Berta Sándor

Ellentáma­dás­ba lendült a Torrentspy

Ezúttal úgy tűnik, masszív ellenállásba ütközik az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA). A szervezet megszokhatta, hogy bár tevékenységét nem szívlelik a "bűnös" személyek vagy oldalak, igyekeznek megegyezni vele. Nos, a Torrentspy-t más fából faragták.

Mint ismeretes, az MPAA akciót indított az ISOHunt.com, a BTHub.com, a TorrentBox.com és a TorrentSpy.com ellen. Ezek a portálok maguk ugyan nem terjesztenek illegálisan másolt filmeket, szoftvereket, vagy zenei albumokat, de segítséget nyújtanak a fájlok megosztásához. Fő szerepük a letöltés elindításához szükséges un. torrent fájl tárolása, ami tartalmazza a tracker elérési címét, a letöltendő fájlokat - ugyanis itt nem kell egyenként letöltenünk a fájlokat - és a letöltendő fájl darabjainak azonosításához szükséges adatokat.

A szövetség az elmúlt hónapokban több tucatnyi ilyen oldalt perelt be és általában az ügyek többségét meg is nyerte, ez az eset azonban más. Ira Rothken, a Torrentspy védelmét ellátó ügyvéd ugyanis a Los Angeles-i bíróság illetékes tanácsát arra kérte, hogy utasítsa el az Amerikai Mozgókép Szövetség beadványát. A védő azzal érvelt, hogy maga a Torrentspy semmilyen illegálisan másolt tartalomhoz nem nyújt hozzáférést és az oldal korábban is együttműködött a hatóságokkal. Ira Rothken szerint korábban az üzemeltetők ha megkérték őket, mindig eltávolítottak minden olyan linket, ami a szerzői vagy a szomszédos jog által védett tartalmakra irányult, ráadásul a Torrentspy egy kereső, amit nem szavad összetéveszteni a warezoldalakkal.


Az MPAA célja minden bizonnyal az, hogy magára a BitTorrent fájlcserélő rendszer egészére rásüsse az "illegális letöltések melegágya" bélyeget. "Ez az első alkalom, hogy a hollywoodi stúdiók egy keresőoldalt perelnek be, amelyik még csak az illegális másolatokra mutató linkeket sem tüntet fel" - mondta a perrel kapcsolatban a jogász. Tény, egyre több cég használja legális célokra, például a különböző telephelyeken használt szoftverek terjesztésére a BitTorrentet, mert olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás, mint a CD-ket szétküldeni több országba.

A per során a Torrentspy képviselői megjegyezték: "Ilyen alapon az MPAA a Google-t vagy a többi keresőt működtető céget is bíróság elé citálhatná, hiszen gyakorlatilag ugyanazt csinálják mint mi, és még kicsit jobban is végzik a dolgukat. Minden, amivel az oldalunkat vádolják éppúgy igaz lenne a Google esetében is. Nincs, ami a két portált megkülönböztetné egymástól." A jogvédő szervezet azonban egyelőre hajthatatlan és úgynevezett "secondary copyright infringement"-tel, vagyis szerzői jogsértéshez való segítségnyújtással vádolja a Torrentspy üzemeltetőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M0rph3u5 #47
  az MPAA bezzeg ha igazi nagy hacker site-okat próbálna meg beperelni, másnapra eltűnne az MPAA honlapja örökre... de a warez társulat sajna ennyire nem istenkirály-számítógép-profi, ezért csak jogi úton tudják rendezni a dolgot... én a torrentspy-on kezdtem az egész torrentezést... szóval HAJRÁ TORRENTSPY!!!
 • h4x0r #46
  A dolog külön érdekessége, hogy ha kilőnek egy torrent oldalt, neadjisten egy egész hálózatot, akkor csak egy vákuum keletkezik a piacban, amit egy sokkal rátermedtebb szolgáltató fog betölteni. Így egyfajta evolúciós hajtóerőt adnak a fájlcserélők kezébe. Szóval ha kilövik a torrentspy-t, akkor egy sokkal jobb oldal lesz a helyén. Írták is itt, egy korábbi hozzászólásban a Napster->Kazaa->Bittorrent fejlődést.
  Szóval hajrá RIAA, MPAA, közvetetten fejlesszétek csak ezt az ágazatot, az hosszútávon csak nekünk lesz jó. :D
 • blaze #45
  Bezárathatják az összes amcsi torrentes oldalt, nem érnek el vele semmit, max nem com meg org lesz a csúcsdomain, hanem mondjuk ch. Kínát meg eltudom képzelni, ahogy eggyüttműködik az MPAA-val meg a többivel.
 • warhammerLINUX #44
  érdekes, ilyen szervezetekben mindig vannak ráérős emberek akik mások beperelgetésével foglalatoskodnak. Nincs ezelnek családjuk ?
 • peca #43
  elmehet az MPAA a fa*zomba...

  a TorrentSpy pedig remelem jol megmutatja ezeknek a g*ciknek, hogy nem tehetnek meg mindent amit akarnak...
 • dez #42
  Nem biztos, hogy az jó ötlet lenne: ők abban érdekeltek, hogy legalább a privát lemásolás, letöltés legális legyen.
 • asdasdasd #41
  A TorrentSpy az illegális tartalmak elérhetőségének elősegítéséből él. Még ha nem is nála van a tartalom, hanem megosztva a neten.
  Ezt a biróság elég hamar belátja, és bezáratja a site-ot.
  Kár érte, én is szeretem.
 • arty #40
  itmedia.sk

  fosszuk meg az artisjust a fő bevélteli forrásától!
 • Caro #39
  Nem gond, ezután legfeljebb a .torrent fájlokat is torrenten cseréljük majd :D
 • Neakardtudni #38
  Egyre szarabb filmeket csinálnak, valahonnan be kell hozniuk a kiesett milliárdokat. Azon filózom, Isten nevében be kellene perelni mindenkit szerzői jogbitorlásért, ugyanis a világegyetem és ergo annak minden származékos szerzői joga őt illeti meg.