SG.hu

Megállapodást kötött az IBM és a Szent István Egyetem

Az IBM oktatási-kutatási és a hallgatók elhelyezkedését segítő karrier-együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával.

Ennek eredményeképpen az elkövetkező években több száz hallgató vehet részt az IBM szakemberei által nyújtott gyakorlati képzésekben és gyakornoki programokban, így később a piacon is hasznosíthatják az IBM segítségével megszerzett tudást és tapasztalatot.

A világon az IBM rendelkezik a legtöbb szabadalommal az informatika terén, és ezeknek a szabadalmaknak a száma évről-évre dinamikusan nő, mert a cég olyan szakember gárdával rendelkezik, akikben magas fokú tudományos, kutatási és fejlesztési potenciál rejlik. A kutatási és fejlesztési tevékenységek mellett kiemelt fontosságú, hogy az IBM a kereskedelmi jellegű projektjei során is megfelelően képzett szakemberekkel tudja végrehajtani feladatait. Mára természetessé vált, hogy egy innovatív multinacionális cég nem csupán a piacról hozza be ezeket a szakembereket, hanem már az egyetemeken is igyekeznek képezni, fejleszteni a későbbi potenciális munkaerőt annak érdekében, hogy biztosítsák a magasan kvalifikált és naprakész tudást és az utánpótlást.

Ennek az oktatáspolitikai hozzáállásnak az eredményeként jött létre a Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Kara és az IBM Magyarország közötti megállapodás. "A SZIE GTK Marketing Intézetével már hosszú ideje, pontosabban hét éve működünk együtt informális módon és most mindkét fél úgy érezte, ideje az eddigi ad hoc jellegű kapcsolatokat formalizálni és kiterjeszteni egy szerződéses kapcsolatban, melyben közösen megerősítjük a szándékokat és kölcsönös kötelezettségvállalásokat teszünk - mondta el Dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója.

Első lépésként az IBM díjmentesen nyújt információ technológiai tanácsadó-konzultációs szolgáltatásokat az intézményi informatikai infrastruktúra hatékonyságának növeléséhez. Erre a feladatra az IBM professzionális, magasan képzett szakértőit alkalmazza. Az IBM a valódi piaci gyakorlatot visz a képzésbe: a marketing és közgazdász szakembereknek praktikus tudást kívánnak átadni az újonnan induló "gyakorlati informatika" tárggyal, ahol ERP, CRM illetve Security témakörökben, majd a későbbiekben még specifikusabb architechturális és infrastrukturális ismereteket (SAP) közvetítenek.

A hallgatók elhelyezkedését segítendő az IBM elkötelezett a szakmai programok, szakmai gyakorlatok és a traineeship programok meghirdetésében is. Ezek keretében egyidejűleg több mint 50 harmad, negyed és ötödéves hallgató számára lehetőséget nyújtanak maximum fél éves programokban való részvételre, aminek keretében nemcsak az IBM Magyarországgal, de az IBM DSS-sel (IBM DS 8000 High-end Storage gyártás) is megismerkedhetnek, majd a diploma megszerzése után, a legjobban teljesítőkre pályakezdő állások várnak. A gyakorlatok és képzések mellett a hallgatók megismerkedhetnek az IBM just-in-time rendszerben működő, 99%-ban a világ high-tech piacaira exportáló váci gyárának működésével, igen komoly minőségbiztosítási és termelési rendszerével.

Dr. Lehota József, intézeti igazgató elmondta, hogy véleménye szerint az IBM számára is előnyösebb, ha már a képzés során megismerkedhet az új generációval, így több éves közös munka után, jóval specifikusabb módon képes kiválasztani a megfelelő szakembereket.

A SZIE GTK Marketing Intézete már hosszú évekkel ezelőtt felfedezte, hogy a magyar felsőoktatásban a versenyképesség kérdése egyre égetőbbé válik. Más cégekkel is tartanak fenn kapcsolatot, de ennyire szoros és régóta jól működő kapcsolat csak az IBM Magyarországgal alakult ki mindeddig. A hallgatók karrier-együttműködési programon túl az IBM eddig is és a jövőben is kisegítette hardware eszközökkel az Egyetem infrastruktúráját, sőt szerver és speciális célhardver-eszközöket oktatási célra folyamatosan biztosítanak azért, hogy a hallgatók minél hamarabb megismerhessék a mai technológiákat. A több éve az egyetemen lévő oktatók számára pedig igény szerint negyed- illetve félévente továbbképzéseket tartanak, hogy a meglévő tudásuk ne avuljon el a gyorsan változó területeken sem.

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara számára az együttműködés formalizálása tehát számos előnnyel jár, hiszen a szakképzési hozzájárulásokon keresztül közvetlen forrásokat, míg a hardvereszközök átadása és a profi multinacionális tapasztalatokkal rendelkező szakemberek oktatóként való delegálása pedig forintban nem kifejezhető segítséget nyújt az intézménynek. Az eddigi informális együttműködés eredményeképp is az itt végzett hallgatók jóval versenyképesebbek a piacon, már a tanulmányok alatt megismerik a modern vállalatirányítási és technológiai rendszereket. Több magyar vezető oktató, professzor is állította, hogy a Gödöllőn kialakult együttműködés és infrastruktúra jelenleg példamutató az egész országban.

Dr. Komáromi Nándor, a SZIE GTK Marketing Intézetének igazgatóhelyettese, az IBM-mel való együttműködés egyik kezdeményezője elmondta: "A versenyképesség javítását csakis a megfelelő színvonalú gyakorlattal való együttműködéssel lehet elérni. A kulcs a kölcsönös érdekekre épülő együttműködés, hiszen a cégek látják, hogy a vállalatirányítás és egyéb technológiák változnak és nem elég a cégek szintjén elkezdeni a fejlesztést, hanem már a felsőoktatásban meg kell változtatni a hozzáállást, ami a későbbiekben hatékonyabb átállást és biztos szakértői utánpótlást tesz majd lehetővé."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!