Gyurkity Péter

Böngésző­há­bo­rú: las­san erő­söd­nek az alter­natív szoft­ve­rek

A legfrissebb adatok szerint a Firefox meghaladta a 10 százalékos részesedést a böngészők globális piacán, míg a harmadik helyet az Apple Safarija foglalta el. Az Internet Explorer lassan enged előnyéből.

A Net Applications a napokban készítette el legújabb felmérését, amelyben a böngészők jelenlegi részesedését, és ennek alakulását is szemügyre vehetjük. Az összesített táblázat nemcsak a megfigyelt szoftvereket, hanem azok egyes verzióit is elkülöníti, ami érdekes részletekre világít rá. A Firefox az elmúlt hónapokban tovább erősítette helyzetét, míg az Internet Explorer valamivel nagyobb arányban vesztett súlyából - első helye azonban továbbra is megkérdőjelezhetetlen.

A webalkalmazásokra szakosodott elemzői cég adatai szerint a Firefox március hónapban elérte a 10,05 százalékos részesedést, vagyis első alkalommal lépte túl a bűvös 10 százalékos határt. Februárban ez az arány még 9,75 százalék volt, a nyílt forráskódú böngésző tehát folyamatosan növelni tudja befolyását. A harmadik helyet a Safari kaparintotta meg, amelyet kizárólag a Macintosh számítógépeken használnak - a böngésző valószínűleg erős észak-amerikai pozíciójának köszönheti előkelő helyezését. A Netscape a negyedik lett, alig valamivel 1 százalék felett, míg az Opera az ötödik a maga 0,54 százalékával.


Az első helyen természetesen továbbra is a Microsoft házi böngészője, az Internet Explorer található, amelynek előnye annak ellenére sem kikezdhető, hogy a redmondi cég jócskán elmaradt a fejlesztéssel. Érdekesség azonban, hogy míg az IE esetében a felhasználók túlnyomó többsége a böngésző legfrissebb, 6.0-ás verziójával barangol a világhálón, az alternatív megoldások esetében már nem ilyen homogén a kép. Igaz, a Firefox 1.5 szintén vezet a nyílt forráskódú böngésző hívei között, jócskán vannak azonban olyan számítógépek, amelyeken a korábbi 1.0-ás verziót, illetve annak toldozott-foltozott alverzióit használják. A Netscape még ennél is furcsább, hiszen vezet a 7.0-ás változat, és csak a második a legújabb, 8.0, amely eleinte hibáival hívta fel magára a figyelmet.

A Firefox helyzete Európában a legjobb: a januári adatok szerint az öreg kontinensen már átlépte a 20 százalékot, köszönhetően olyan országoknak, mint Szlovénia, Finnország, Németország, Csehország, vagy éppen Magyarország. Európa ezzel vezet a kontinensek között, Ausztrália a második, míg a harmadik helyet az amerikai félteke északi része foglalja el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #36
    A címszavas keresés a címsorból Firefoxnál is hasonlóan működik, én is gyakran használom. Megcsinálni viszont valamivel egyszerűbb, mint Operában, ha jól emlékszem.
  • Supremo #35
    Érthető, hogy explorert használ a nép nagy része. Miért? Azért, mert matematikailag többen vannak az "egyszerű" userek, akik örülnek annak is, hogy egyáltalán valamivel tudnak barangolni a világhálón. És ugyebár ott van nekik a kicsi "e" betű, amire ha ráklikkelnek, már megy is a dolog. Sokuk azt sem tudja, hogy létezik olyan, hogy firefox, vagy opera. A külön telepítésükről már nem is beszélek...
  • sly007 #34
    Mondanál 1-2 példát?

    Talán azok az oldalak annyit is érnek. Az olyan oldalak nem szokták betartnai a szabványokat (IE-re optimalizálják őket).
  • Sanyix #33
    Énis kb egy éve használom az operát, és ZSÍR. Má nemkell se irc kliens, se levelőkliens, mer szinte minden bennevan :) kíváncsi vagyok miko raknak bele azonnali üzenetküldő klienset is :)
    Na meg az se rossz, hogy akárhogy összevissza lehet állítani, minden oldalt jól jelenít meg.
    De nembaj hogy kevés %-ot kapott(bár szerintem sokkal többen használják :\), mert legalább nem foglalkoznak vele a spyware írók. A firefoxal meg már kezdenek foglalkozni :)
  • gz8 #32
    Maxthon is rúlz.

    Kinek a pap, kinek a paplan.
  • tproli #31
    Nem akartam az Operát emlegetni de fogom :)

    quentit: érdemes lenne áttanulmányoznod jobban az Operát. Ha beírsz egy pontot (.), majd írod a keresőszót, akkor már keres is az oldalon.
    A vesszővel meg linkekre tudsz keresni.

    Ezen kívül szinte bármilyen keresési funkciót tudsz készíteni vele. Én jelenleg kb 30-at csináltam, pl. beírva, hogy "a house" megkeresi a sztaki angol szótárában a house szót (vagy "n fenster" - német szótárban keres). Menetrendtől kezdve torrentoldalakig nagyon sokmindent így keresek, feliratokat, imdb-t, időjárást, stb. Google-ben nem kell macskakörmök közé tenni a keresendő több szavas kifejezést, csak beírom, hogy "ge xxxx" (azaz exact words), és már jön is az eredmény). A 9-esben pedig már ki is emeli szépen az eredményeket.
    Sokat fordítok, az Opera igencsak megkönnyíti a dolgomat.
  • Lacc #30
    Érdekes, hogy ilyen kevés %-ot kapott az Opera, nekem a kedvencem már több mint 1 éve. A kezdeti betegségeit is kinőtte már többnyire, nem szokott már olyan gond lenni vele, legalábbis nekem. Megvan benne minden, teljesen testreszabható.
  • quentit #29
    Persze ez főleg akkor hasznos, ha keresünk valamit és a sok szemét között meg kell találni a gyémántot... És ott nem mindegy a sebesség amikor több tíz vagy száz keresésre is szükség lehet. Meg a másik "fantasztikus" IE/Opera "ötlet": legyen a kereső ablak a képernyő közepén jó nagyban, hogy minél többet takarjon... "Gratula" Ha eltűnik, nyithatom meg újra. Ha ott marad akkor meg takar vagy ugrálgat össze-vissza hogy ne takarjon... Szánalmasan kezdő megoldások...
  • quentit #28
    Én a fülek és az operánál és IE-nél mérföldekkel fejlettebb keresés miatt döntöttem a FireFox mellett. Olyan tevékenységet, mint pl. a research egyszerűen iszonyatosan hátráltatta a buta IE...

    A google-el rákeresek valamire, megnyitom a találatokat tab-okban majd a kereséssel rögtön odaugrok ami érdekel. Ha sok a találat akkor meg jól jön az "összes kiemelése" funkció. Meg persze ahogy írom a szöveget úgy keres. Az IE-ben (és operában) meg vakon csapkodom az Enter-t és vagy talál, vagy nem. Ha nem írhatom be előről, míg a firefox már írás közben azonnal szól ha olyan szó amit írni akarok biztos, hogy nem lesz, így nem kell fölöslegesen végig írnom a szót. Ha IE-ben meg nem írom végig hanem megnyomom a keresést jó eséllyel valami egészen mást hoz be így írhatom még tovább... A firefox-al pontosan addig kell beírni a keresőszót amíg muszály, mert azonnal észreveszi az ember ha a találat az amire gondol.

    Stb.
  • Midas #27
    Én nem telepitek még egy böngészőt föl fölöslegesen ráadásul ezekkel az elternativ böngészőkkel sok helyre nem lehet regelni.