SG.hu

Intel befektetés a magyar oktatásba

Az Intel együttműködési megállapodást írt alá a Gazdasági és Közlekedési, valamint az Oktatási Minisztériummal.

A megállapodás közös fejlesztésekre, tananyagokra és oktatási módokra vonatkozik, egyaránt érinti az általános, közép és szakmai iskolákat ill. felsőoktatási intézményeket, valamint a célkitűzések között szerepel a tanár és diák csereprogramok előmozdítása és a magyar kutatási környezet fejlesztése is. A megállapodás célja, hogy a Technology Entrepreneurship programot 2008-ig a felsőoktatási intézmények 50%-ában, 2009-ig a 80%-ukban tanítsák. A közeljövőben további száz tanár vehet részt majd a képzésben, akik a megszerzett tudást képesek lesznek átadni a képzési folyamatban, így építve a vállalkozói ökoszisztémát.

"A vállalkozószellem és az innováció az, ami képes tartósan növekedési pályán tartani egy ország gazdaságát, az Intel Felsőoktatási Programja pedig éppen ezeket a képességeket erősíti meg." - mondta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter.

Az Intel átfogó tapasztalattal rendelkezik az általános, középiskolai és egyetemi oktatásban alkalmazott programok fejlesztésében, amelyek célja, hogy a diákok tananyagainak részévé váljanak a legmodernebb információs és kommunikációs technológiák. A vállalat IntelR Education nevű kezdeményezésének keretein belül oktatókkal és kormányzati képviselőkkel működik együtt világszerte, hogy a diákokat felkészítse a jövő kihívásaira. Ennek része az Intel Felsőoktatási Program is, amely a technológia kulcsfontosságú innovációira összpontosít.

"Az információs és tudásalapú társadalomban az egyre gyorsuló technológiai fejlődés folyamatosan változó munkaerőpiaci viszonyokat eredményez. A változásokhoz történő alkalmazkodás csak fenntarthatóan versenyképes tudással biztosítható, ezért az Oktatási Minisztérium célja, hogy a munkaadók számára megfelelő tudással rendelkező munkaerő kerüljön ki az oktatási intézményekből. A ma aláírt együttműködési megállapodás lehetőséget teremt e célok megvalósítására, mivel az Intel oktatási területen szerzett tapasztalata, programjai hasznos alapot biztosítanak Magyarország fejlődéséhez." - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter.

Az információs és tudásalapú társadalmakban kiemelkedő fontossággal bír a munkaerőpiac felkészítése arra, hogy az képes legyen lépést tartani a változó igényekkel. A felgyorsult technológiai fejlesztések folyamatos és egyre gyorsabb ütemű változást eredményeznek a keresletben. A minisztériumok célja, hogy a magyar oktatási rendszer versenyképes és a munkáltató igényeinek megfelelő tudást nyújthasson a frissen végzett hallgatók számára. A közeli jövőben a magyar oktatásnak a hosszútávú tanulás és tudás-átadás érdekében hatékony, modern tananyagot, technológiát és körülményeket kell biztosítani az oktatás minden szintjén.

"A magyar kormány részéről nagyon nagy jelentősége van a kezdeményezésnek, amely felgyorsítja az ország felzárkózását. A minisztériumok felismerték annak fontosságát, hogy nem elég csupán tartani a lépést, annál gyorsabban kell haladni és minden kínálkozó lehetőséget ki kell aknázni. Magyarország a világban gyakran előforduló probléma gyökerénél, az oktatás területén teszi meg az első lépéseket és ezzel egyidőben segíti a vállalkozói környezet fejlődését és megfelelő táptalajt biztosít a kutatás-fejlesztéseknek is. Az Intel büszke arra, hogy egy ilyen kezdeményezést támogathat." - mondta Jeff Clark, az Intel regionális igazgatója, aki az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán látogatott Magyarországra.

Az Intel 2005-ben először a világon Magyarországon indította el Technology Entrepreneurship programját. A két napos Intel tanfolyamok az egyetemek műszaki irányultságú karainak oktatóit célozták meg, azzal a szándékkal, hogy a tanfolyamon elsajátított ismeretek az oktatói tananyagokba beépülve elősegítsék az egyetemi hallgatók vállalkozói képességekkel való felruházását. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az Oktatási Minisztérium által támogatott magyarországi tanfolyam keretében eddig mintegy 40 magyar egyetemi oktató kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedjen a világhírű Berkeley egyetem tananyagaival, az egyetem két professzorának előadásain

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!