Berta Sándor

Tovább nőtt a Firefox piaci részesedése

A legújabb adatokból úgy tűnik, tovább folytatódik a legnépszerűbb alternatív internetes böngésző térhódítása. Az Onestat piackutató cág legfrissebb felméréséből kiderült: a Firefox piaci részesedése már megközelíti a 13 százalékot.

Májusban még csak 11,79 százalékos volt a Mozilla Alapítvány szoftverének piaci részesedése, júniusra ez az érték 12,93 százalékra nőtt. Ugyanebben az időszakban az Internet Explorer piaci részesedése tovább csökkent. Idén májusban ez az érték még 85,17 százalék, júniusban pedig már csak 83,05 százalék volt. A legnépszerűbb harmadik böngészőnek jelenleg az Apple Safarija számít 1,84 százalékos adatával, a negyedik helyen az Opera, az ötödiken pedig a Netscape található. Előbbi piaci részesedése a böngészőpiacon kereken 1 százalék, az utóbbié 0,16 százalék.

Az Onestat információi szerint a Firefoxnak Németországban a legnépszerűbb. Itt az emberek 39,02 százaléka használja a programot. Az Internet Explorer piaci részesedése Németországban 55,99 százalék. Az IE nem meglepő módon az Egyesült Államokban a legnépszerűbb (79,78 százalékos érték), azonban az USA-ban a Firefox is jelentős, 15,82 százalékos részesedése van a böngészőpiacon. Ausztráliában ugyanezek az értékek az Internet Explorer esetében 69,35, a Firefox esetében pedig 24,23 százalék. "Úgy tűnik, hogy egy korábbi stagnáló időszak után most ismét egyre többen választják a Firefoxot" - nyilatkozta Niels Brinkman, az Onestat.com társalapítója.


Nem tétlenkednek a Mozilla Alapítvány szakemberei és már gőzerővel dolgoznak a Firefox 2.0-ás változatán. Az új szoftver bétaverziójának megjelenését egy RC-verzió előzte meg. Ez kisebb zavart is okozott, amit Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke igyekezett eloszlatni. Az RC-kiadás ugyanis különböző rajongói oldalakon, portálokon, sőt a Mozilla ftp-oldalán is elérhetővé vált, sokan azonban valószínűleg azt hitték, hogy ez már a 2.0-ás változat bétaverziója.

Az új Firefox elsősorban az új adathalászat elleni szűrőjével hívja fel magára a figyelmet. A modul ugyanis egy phishing feketelistát tartalmaz, amit folyamatosan frissíteni lehet. Ez a kiegészítő funkció képes arra, hogy a böngészés közben jelezze, hogy ha egy adott oldalnál adathalászat gyanúja bukkant fel. Ezenkívül továbbfejlesztették a fülek kezelését és rendszerezését, illetve az RC-verziót még egy helyesírás-ellenőrző funkcióval is ellátták, ami különösen a fórum- vagy a blogbejegyzések írásakor jöhet jól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #59
    "Hát akármilyen vírus nem épül be akármilyen programba..."
    Ez így, ebben a formában nem mindig helytálló.
    A vírusok többsége önreprodukálásra törekszik, így bármilyen programba beépülve terjedhet. Sőt vannak vírusok, amelyek csak bizonyos file-okat fertőznek, csak bizonyos fileokra hajtanak.

    "Amúgy a nod nem észlelte később sem."
    Vannak vírusok/spyware-ek, amelyeket csak később sikerül detektálni - így a vírusvédelmi/spyware-ellenes szoftverek csak későn tudnak rá reagálni (arról nem is beszélve, hogy a különböző vírusvédelmi/spyware-ellenes megoldások nem fedik 100%-ban egymás adatbázisait).
  • Sanyix #58
    Hát akármilyen vírus nem épül be akármilyen programba... csak abba ami sebezhető. Amúgy a nod nem észlelte később sem.
  • Dj Faustus #57
    "Spyware nemtom honnan jött"
    A következő módokon juthattál hozzá:
    1. Letöltöd (FTP, HTTP, HTTPS protokollokon keresztül)
    2. A beépülő Java pluginen keresztül
    3. Valamilyen böngészőhöz kapcsolódó ál-kiterjesztés letölti.
    A legvalószínűbb az 1. és 2. eset. Mivel ActiveX (ami egy kedvenc behatolási módja a spyware-eknek) alapból nincs a Firefoxban, ez a mód alapból kizárva.

    "Amúgy NOD32 volt("
    Spyware-ek elleni védelmét kb. 1 éve emlegetik (2.5-ös verzió). Ezen a nyáron kapott minősítést spyware-védelem terén.

