Berta Sándor

Franciaország - hétfőn döntenek a fájlcserélésről

Akár már a jövő hét első napján döntés születhet a fájlcserélő hálózatok legálissá tételéről szóló javaslat ügyében a Francia Nemzetgyűlésben. Eközben egyre több zenei kiadó támadja Franciaországot.

A Francia Nemzetgyűlés ugyan már tavaly december 21-én megszavazta a szerzői és a szomszédos jogokról szóló törvény két módosítását - és ezzel gyakorlatilag elfogadta a fájlcserélő rendszerekből való letöltések legalizálását -, azonban a döntés még közel sem nevezhető teljes értékűnek. Vita van ugyanis az úgynevezett globális licencről, ami magukat a P2P-hálózatokat is legalizálná.

A zenei kiadók és szerzői jogvédő szervezetek időközben egyre élesebben bírálják és támadják a francia politikusokat. Idén januárban például a MIDEM zenei kiállítás ideje alatt az EMI zenei kiadó kelt ki a tervezett törvénymódosítások ellen. Eric Nicoli, az EMI vezetője arra figyelmeztette a politikusokat, hogy komoly következményekkel kell számolnia azoknak, akik a fájlcserélő rendszerek legálisként való elfogadása mellett szállnak síkra.

Érdekes ugyanakkor, hogy a globális licencet már nem csak a fogyasztóvédők és a felhasználók támogatják, de egyre több zenész és előadóművész is. A ZDNet német oldalának nyilatkozó Jerome Huet jogászprofesszor szerint ugyanakkor a javaslat, miszerint egy havi néhány eurós átalánydíjért cserébe legálissá tennék a P2P-hálózatok használatát, több ponton is hibás és egyéb aggályokat vet fel. Az első és legfontosabb, hogy a szerző semmilyen módon nem tiltakozhatna művének sokszorosítása ellen. A második fontos pont, hogy gyakorlatilag mindenkinek ki kellene fizetnie az átalánydíjat, függetlenül attól, hogy használ-e fájlcserélő rendszereket vagy sem.

Huet ezzel szemben azt javasolja, hogy kérdezzék meg az embereket, ki töltene le az internetről jogtiszta filmeket és zenei albumokat és csak ezektől szedjék be az átalánydíjat, és ezzel egy időben az adott előadó véleményét is meg kell tudakolni. Amennyiben a zenészek ebbe beleegyeznek, akkor megkapják a letöltések után járó részt az átalánydíjakat összegyűjtő alapból.

Érdekesség, hogy míg Renaud de Vabres Donnedieu francia kulturális miniszter a javaslat ellen kampányol, addig Németországban - miután ott is régóta téma egy átalánydíj bevezetése - Hartmut Spiesecke, a Nemzetközi Zenei Ipari Szövetség (IFPI) helyi szóvivője teljességgel elfogadhatónak tartja ezt a megoldást, mondván a szervezet minden legális módszert támogat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ZoliJ #14
  de miköze a letöltésnek a fájlcseréléshez? Ugyanis a fájlcserélők nagy részénél felfele is töltesz, tehát általában jogvédett anyagot osztasz meg, ami pedig illegális
 • GABOR16 #13
  A könyvtárak is fizetnek jogdíjat, nem is keveset.
 • Dömsödi #12
  Be kell zárni a könyvtárakat!!! A könyvkölcsönzés, a könyvtárban való olvasgatás ezentúl legyen illegális. Hiszen mekkora veszteség ez a könyvkiadóknak?
 • katarzis #11
  én azt olvastam egy oldalon ,hogy itthon legálisan tölthetsz le magán célra persze ez csak filmekre és zenékre vonatkozik és ASVA tenni probál ellene ,de itt a cikk (bocs kicsit hosszu lesz):
  Végre kimondták: a letöltés nem bűncselekmény
  ''Függetlenül a forrás legalitásától a lefele irányú, magáncélú másolás keretében végzett letöltés az legális''

