítségével...
  • apu #40
    Szevasztok járogat ide vki ?
    Megtudnátok nekem mondani, hogy lehet beállítani a proxy t a firefox ban.? Az a gondom, hogy elfelejti és minden indulásnál be kell írnom. A kézi proxy beállításon van, mert csak itt megy.
  • Cat 02 #39
    nem muszály felrakni =)
  • Griphons #38
    Ha integrálják bele a chat-et is, akkor válik feleslegessé a GTalk. Az MSNről nem is szólva :)
    Amúgy maradok az Azureusnál. Majd ha lesznek többezres közösségek, akkor majd ránézek.
    De azért jó ötletnek tartom, ez tovább fogja növelni a Firefox népszerűségét.
    Böngésző toplistám:
    Firefox - Mozilla - Opera - sok egyéb böngésző ... - Ie
    :D
  • Sanyix #37
    Ez nem így megy. Nem a fájlcserélőtől függ mi megy mi nem. Ha nemtudsz bejövő kapcsolatokat fogadni mindenhol passzív vagy, bármilyen fájlcserélőben, vagy más adatátvitel során.
  • akyyy #36
    itt nem számít mert mig torrenten passzívak lennénk, itt vígan tudjuk egymást ol tötleni a cuccost!
  • Shadow_THH #35
    fukken saved!

    igy is már volt fenn vagy husz addon de ez remek ötlet
  • Max Damage #34
    Sz'tem felesleges... 1 böngésző dolga h böngésszen... lehetőleg gyorsan... ennyi...