Gyurkity Péter

Októberre csúszik a Firefox 2

A Mozilla az utolsó pillanatban végrehajtott változásokra és javításokra hivatkozva október végére halasztotta a népszerű böngésző második verziójának megjelenését. A nyár vége előtt csak a második előzetesbe kóstolhatunk bele.

Az előzetes csúszásáról már a múlt héten beszámoltak a fejlesztői blogban, az újabb késedelmet a fennmaradó hibákkal, valamint ezek javításával indokolták. A böngésző többé-kevésbé elnyerte végleges formáját, az új funkciók azonban új problémákat is hoztak magukkal. Ezek között említik a böngészőablak frissítése, az adathalászat elleni védelem, a beépített helyesírás-ellenőrző, illetve a beállításokkal kapcsolatos hibákat.

A felsorolás nagyjából le is fedi a 2.0 főbb újításait. Akik már kipróbálták az első előzetest, azok tudják, hogy kinézetben nem várhatunk jelentős változásokat, a kezelőfelület maradt a megszokott, módosult viszont több funkció. Ezek között említhetjük a könyvjelzők és előzmények egységes kezelését, az adathalászok elleni beépített védelmet, a tabok (fülek) mellett megjelenő bezáró gombot, valamint a nyitva lévő tabok elmentésének lehetőségét, amelynek révén a böngésző újraindításakor nem kell újra megnyitunk ugyanazon oldalakat.

A külső forrásokból származó bővítmények felhasználását is igyekeztek korlátok közé szorítani, ami szintén a nagyobb biztonságot célozza meg. Eddig ugyanis bármely kiegészítőt szabadon felhasználhattunk, a 2.0 azonban figyelmeztet, ha az adott bővítmény felkerült a Mozilla feketelistájára. Az újításokat kedvező visszhang fogadta, annál is inkább, mert közeledik az Internet Explorer 7 megjelenése, és az Opera sem tétlenkedik, a norvég csapat már dolgozik az Opera 10-es verzióján. A szoftver népszerűsége eközben folyamatosan emelkedik, az alapítvány adatai szerint immár a 200 milliót is túllépte a letöltések száma. A ZDNet tudósítása szerint a második előzetes tesztelése szerdán indult, és egészen augusztus 22-ig tart. A végleges változat megjelenése a módosult útitervben október 23-i dátummal szerepel, ezt szeptemberben még a jelenlegi 1.5-ös verzió egy kisebb frissítése előzi majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #17
    Ez nem így van! Persze adott sávszélen ugyanannyi idő alatt jön le a cucc, de böngészője válogatja, hogy milyen gyorsan jelenik meg az adott oldal a monitorodon. Ha nem hiszed tegyél egy egyszerű próbát. Keress vmi nagyobb terjedelmű oldalt, és mérd meg hogy mennyi idő alatt jön be IE, FF és Opera alatt. Igencsak meg fogsz lepődni, pláne ha eddig IE-t használtál... Mellesleg az Opera valóban a legygyorsabb, ezért (is) használom azt.
  • BiroAndras #16
    Azért még jócskán lehet fejleszteni rajta. Sok funkciót lehetne integrálni az ext-ekből is (pl. session saver).
  • silent11 #15
    mellesleg szerintem a Firefox a legjobb. Nem tudom, hogy mit lehet rajta még fejleszteni.A kezelő felület tökéletes. Esetleg biztonsági szempontból tudnak rajt csiszolni, bár nekem még azzal sem volt semmi problémám. Szóval teljesen megvagyok elégedve a mostanival is...
  • silent11 #14
    Hát Csaba akkor egy kicsit nézz utána és rájössz, hogy nem csak kapcsolattól függ, hanem bizony a böngészőtől is...erről akkor olvastam utoljára amikor kijött az új Opera. És ha jól emlékszem az volt akkor a leggyorsabb böngésző. Na mind1...a lényeg, hogy tényleg nincs túl sok eltérés sebességben...de az emberek már csak ilyenek. Ha hallják, hogy gyorsabb akkor az már jobb is. Igaz h század másodpercekkel gyorsabb csak, esetleg tized...na erről ennyit
  • Csaba #13
    Mi az, hogy gyors? Akinek szélessávú a netje, annak 1 szempillantás alatt bejön 1 oldal. A kapcsolattól függ, nem a böngészőtől.
  • jin #12
    Kalap szar az IE = beta. Az FF már most agyon veri.
  • Griphons #11
    Én is maximálisan elégedett vagyok a FF-szal. Az Ie sose lesz ilyen jó, se gyors, se biztonságos.
  • Petys #10
    Mondjuk tényleg agyonhirdeti magát, de én viszont azt birom bennük, hogy kérdőívekkel kérdezik az embereket, hogy milyen legyen az újabb verzió

    Nekem most is a Firefox 2 Beta 1 van és az iszonytosan gyors, ja és még egyetlen vírust nem kaptam be böngészőn keresztül
    Firefox 4 ever!!!
  • Kingfisher #9
    Na ezekért unszimpi az FF úgy ahogy van :)
  • NEXUS6 #8
    ;)))