Gyurkity Péter

Firefox 2.0 részletek

A Mozilla a kezelőfelületre, a könyvjelzőkre és a kiterjesztésekre, vagyis a láthatóbb fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, és azt ígéri, hogy az Internet Explorer 7 révén csak ideiglenes lesz a Microsoft felzárkózása.

A nyílt forráskódú böngésző következő verziójában várható újdonságokról Mike Schroepfer, a Mozilla fejlesztésekért felelős alelnöke nyilatkozott. Elmondása szerint egyáltalán nem aggódnak a szoftvercég megújult megoldása miatt, éppen ellenkezőleg, saját munkájukra koncentrálnak, bár azt kénytelen volt elismerni, hogy nem állnak túl jól az ütemtervvel. Kiemelte azonban, hogy ezúttal a láthatóbb fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt, és ezek révén továbbra is előnyben maradnak a nagy riválissal szemben.

"Az IE7 egy meglehetősen jó felzárkózó lépést jelent, de érdekes, számomra érthetetlen megoldásokat alkalmaztak a füles böngészésnél, illetve a kezelőfelületen" - jelentette ki Schroepfer. A harmadik negyedévben esedékes Firefox 2.0 viszont véleménye szerint több olyan újdonságot is magában foglal, amelyek révén továbbra is magának tartja fenn az első helyet. Igaz, némi késedelmet ők is elszenvedtek, amit jól mutat, hogy az első alfa verziónak már február 10-én el kellett volna készülnie. Ez most néhány héttel később fog bekövetkezni, ami az alelnök szerint a nyílt forráskódú projekt sajátosságaival magyarázható. Állítása szerint ők a kiszámíthatóságot áldozzák fel a minőség és a még több munka érdekében, ami azonban ez utóbbi két területen előnyt biztosít a hagyományos üzleti megoldásokkal szemben.

Az újítások teljes listáját a Mozilla honlapján találjuk meg. Eszerint többek között számíthatunk a könyvjelzők (kedvencek), a kiterjesztések és a kinézet megújulására, a füles böngészéssel kapcsolatos kisebb javításokra, a beépített kereső és az RSS funkció kibővítésére. Javul a biztonság is, mégpedig a az eddigi hibák kiküszöbölése mellett a kiterjesztések feketelistázásával, illetve az adathalászok elleni megoldásokkal. Ígéretük szerint jócskán leegyszerűsödik a könyvjelzők és az előzmények közötti keresgélés, és több kényelmi funkciót is beépítenek az egyes fülekhez, például az aktuális állapot elmentését (egyfajta "pillanatkép" az éppen megnyitott oldalakról) a fül bezárásának visszavonása, stb.

A digitális aláírást viszont továbbra sem követelik meg - szerintük a kiegészítések, beépülő programok jelenlegi vizsgálata bőven elegendő, és nincs szükség újabb ellenőrzésre. A károsnak ítélt kiterjesztések, kiegészítések letiltására a feketelista szolgál majd, amely központilag lehetetleníti el az alkalmazást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mardel #77
    Megnéztem és az úgytűnt, hogy az opera biztonságosabb. Szerintem neked kéne emgnézni mégegyszer!

    Visszatérve a cikkírókra, vannak jók, rosszak. Ha indexre látogatsz el, ott sztem csak rossz cikkírók vannak...
  • Mardel #76
    Megnéztem és az úgytűnt, hogy az opera biztonságosabb. Szerintem neked kéne emgnézni mégegyszer!

    Visszatérve a cikkírókra, vannak jók, rosszak. Ha indexre látogatsz el, ott csztem csak rossz cikkírók vannak...
  • wanek #75
    "A cikkírók nagyrésze utánajár a dolgoknak, és leheteőleg olyan témában ír amit nagyon ismer..." - ezzel azért vitatkoznék...

    Ugye megnézted az alábbi címet, amit korábban a #49-ben belinkelt Dj Faustus? A fényezésed/lehúzásod ennek tükrében teljes mértékben hiteltelen, mert az alábbi cím a böngészők nagyon alapos és részletes összehasonlításában ezt mutatja.

    http://www.webdevout.net/browser_support.php
  • Mardel #74
    Ebből látszik, hogy belőled soha nem lesz cikkíró.
    A cikkírók nagyrésze utánajár a dolgoknak, és leheteőleg olyan témában ír amit nagyon ismer...
    Szal hihetsz a szemednek, de attól még nem vagy értelmesebb, leleményesebb mint egy cikkíró, csak azért mert ő nem úgy írja le a dolgot ahogy te szeretnéd...
  • h4x0r #73
    Bocs, de 5-os IE van UNIXok ala, bar az 2002-ben "hirtelen" eltunt a Microsoft honlapjarol. Nemreg gugliban megtalaltam a helyet: http://fresh.t-systems-sfr.com/unix/src/www/ie/sol/ie5/ Ha van HP-UX-od, vagy Solarisod, akkor elvileg megy.
    Hat igen, ahogy Ford Farlaine mondana: Eszem, faszom megall... Egeszseges bongeszest. :D
  • EvilDevil #72
    De imádom azokat akik nem látnak tovább egy pár szenzációhajhász cikknél.... én sose az újságíróknak hiszek, hanem a szememnek... mióta Firefoxot használok, gyakorlatilag megszünt a spyware és minden egyéb problémám... ez a lényeg nem a 8-10 hülye cikked :D

    mondok még egy példát, NOD32-t szinte minden tesztben "lehúzzák", nemrég egy cég csak 2 szempont alapján vizsgálta a víruskeresőket:

    1. Víruskeresési hatékonyság (heurisztikus(ismeretlen vírusok felismerésének hatékonysága) felismerés és általános találatok)

    2. Keresési sebesség

    naná hogy NOD32 toronymagasan vert minden víruskereső progit :)

  • Dj Faustus #71
    A füles böngészésről - tényleg nem új találmány...
  • Evil Merodak #70
    Kösz az infokat.
  • strogg #69
    Nem bizots :)
    Opera is egészen jól megoldotta ezeket :)
  • Sámson #68
    Van egy olyan érzésem, hogy az újításoknak köszönhetően még nagyobb lesz az így is hatalmas memória fogyasztása. Aztán állítatgathatom az about:config-ot orrba-szájba