  A fenti mondat dr. Ormós Zoltán szerzői jogi ügyvédtől hangzott el a Magyar Televízió keddi Kultúrház Extra műsorában. Annak ellenére, hogy a szerzői jogi törvény rendelkezése egyértelmű e tekintetben, a kérdést a köztudatban mégis sok bizonytalanság övezi � annak is köszönhetően, hogy a jogvédő szervezetek nyilatkozataikban következetesen "illegális letöltésekről", illetve az azok által okozott anyagi károkról beszélnek.Az ügyvéd � aki korábban a BSA jogi képviselője volt � azt is vállalta, hogy az állítást a gyakorlatban is igazolja; egy Madonna számot töltött le a világhálóról a kamerák előtt. "Rendőrökkel is beszéltem, ők is tisztában vannak vele, azt mondták, hogy a magáncélú másolás törvényi engedélyét már ismerik, ilyen ügyekben a rendőrség nem lép fel" � tette hozzá az ügyvéd, majd arról beszélt, hogy az állam ezt a lehetőséget nem ingyen engedte át, hanem, ahogy régen a magnószalagok, most az írható cd-k és dvd-k árába beépített jogdíjjal kompenzálja. Mindez azonban a szoftverekre nem vonatkozik, csupán a filmekre és zenékre.A bejátszást a Kultúrház Extra egyik vendégeként a stúdióban nézte végig Kálmán András, az ASVA igazgatója is, és nem értett egyet Ormós Zoltánnal. Arra utalva, hogy Európa nem minden országában van ez így, a jogvédő szervezet vezetője kifejtette az ASVA álláspontját, amely szerint ezt a lehetőséget szűkíteni kellene. Kálmán András szerint az volna helyes, hogy azon jogvédett tartalmak letöltését, amelyek engedély nélkül kerültek fel az internetre, ne lehessen magáncélúnak nevezni.


  forrás: http://it.news.hu/c.php?mod=10&id=17623
 • LoMAX #10
  5000 HUF-ot simán fizetnék havonta pluszban, mert még így is megérné...
  De így legalább akkor tényleg, nyugisabb lehetne az élet és nem azt nézni, hogy mikor kopogtatnak be hozzád, egy házkutatással pl!

  Csak terjedjen el gyorsan!!!!
 • Cleawer #9
  helyette:
  Tonléány ADSl(512):
  6000\hó "lebux-> sitt"
  11000\hav letöltéses szerződés

  itt valszeg igy lesz...
 • arty #8
  pl:

  ADSL 4990/hó - ha illegálisat töltesz és lebux mész a sittre vagy ráfizeted a gatyádat ...

  ADSL 5990/hó - azt és annyit szedsz le, amennyi jól seik, nincs kockázat ... ha "buksz", megmutatpd a szerződésed és semmi gond.

  Én simán kifizetném a "néhány eurós" többletet, h nyugodtan aludhassak :)
 • dez #7
  ?? Éppen arról van szó, hogy nem akarják felszámolni (mert úgysem lehet, csak ezt még nem értették meg egyesek, ill. bíznak a kontroll olyan mérvű kiterjesztésében, ami lehetővé tenné ezt), hanem legalizálni és "megadóztatni". Így mindenki jól jár (művészek is, warezolók is), kivéve ugye a kiadók... De ők persze ragaszkodnak a saját kis 90%-os hasznukhoz.
 • MacrosTheBlack #6
  Akkor minek töltenéd le? Hogy ott álljon a vinyódon amíg be nem szarik és el nem vész az egész? Meg az mp3 lejátszódba hogy tuszkolnád bele a 3.5"-es Maxtor / Seagate / WD vinyókat?

  Hülyeségért senki nem fog fizetni, shareware zenékért senki nem ad ki pénzt, az csak akkor elfogadható ha adnak is érte valamit. A zenemaffia (meg a többi kiadó és szoftvermaffia) csak magának köszönheti a warezt, hogy pofátlanul drágán akarják eladni a szajréjukat, az meg természetesen nem kell (ennyiért) senkinek. Adják olcsóbban ha pénzt akarnak látni belőle!
 • JZO #5
  Szép szavak és próbálkozások. De kíváncsi vagyok, hogyan akarják felszámolni a warezt.
  Amíg az emberek nézőpontja és pénztárcájuk telítettsége nem változik/növekszik, addig baszhatják az egészet.