    Bár ilyen kevés információból bármi lehetettet (letölthettél valami vírust, amit csak később észlelt a NOD32), nem feltétlenül a Firefox "hanyagságából".
  • Sanyix #56
    Spyware nemtom honnan jött, nem tartom számon mikor milyen oldalon voltam(nem letöltés volt az tuti), és mivel spyware nem is hívja fel a figyelmet magára, nem is vettem észre, csak később a folyamatokban egy furcsa látszólag véletlen karakterekből álló folyamatot láttam ami addig nem volt ott. Ahogy leállítottam újra berakta magát, már más néven, és újra és újra. Törölni nem lehetett mert a folyamat védte a vinyón lévő fájlját. Aztán elindítottam a vindózt csökkentett módban parancssorral, és ott már nem indult el, és mivel a registrybe is beírta magát, hijackthissel meg is találtam az aktuális nevét, és így már törölhettem. Aztán elindítottam a gépet normál módban, fel a netre, bekapcsoltam a torrentet, megnéztem ott van e megint ez a folyamat, nem volt. Játszottam pár órát, megint megnéztem, nem volt. Aztán elindítottam az ff-et, és hopp egyből ott lett a folyamat, beírta magát ahova kell, és megint csak az előző módon lehetett kiiktatni. Na aztán nyomtam egy uninstallt az ff-nek, és soha többé nem láttam ezt a véletlen karakteres folyamatot. Amúgy NOD32 volt(ami elvileg spywarek ellen is véd), de volt ad-aware is. Asszem ez 1.2-es ff volt :\bár már több mint egy éve volt, nem emléxem, de mindíg frissítve volt ha jött új. Ja persze egyik spyware irtó se találta meg ezt az izét, dehát ez általában így is van egy jobb spyware-nél... Régen mikor sajnos norton av-t használtam(mer ez volt kéznél), és alap winxp-t sp1 nélkül, frissítés nélkül volt pár spyware, és a csodaspyware irtók nem tudták kiirtani, sőt sokat meg se találtak, egy csomót manuálisan kellett kigyomlálni.
  • cousin333 #55
    #41: Ezen ne múljon: Nyomd le a "." (pont) gombot, és kezdj el gépelni ;). Ha a "," (vessző) gmbot nyomod, akkor a linkek között keres...
  • Tiberius B #54
    Ez a spyware is sztem egy cookie volt, de azért töröltem, hisz nem volt rá szükségem:-)
  • turul16 #53
    Tegyük hozzá, hogy amiket találnak ezek a programok veszélységi szintje a béka segge alatt, valamilyen coockie-kra fogják rá, hogy veszélyes legérzékenyebb módban. Valamire rá kell fogni, különben ki használná őket.
  • Tiberius B #52
    Nekem is volt egy ilyen spyware, de kiírtottam és azóta se hallottam felőle:-)
    És ez volt az egyetlen kártevő a gépe(i)men 8 év alatt (mióta gépem van):-)
  • Dj Faustus #51
    "a spyware pont a firefoxba épült, nem másba"
    Milyen spyware épült be? Milyen verziójú Firefox-ba? Milyen alkalmazás letöltése/weboldal látogatása révén (ugyanis a Firefoxban alapból nincs ActiveX, így csak a Java-n/Javascript-en - bár ez utóbbi kissé meredek lehetőség, kiterjesztéseken, és külső programokon keresztül tudna megfertőződni)?
    Pontos adatot tudsz mondani?
    Másrészt volt megfelelő spyware elleni védelmed?

    "Nekem frissített IE-vel évig nem talált semmit"
    Mert hála istennek frissítetted. Csak sajnos nem minden felhasználó teszi meg ezt a lépést (a spyware-írtó, vírusirtó és tűzfal nem használatáról ne is beszéljünk). Ráadásul a frissítés nélküli IE az ActiveX révén eléggé sebezhető, és a felugró ablakokat sem szűri (erre épített anno a Firefox - szerencsére az IE-ben).
    Ja és a biztonságosságról:
    Mozilla Firefox 1.x
    Microsoft Internet Explorer 6.x
    Opera 8.x, Opera 9.x

    "Ja meg ez a "a Firefox megvédi a vírusoktól" ez mekkora hülye marketingszöveg, egy baromság. Ha így lenne minek kéne vírusirtó? :)"
    Vírusoktól két dolog ment meg (mindkettőnek egyszerre kell jelen lennie): a vírusirtó, és a józan ész.

    "Presto nevű motorja kompatibilis a Web 2.0/AJAX szabvánnyal"
    Szabvány? Az egyik (Web2.0) egy mostanában újrafelfedezett technológiák és szolgáltatások összessége (e körül is nagy a hype), a másik egy Javascript köré gyülemlő technológiák (DOM, XML, XMLRequest) gyűjtőfogalma.
    Mert a HTML még csak-csak szabvány...
  • Sanyix #50
    Nem kerültem meg semmit, mert hogy a spyware pont a firefoxba épült, nem másba :) havonta talál ilyesmit? Akkor tényleg semmi se igaz amit a nagy hypeolás közben emlegetnek. Nekem frissített IE-vel évig nem talált semmit :) arról is csak amiatt váltottam, mert egy idő után megnőttek a betűk minden megjelenített oldalon, és sehogy se lehetett visszaállítani.