Gyurkity Péter

A Mozilla is elhagyja a régebbi Windowsokat

A nyílt forráskódú Firefox böngészőt fejlesztő csapat még az idén, de legkésőbb jövőre megszüntetné a Windows 98 és ME támogatását, a felhasználók azonban elleneznek egy ilyen döntést.

Gervase Markham, a fejlesztőcsapat tagjának blogján a napokban vita alakult ki a Windows 98 és Millennium operációs rendszerek jövőbeni támogatásáról. A Mozilla legkésőbb jövőre, a Firefox 3.0-ás verziójával beszüntetné a lassú kihalásra ítélt verziók támogatását, míg a felhasználók úgy gondolják, hogy a terjeszkedés, a minél szélesebb körű kompatibilitás érdekében mindenképpen szükséges a támogatás folytatása.

A Mozilla lépéséről szóló hír közvetlenül azután kelt szárnyra, hogy a Microsoft jelezte: nem javítják ki a régebbi operációs rendszerben felfedezett kritikus hibát, mivel ezek támogatása július 11-vel megszűnik. Ezt követően az alapítvány sem látja fontosnak a kompatibilitás megőrzését, és inkább az újabb változatokra koncentrálnak, amely elsősorban a Windows XP-t és természetesen a jövőre megjelenő Vistát jelenti. Markham szerint felelőtlenség lenne a támogatás folytatása, hiszen ezzel olyan - hamis - benyomást keltenének a felhasználókban, hogy továbbra is biztonságban internetezhetnének a már igencsak korosodó Windowsokon.

A felhasználói tábor azonban nem hajlandó egyetérteni ezzel a vélekedéssel. Ők azzal érvelnek, hogy a Firefoxnak a terjeszkedés folytatásához szüksége van minden egyes szeletre, és egy ilyen csendben kivitelezett lépés előtt mindenképpen fel kell mérni a várható következményeket. A vitára reagálva a Bugzilla új kérdőívet tett elérhetővé, amely a megfelelő tárgy és URL mellékelésével az ellenkezők hangját hivatott felerősíteni.

A fejlesztők egy része már jóval korábban, az augusztusban várható Firefox 2.0-ban beszüntetné a támogatást, ami riasztóan közeli időpont. Szerintük a Microsoft lépése után nincs értelme a támogatásnak, míg az ellenzők azzal érvelnek, hogy maga a szoftver továbbra is működne a platformon, így nincs értelme mesterségesen megfosztani őket a hozzáféréstől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #52
    Igen, a szomszédod vagyok. :-)
  • kbupdate #51
    "Valszeg egy betoncsizmával 40 kilós kiskocka, akit iskolában sokat vertek. Szóval a valóságban egy kedves, barátságos és meghunyászkodó kis emberke, aki itt éli ki az alig létező agresszióját."

    huh, te ismersz???
  • h4x0r #50
    Valszeg egy betoncsizmával 40 kilós kiskocka, akit iskolában sokat vertek. Szóval a valóságban egy kedves, barátságos és meghunyászkodó kis emberke, aki itt éli ki az alig létező agresszióját. Vagy szimpla retardált.

    kbupdate: Ne vedd magadra.

    :-D
  • Caro #49
    Hidd el: meg lehet oldani.
    Ha mást nem is, de az update-eket tudják korlátozni a valódi kulccsal rendelkező felhasználókra.
  • DjDano #48
    "Azonban abban is biztos vagyok, hogy létezik olyan megoldás, ami a törési folyamatot akár 1-2 éve is ki tudná tolni."

    Te mindenben annyira biztos vagy... LOL

    Én abban vagyok biztos hogy, a Starforce-hoz hasonló programvédelem NEM LÉTEZIK, ha létezne már alkalmazta volna valamelyik kiadó...

    a Starforce de húzza már sokaáig mert az új Daemon Tools Pro már emulálni fogja ;)
  • DjDano #47
    "Ezek szerint te még nem ültél egy p4es gép előtt ha neked egy p2esen gyorsan fut.
    Nekem a p2esemen a win98 betöltése tünik egy örökkévalóságnak a p4esem xp-jéhez képest"

    Én azt mondtam hogy egy p2-en is jól fut az XP! Csak annyi szól a Win98 melett, hogy egy kicsivel gyorsabb, DE nem nevezhető stabilnak, a legújabb szoftverek már XP-t(sőt valamelyik már SP2-t is)
    igényelnek, nem biztonságos... stb ezek mind a Win98 ellen szólnak

    Természetes hogy egy P4-en sokkal gyorsabb XP, de ezt nem is cáfoltam... Csak egy P2-n futó XP vs. Win98 között vontam párhuzamot

  • AgentKis #46
    Nem akarnak nagyon szigorkodni, mert nem szeretnék, ha a warezolók más oprendszert kezdenének használni. Ugyanis ha elég sokan használnak más oprendszert akkor azokra is kijönne egyre több program és veszélyeztetné a windóz egyeduralmát. Különben meg az XP is lassan 5 éves lesz, megszűnik a támogatás és lehet vistátvenni billyboy és balmerpista legnagyobb örömére.
  • Caro #45
    De ha az ms osztogatná a windows kulcsokat, akkor nem lehetne keygent írni.
    Tudnák már, hogy mi az érvényes és mi nem az. Feltelepíteni lehetne, de aktiválni nem.
  • Sanyix #44
    Meg vannak keygenek, amik tökéletesen működő aktiválási kódot generálnak...
  • A1274815 #43
    "Csak higgyétek el nekem. Nem meri bevetni az m$. Pontosan ezen okból kifolyólag.Szinte eladhatatalan lenen a vista, mert évekig a béka s**e alatt lenne az elterjedtsége."

    Igazából túl dúrvát mint pl. a StarForce nem lehetne alkalmazni, de még egy sima SecureRom-ot sem. Egyrészt hogy nézne már ki, az hogy a BOOT előt bekérné a CD/DVD-t, annélkül nem is lenne hajlandó elindulni. Más részt a kedves vevőknek is lenne hozzájuk néhány keresetlen szavuk, valamint a Vulume Licensszel is problémák lennének.
    Ha már itt tartunk az aktíválás azért egy igen kemény védelem. Vannak aktiválást török progik ugyan, de azok általában csak azzal figyelmeztető buborékkal tudják elhitetni, hogy aktiválva van. Legalább is még nem láttam egyetlen normálisan működőt sem.